Miłosna gruszka w kuchni - Włosi uważają ją za silny afrodyzjak
Choć to określenie może sugerować owoc, jakim jest gruszka, we Włoszech określa się nim bakłażana. To warzywo nie bez powodu nawiązuje do "miłości". Jest to prawdziwy afrodyzjak, który zwiększa pożądanie i pozytywnie wpływa na życie seksualne. Jednak to nie są jedyne zalety bakłażana! Sprawdź koniecznie jakie właściwości zdrowotnie niesie za sobą jedzenie tego warzywa i jak możesz go wykorzystać w kuchni.
Z tego artykułu dowiesz się:
Dlaczego bakłażana nazywa się miłosną gruszką?
Miłosna gruszka to inaczej bakłażan. Bakłażana można nazwać na różne sposoby: oberżyna, psianka, bakman czy jajko krzewiaste. Zwyczajowo mówi się o nim jako o warzywie, ale patrząc pod kątem botanicznym jest owocem (jagodą). Warzywo to pochodzi z Indii, jest bardzo popularne w krajach śródziemnomorskich. Są różne odmiany bakłażana. Najbardziej znana w Polsce to psianka podłużna. Ma wydłużony kształt, podobny do cukinii, jednak bakłażan jest gładki i okrągły.
Jego właściwości wskazują na to, że jest to afrodyzjak. Afrodyzjaki są to produkty spożywcze, które mają w sobie substancje zwiększające libido. Właśnie w bakłażanie znajduje się arginina - związek, który pozytywnie wpływa na układ krwionośny oraz potencję.
W Polsce to warzywo nie jest tak bardzo znane, jak w wyżej wymienionych krajach śródziemnomorskich czy w krajach arabskich. Przez to, że jest lekko gorzkawy, ale jednocześnie trochę słodki, nie należy do najczęściej spożywanych przez nas warzyw.
Jakie są wartości odżywcze bakłażana?
Bakłażan to warzywo niskokaloryczne. W 100 g ma 24 kcal, 0,2 g tłuszczu, 6 g węglowodanów i 1 g białka. Ponadto dostarcza sód, potas, witaminę C, K i B1, magnez, miedź, wapń oraz żelazo. Oberżyna zawiera też błonnik, substancje przeciwutleniające (antocyjany - odpowiadają za kolor skórki, nasuniny - mają działanie przeciwnowotworowe, ponieważ niwelują wolne rodniki) oraz fitosterole.
Oprócz działania antynowotworowego, opóźniającego starzenie i zwiększającego popęd seksualny, bakłażan odpowiada za wspieranie procesu odchudzania. Dzięki błonnikowi jelita lepiej pracują i jest mniejsze ryzyko występowania zaparć. Poza tym błonnik zmniejsza poziom glukozy i insuliny w organizmie, zapewnia większy poziom sytości i zmniejsza poziom "złego" cholesterolu oraz trójglicerydów. To może przyczyniać się do redukcji masy ciała.
Jedzenie oberżyny może przez to sprzyjać zapobieganiu występowania cukrzycy, insulinooporności, choroby wieńcowej, zawału serca, udaru mózgu. Bakłażana wykorzystuje się do rozpuszczania zakrzepów krwi, a także do oczyszczania i detoksykacji wątroby oraz nerek. Ponadto ma działanie przeciwwrzodowe.
Czy można jeść go na surowo?
Bakłażan to roślina, której nie można jeść w surowej formie. Wynika to z tego, że w surowym bakłażanie znajduje się solanina. Jest to związek, który jest toksyczny dla człowieka. Solanina powoduje, że po spożyciu produktu z jej zawartością mogą wystąpić bóle głowy, wymioty. U osób szczególnie narażonych na działanie solaniny może wystąpić utrata koncentracji oraz rozkojarzenie.
Drugą kwestią, która przemawia za tym, by nie jeść bakłażana na surowo jest fakt, że jest on gorzkawy w takiej postaci. To jest zniechęcające i przez to wiele osób rezygnuje z jedzenia oberżyny. Są jednak sposoby na zniwelowanie tego nieprzyjemnego posmaku.
Jak sprawić, żeby bakłażan nie był gorzki?
By pozbyć się goryczki z bakłażana, należy go odpowiednio przygotować. Jest to bardzo proste. Wystarczy dowolnie pokroić bakłażana przed obróbką, posolić go i pozostawić na 15-20 minut. Sól "wyciągnie" goryczkę. Po tym należy przepłukać bakłażana pod wodą albo wytrzeć ręcznikiem papierowym.
Do czego można wykorzystać bakłażana w kuchni? Najbardziej znaną potrawą z bakłażanem jest musaka. Jest to prosta zapiekanka z warzywami, sosem pomidorowym, mięsem mielonym i serem feta. Całość doprawiana jest różnymi ziołami oraz winem. Kolejną propozycją na danie z bakłażanem jest bardzo prosta pasta z bakłażana. Taką pastę bez problemu sam wykonasz w domu. Jest wegańska i zdrowa. Genialnie pasuje do pieczywa lub do świeżych warzyw. By zaskoczyć gości podczas przyjęcia zrób roladki z bakłażana - zrobią wrażenie. Taka przystawka nie dość, że smakuje wyśmienicie, jest mało popularna, w dodatku ładnie wygląda i cieszy oko.
Jeżeli jednak wolisz zacząć od czegoś "podstawowego", koniecznie spróbuj bakłażana z patelni. Ta propozycja wprowadzi cię w bakłażanowe przepisy.
Dlaczego bakłażan dostał miano miłosnej gruszki?
Kształt i struktura bakłażana sugerują siłę mężczyzny, jego męstwo. Nawet w internecie emotikonka bakłażana sugeruje męski narząd płciowy. Oberżyna z wierzchu jest gładka, ma fioletowy kolor, jest lśniąca. W środku zaś jest delikatna i miękka. To wpływa na wyobraźnię.
Z drugiej strony właściwości zdrowotne jak najbardziej mają wpływ na kwestie miłosne. Poprawa ukrwienia i ciśnienia tętniczego krwi, zwiększenie potencji oraz siły sprawia, że bakłażan jest nie bez powodu określany mianem afrodyzjaku. W dodatku bakłażan ma korzystny wpływ także na nasienie!
Spożycie bakłażana może mieć realny wpływ na poprawienie wytrzymałości plemników. Dzięki temu istnieje większa szansa na spłodzenie dziecka. Jest to bardzo ważny czynnik dla par, które pragną mieć dzieci.
Źródła:
- Nergiz Gürbüz, Selman Uluişik, Anne Frary, Amy Frary, Sami Doğanlar, Health benefits and bioactive compounds of eggplant, Food Chem, 2018 Dec 1:268:602-610