Ma niewiele kalorii, ale dużo białka - idealny do smarowania chleba

Kvarg to produkt mleczny, który jest coraz popularniejszy wśród osób dbających o zdrową dietę. Cechuje się niską kalorycznością, dużą zawartością białka oraz wszechstronnością, jeśli chodzi o zastosowanie w kuchni. Kvarg jest tak gęsty, że można smarować nim chleb. To czyni go znakomitą alternatywą dla masła czy margaryny. Sprawdź, z czym można jeść kvarg i jakie ma właściwości zdrowotne.
Z tego artykułu dowiesz się:
Co to jest kvarg?
Kvarg to produkt mleczny. Swoją konsystencją przypomina gęsty jogurt lub ser twarogowy. Powstaje poprzez fermentację mleka z udziałem bakterii mlekowych – podobnie jak jogurt. Proces powstawania kvargu trwa jednak dłużej, dzięki czemu finalny produkt ma bardziej zwartą strukturę. W zależności od kraju i producenta kvarg ma różną zawartość tłuszczu (np. odtłuszczony lub o średniej zawartości tłuszczu).
Jednym z największych atutów kvargu jest jego wysoka zawartość białka przy jednocześnie niskiej kaloryczności. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?
- 100 g kvargu zawiera od 60 do 80 kcal, w zależności od zawartości tłuszczu.
- 100 g kvargu ma od 10 do 15 g białka, co sprawia, że jest idealnym produktem dla sportowców chcących zbudować masę mięśniową lub osób na diecie keto.
- Główne białko w kvargu to kazeina – wolno trawione białko. Dzięki niemu kvarg stanowi doskonały wybór np. na wieczorną przekąskę, ponieważ dostarcza białko do organizmu przez całą noc, wspomagając jednocześnie regenerację mięśni.
Jakie są kluczowe korzyści zdrowotne jedzenia kvargu?
Dzięki wysokiej zawartości białka i niskiej ilości tłuszczu kvarg stanowi świetny wybór dla osób aktywnych fizycznie. Spożywając go po treningu, można wspomóc regenerację mięśni. Kvarg jako śniadanie lub przekąska dostarcza też energii niezbędnej do dalszych aktywności.
Poza wysoką zawartością białka i niską kalorycznością kvarg może przynieść mnóstwo innych korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim to świetne źródło wapnia, które jest niezbędne dla zdrowia naszych kości i zębów. Systematyczne spożywanie kvargu może przyczynić się do m.in. zmniejszenia ryzyka osteoporozy.
W porównaniu do np. jogurtów smakowych kvarg ma znacznie mniej cukru. Dzięki temu będzie zdrowszym wyborem dla wszystkich, którzy dbają o utrzymanie stabilnego poziomu glukozy we krwi. Mimo że kvarg nie zawsze zawiera tyle probiotyków co jogurt, do niektórych dodawane są bakterie wspomagające trawienie.
Po czym rozpoznasz dobry kvarg w sklepie? Zwróć uwagę na:
- Zawartość tłuszczu – dla osób na odchudzaniu lepszym wyborem jest kvarg odtłuszczony.
- Skład – nie kupuj kvargu z dodatkiem cukru i sztucznych aromatów. Najlepszy to ten z prostym składem: mlekiem i kulturami bakterii.
- Smak – mimo że naturalny kvarg jest najzdrowszy, w sklepach dostępne są także wersje smakowe. Czytaj etykiety, aby uniknąć nadmiaru cukru.
Przeczytaj też: Prosty jadłospis jednodniowy w diecie keto

W jaki sposób wykorzystać kvarg w kuchni?
Kvarg to uniwersalny produkt, który ma wiele zastosowań. Dzięki gęstej konsystencji można smarować nim chleb i używać zamiast masła. To znakomita baza do kanapek – smakuje wybornie zarówno na słodko, jak i na słono.
Jeśli lubisz potrawy na słodko, połącz kvarg np. z owocami, miodem, orzechami czy kakao. Dodając do niego szczyptę cynamonu, uzyskasz przepyszny krem do naleśników czy gofrów. Jeśli wolisz jeść kvarg na słono, połącz go np. ze szczypiorkiem, czosnkiem, ziołami czy suszonymi pomidorami. Możesz wykorzystać go również jako bazę do dipów (jako zamiennik majonezu).
Dzięki kvargowi w prosty sposób wzbogacisz swoją dietę w białko, wspomożesz regenerację mięśni i zadbasz o zdrowe kości. Niezależnie od tego, czy jesteś sportowcem, chcesz zdrowo się odżywiać lub po prostu masz ochotę na zmianę w jadłospisie, warto wprowadzić kvarg do swojego jadłospisu.