Sekret kucharek: wystarczy kropla oleju, by koncentrat wytrzymał miesiąc

Zdarzyło ci się kiedyś sięgnąć po słoiczek koncentratu pomidorowego i odkryć, że na wierzchu pojawiła się pleśń? To częsty problem. Wystarczy, że produkt stoi w lodówce kilka dni, aby pomidorowa masa się zepsuła. Mnie też zdarzało się wyrzucać całe opakowania, aż w końcu znalazłam metodę, która naprawdę działa. Przeczytaj.
- Jak zachować świeżość koncentratu pomidorowego?
- Co zrobić, gdy nie masz miejsca w zamrażarce na sos pomidorowy?
- Jak jeszcze przechowywać koncentrat pomidorowy?
Jak zachować świeżość koncentratu pomidorowego?
Dlaczego koncentrat pomidorowy psuje się tak szybko, mimo że wydaje się trwały? Odpowiedzialny jest za to nie tylko skład produktu, ale też… nasze nawyki. Koncentrat czy sos pomidorowy zawiera mnóstwo naturalnych cukrów i kwasów. W połączeniu z wilgotnym środowiskiem sprzyja to niestety rozwojowi pleśni. Często sami przyspieszamy proces psucia się produktu, gdy np. wkładamy do środka łyżeczkę, którą wcześniej mieszaliśmy zupę czy sos. W ten sposób niepotrzebnie wprowadzamy do koncentratu bakterie i wilgoć.
Niezwykle istotne jest też miejsce przechowywania koncentratu. Kompletnie nie nadają się do tego drzwiczki lodówki – temperatura zmienia się tam zbyt często. Znacznie lepiej sprawdza się np. półka wewnątrz urządzenia, gdzie są stabilniejsze warunki.
Najskuteczniejszym sposobem na zachowanie świeżości koncentratu pomidorowego w moim przypadku jest porcjowanie i mrożenie. Przekładam koncentrat do foremek na kostki lodu – po jednej łyżeczce do każdej przegródki. Gdy masa zamarznie, kostki przesypuję do woreczka i korzystam wtedy, gdy są mi potrzebne. To porcje idealnie nadające się do zupy czy sosu. Sam koncentrat może leżeć w zamrażarce nawet przez kilka miesięcy.
Co zrobić, gdy nie masz miejsca w zamrażarce na sos pomidorowy?
Jeśli brakuje ci miejsca w zamrażarce, równie dobrze może zadziałać… cienka warstwa oleju. Zalej nią powierzchnię koncentratu pomidorowego. Tłuszcz odetnie dostęp powietrza i ograniczy rozwój mikroorganizmów. Musisz jednak pamiętać, aby przy każdym otwarciu sosu wylać starą warstwę oleju i zastąpić świeżą. Dzięki temu koncentrat będzie mógł stać w lodówce około miesiąca.
Możesz zastosować też jeszcze prostszy patent – odwrócić zamknięty słoik do góry dnem. Brak kontaktu z powietrzem wydłuży trwałość produktu.
Jak używać koncentratu, aby cieszyć się jego najlepszym smakiem? Przed wrzuceniem do garnka z makaronem, gulaszem czy zupą podsmaż go krótko na patelni z cebulą i przyprawami. W ten sposób koncentrat nabierze głębszego aromatu i karmelowego posmaku.

Jak jeszcze przechowywać koncentrat pomidorowy?
Zamiast dużego, sięgaj po małe słoiczki z koncentratem. Lepiej częściej otwierać nowe, ale mniejsze porcje, niż męczyć się z jednym dużym słojem. Często właśnie zbyt duża ilość koncentratu bywa powodem pojawiania się na nim pleśni.
Jakich jeszcze błędów nie popełniać przy przechowywaniu koncentratu?
- Zawsze nabieraj koncentrat wyłącznie suchą i czystą łyżeczką.
- Zamrażaj sos np. w silikonowych foremkach. Dzięki temu będzie łatwo wypchnąć porcję.
- Sos przechowywany dłużej niż kilka miesięcy wciąż świetnie sprawdzi się jako np. marynata do mięsa.
Odpowiednio zabezpieczony koncentrat pomidorowy nigdy się nie zmarnuje, a Ty zawsze będziesz mieć pod ręką świeżą porcję do ulubionych potraw.
Przeczytaj też: Prosty przepis na sos pomidorowy do gołąbków