Kładziesz warzywa przy owocach? Popełniasz duży błąd!

Dla wielu z nas codzienne zakupy owoców i warzyw to rutyna. Po zdrowe produkty sięgamy z myślą o świeżych posiłkach na cały dzień lub nawet tydzień. Czasem zdarza się jednak, że przez nieprawidłowe przechowywanie część warzyw i owoców ląduje w koszu. Aby zapobiec marnowaniu jedzenia, warto zadbać o dobrze zorganizowaną przestrzeń do magazynowania. Sprawdź, jak robić to poprawnie.
Z tego artykułu dowiesz się:
Które warzywa lepiej trzymać poza lodówką?
Polacy chętnie robią większe zakupy, aby mieć zdrowe produkty pod ręką. Niestety, wiele z nich szybko traci świeżość – zwłaszcza warzywa i owoce. Jaki jest tego najpowszechniejszy powód? Niewłaściwe warunki przechowywania, takie jak zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura, wilgoć czy sąsiedztwo innych produktów.
Warto wiedzieć, że nie każde warzywo lubi chłód. Ogórki, dynie, cukinie i bakłażany dłużej utrzymają swoją świeżość, jeśli pozostaną w temperaturze pokojowej. Ich chłodzenie doprowadzić może do uszkodzenia struktury i pogorszenia smaku warzyw.
Warto zwrócić uwagę również na pomidory. Lodówka pozbawia je naturalnego aromatu i powoduje, że stają się… mączne. Najlepiej przechowywać pomidory w zacienionym miejscu o umiarkowanej temperaturze.
Ziemniaki wymagają z kolei ciemnego, możliwie przewiewnego miejsca. Znakomicie sprawdzić może się np. spiżarnia. Musisz jednak pamiętać, aby nie chować ich tam razem z cebulą – emitowane przez nią związki przyspieszają kiełkowanie ziemniaków.
Jakie warzywa i owoce powinny trafić do lodówki?
Lubisz jeść banany, ale nie wiesz, jak je przechowywać? Musisz pamiętać o tym, że akurat te owoce schowane do lodówki będą szybko ciemnieć i tracić swoje walory estetyczne. Zdecydowanie lepiej sprawdzają się więc położone np. w jakiejś miseczce na kuchennym blacie. To samo dotyczy mango, awokado, mandarynek i owoców cytrusowych. Pozostawione poza lodówką będą dojrzewać naturalnie i zachowają swój wyrazisty smak.
Do lodówki powinny trafić następujące warzywa:
- marchew,
- brokuły,
- pietruszka,
- kalafior,
- szparagi,
- brukselka.
Zadbaj o to, aby nie chować ich do szczelnych plastikowych opakowań. Znacznie lepiej sprawdzają się papierowe torby i delikatne owinięcie owoców lub warzyw w ściereczkę.
Jeśli chodzi o owoce, w lodówce można przechowywać:
- jabłka,
- truskawki,
- borówki,
- maliny,
- czereśnie,
- jagody.
Należy regularnie sprawdzać owoce i nie myć ich tuż przed włożeniem do lodówki. W ten prosty sposób unikniesz szybkiego rozwoju pleśni.
Przeczytaj też: Tych warzyw nie można jeść na surowo!

Przechowywanie warzyw i owoców – ważne zasady
Jednym z najczęstszych błędów popełnianych przez Polaków jest wspólne przechowywanie warzyw i owoców. Dlaczego nie zaleca się tego robić? Ponieważ wydzielany przez niektóre owoce etylen przyspiesza dojrzewanie innych produktów. Finalnie może to doprowadzić do szybszego psucia się warzyw. Pod tym względem szczególnie intensywnie działają banany, jabłka, awokado i gruszki.
Oddzielnie przechowywana powinna być również cebula – najlepiej w suchym, przewiewnym miejscu. Jeśli już ją przekroiłeś, zabezpiecz cebulę szczelnie, aby nie oddawała zapachu pozostałym produktom w lodówce.
O jakich ważnych zasadach przechowywania warzyw i owoców warto pamiętać?
- Nie krój warzyw przed podaniem – zwłaszcza marchewki, pietruszki i selera. Brukselkę trzymaj nieumytą w lodówce.
- Warzywa liściaste, takie jak szpinak, rukola czy natka pietruszki, przed włożeniem do lodówki zawiń w wilgotny papierowy ręcznik.
- Szparagi przechowuj pionowo, z końcówkami zanurzonymi w niewielkiej ilości wody. Dzięki temu prostemu trikowi zachowasz ich świeżość na dłużej.
- Nie wszystkie warzywa i owoce dobrze znoszą niską temperaturę. Wśród nich są m.in. kapusta pekińska, sałata, rzodkiewka, pomidory, ogórki, jabłka, melony, cytrusy, arbuzy i winogrona.
Pamiętaj również o tym, aby nie przechowywać warzyw i owoców w oryginalnych foliowych opakowaniach – korzystniej będzie zawinąć je w lniane woreczki lub papier. Korzystaj z przegródek i pojemników w lodówce, aby oddzielić różne grupy produktów. Regularnie sprawdzaj też stan świeżości warzyw i owoców – jeden zepsuty może zmienić stan pozostałych produktów.