Unikaj tego błędu! Twoje owoce i warzywa będą dłużej świeże!

Dla wielu z nas codzienne kupowanie owoców i warzyw to zwyczaj. Wybieramy zdrowe produkty, planując świeże posiłki na dzień lub nawet tydzień. Czasem jednak z powodu złego przechowywania niektóre warzywa i owoce trafiają do kosza. Aby uniknąć marnowania żywności, warto zadbać o dobrze zorganizowane miejsce do przechowywania. Zobacz, jak robić to właściwie.
- Jak przechowywać warzywa i owoce w domu?
- Jak przechowywać owoce i warzywa?
- Jak prawidłowo przechowywać warzywa i owoce
Jak przechowywać warzywa i owoce w domu?
Polacy z przyjemnością dokonują większych zakupów, aby mieć zdrowe produkty pod ręką. Niestety, wiele z nich szybko traci świeżość – szczególnie warzywa i owoce. Co jest tego najczęstszą przyczyną? Niewłaściwe warunki przechowywania, takie jak zbyt niska lub za wysoka temperatura, wilgotność czy bliskość innych produktów.
Warto pamiętać, że nie każde warzywo dobrze znosi zimno. Ogórki, dynie, cukinie i bakłażany dłużej zachowają świeżość, jeśli będą przechowywane w temperaturze pokojowej. Ich chłodzenie może prowadzić do uszkodzenia struktury i pogorszenia smaku warzyw.
Warto zwrócić również uwagę na pomidory. Przechowywanie ich w lodówce pozbawia je naturalnego aromatu i sprawia, że stają się mączyste. Najlepszym miejscem dla pomidorów jest zacienione miejsce o umiarkowanej temperaturze.
Ziemniaki najlepiej przechowywać w ciemnym, możliwie przewiewnym miejscu. Doskonałym rozwiązaniem może być np. spiżarnia. Należy jednak pamiętać, aby nie przechowywać ich tam razem z cebulą – emitowane przez nią substancje przyspieszają kiełkowanie ziemniaków.
Jak przechowywać owoce i warzywa?
Czy jesteś fanem bananów, ale nie jesteś pewien, jak je trzymać? Pamiętaj, że te owoce włożone do lodówki szybko ciemnieją i tracą swój atrakcyjny wygląd. Lepiej będą się czuły, jeśli położysz je np. w misce na blacie w kuchni. To samo odnosi się do mango, awokado, mandarynek oraz owoców cytrusowych. Pozostawione poza lodówką będą dojrzewać naturalnie, zachowując swoją intensywną smakowitość.
Do lodówki warto włożyć następujące warzywa:
- marchewki,
- brokuły,
- pietruszkę,
- kalafiory,
- szparagi,
- brukselki.
Upewnij się, że nie przechowujesz ich w szczelnych plastikowych pojemnikach. O wiele lepiej sprawdzą się papierowe torby i delikatne owinięcie warzyw w ściereczkę.
Jeśli chodzi o owoce, w lodówce warto trzymać:
- jabłka,
- truskawki,
- borówki,
- maliny,
- czereśnie,
- jagody.
Powinno się regularnie kontrolować owoce i nie myć ich tuż przed schowaniem do lodówki. Dzięki temu prostemu działaniu unikniesz szybkiego pojawienia się pleśni.
Przeczytaj również: Tych warzyw nie można jeść na surowo!

Jak prawidłowo przechowywać warzywa i owoce
Jednym z często spotykanych błędów, jakie popełniają Polacy, jest wspólne trzymanie warzyw i owoców. Dlaczego warto tego unikać? Niektóre owoce wydzielają etylen, który przyspiesza dojrzewanie innych składników. Ostatecznie może to prowadzić do szybszego psucia się warzyw. Szczególnie mocno oddziałują pod tym kątem banany, jabłka, awokado i gruszki.
Cebula powinna być również przechowywana oddzielnie – najlepiej w suchym, przewiewnym miejscu. Jeśli już została przekrojona, zabezpiecz cebulę szczelnie, aby nie przenosiła zapachu na inne produkty w lodówce.
O jakich kluczowych zasadach przechowywania warzyw i owoców warto pamiętać?
- Nie krój warzyw przed podaniem – w szczególności marchewki, pietruszki i selera. Brukselkę trzymaj nieumytą w lodówce.
- Warzywa liściaste, takie jak szpinak, rukola czy natka pietruszki, przed umieszczeniem w lodówce zawiń w wilgotny papierowy ręcznik.
- Szparagi przechowuj pionowo, z końcówkami zanurzonymi w niewielkiej ilości wody. Dzięki temu prostemu trikowi zachowasz ich świeżość na dłużej.
- Nie wszystkie warzywa i owoce dobrze znoszą niską temperaturę. Wśród nich są m.in. kapusta pekińska, sałata, rzodkiewka, pomidory, ogórki, jabłka, melony, cytrusy, arbuzy i winogrona.
Pamiętaj również o tym, aby nie przechowywać warzyw i owoców w oryginalnych foliowych opakowaniach – korzystniej będzie zawinąć je w lniane woreczki lub papier. Korzystaj z przegródek i pojemników w lodówce, aby oddzielić różne grupy produktów. Regularnie sprawdzaj też stan świeżości warzyw i owoców – jeden zepsuty może zmienić stan pozostałych produktów.