Kawa? Zapomnij! Oto, co piją najzdrowsi ludzie świata każdego ranka

Picie różnych napojów rano, takich jak kawa, na stałe wpisało się w tradycje i zwyczaje żywieniowe wielu ludzi. Zamiast sięgać po kolejną filiżankę kofeinowego naparu, sprawdź, czym rozpoczynają każdy dzień jedne z najzdrowszych społeczności świata. Wiele z nich zaskakuje smakiem i może stanowić wyborną alternatywę dla kofeinowego pobudzenia.
Kawa zbożowa, matcha i yerba mate
W Europie Środkowej dużą popularnością cieszy się kawa na bazie prażonych zbóż. Kiedyś używano jej jako tańszego substytutu kawy. Dziś kawa zbożowa doceniana jest głównie za swój łagodny wpływ na organizm. Przygotowuje się ją z żyta, jęczmienia lub pszenicy. Napój ten dostarcza cennych mikroelementów, takich jak magnez czy potas. Nie ma w niej kofeiny, więc odpowiednia jest dla osób unikających pobudzającego działania tradycyjnej kawy.
W Japonii wielu mieszkańców rano sięga po intensywnie zielony proszek herbaciany – to matcha. Sproszkowane liście zielonej herbaty stanowią skarbnicę antyoksydantów oraz L-teaniny, która pomaga zachować jasność umysłu i zredukować napięcie. Matcha działa delikatnie, ale długotrwale.
W krajach Ameryki Południowej niezwykle popularna jest yerba mate – napój z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Zawiera naturalną kofeinę, witaminy z grupy B i antyoksydanty wspierające procesy metaboliczne oraz wzmacniające układ odpornościowy. Yerba mate doceniana jest za to, że działa pobudzająco, sprzyjając jednocześnie lepszemu trawieniu.
Rooibos, guarana lub „złote mleko”
Z południowoafrykańskich krajów znany jest Rooibos – czerwony napar z czerwonokrzewu. Mimo że nie zawiera kofeiny, bogaty jest w cenne składniki odżywcze, takie jak żelazo, wapń i przeciwutleniacze. Rooibos charakteryzuje się delikatnym smakiem i łagodnym działaniem na organizm. Dzięki temu doskonale nadaje się również dla dzieci czy osób wrażliwych.
W Indiach wielką popularnością cieszy się tzw. złote mleko, czyli napój przygotowywany z mleka (roślinnego lub zwierzęcego) z dodatkiem aromatycznych przypraw: kurkumy, pieprzu, imbiru i cynamonu. Ma właściwości rozgrzewające, działa przeciwzapalnie i wspomaga odporność.
W Brazylii z kolei najpopularniejsza jest guarana. Z jej ziaren produkuje się napój o dużej zawartości kofeiny. Wspomaga on m.in. zdolności poznawcze, dodaje sił i poprawia nastrój. Dzięki guaranie poranki są bardziej produktywne, a zmęczenie znika po kilku łykach napoju.

Kombucha, czekolada i kokos
Kombucha znana jest jako w Azji „eliksir długowieczności”. To napój otrzymywany dzięki fermentacji herbaty z pomocą symbiotycznej kultury drożdży i bakterii, który zwiększa odporność i wspomaga trawienie. Lekko gazowana struktura kombuchy sprawia, że z powodzeniem zastępuje słodkie napoje gazowane.
Kakao od wieków ceni się za właściwości zdrowotne i energetyzujące. To naturalne źródło magnezu i „hormonów szczęścia”. Napój ten może dodać wigoru, ale też bardzo poprawić nastrój i wspomóc koncentrację. Picie kakao to nie tylko przyjemność, ale też korzyść dla organizmu.
Ostatnią genialną alternatywą dla kawy jest woda kokosowa. Dzięki niej można skutecznie nawodnić cały organizm. Woda z kokosa bogata jest w elektrolity. Świetnie sprawdza się, gdy potrzebujemy szybkiej regeneracji. W dodatku napój jest niskokaloryczny, dzięki czemu stanowić może zdrowszą alternatywę dla np. soków owocowych.
Pamiętaj, że…
Regularne spożywanie naturalnych, wartościowych napojów rano może skutecznie wspomóc profilaktykę chorób cywilizacyjnych. Dodatkowo, większość z nich nie obciąża układu nerwowego, co ma ogromne znaczenie dla osób wrażliwych na działanie kofeiny. Poranne rytuały mogą więc stać się fundamentem dobrego samopoczucia, energii i zdrowia psychicznego.
Sprawdź też: Ta kawa podbija serca Polaków! Prawdopodobnie nigdy jej nie piłeś