Ten popularny dodatek do pieczywa może szkodzić zdrowiu – dowiedz się, czego unikać

Pasztet to klasyka polskich kanapek — uwielbiany przez wielu, często obecny na stole. Jednak nie każdy pasztet jest taki sam! W sklepach królują produkty pełne konserwantów, tłuszczów i tanich składników, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie. Warto poznać różnice między pasztetem przemysłowym a domowym oraz dowiedzieć się, jak przygotować ten pyszny i zdrowszy dodatek samodzielnie. Sprawdź, co warto wiedzieć przed sięgnięciem po plasterek!
- Pasztet ze sklepu a domowy – czym się różnią?
- Co to jest pasztet i z czego się go robi?
- Co kryje się w tanim pasztecie?
- Przepis na domowy pasztet
Pasztet ze sklepu a domowy – czym się różnią?
Pasztet dostępny jest praktycznie w każdym sklepie spożywczym. W zależności od miejsca znajdziesz produkty o różnej jakości, dlatego nie warto od razu z góry skreślać całej kategorii. Niemniej jednak, popularne pasztety sprzedawane w puszkach lub aluminiowych opakowaniach, które cechują się bardzo długim terminem przydatności, często pozostawiają wiele do życzenia.
Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie pasztetu samodzielnie w domu, otrzymasz zupełnie inny produkt, bogatszy w wartości odżywcze. Podobnie jest z pasztetem kupowanym świeżo w sklepie mięsnym – to zupełnie inna jakość na kanapkę.
Przyjrzyjmy się jednak najpierw tym sklepowym produktom garmażeryjnym, które mogą przydać się na biwaku w lesie, ale na co dzień zdecydowanie lepiej ich unikać.
Co to jest pasztet i z czego się go robi?
Pasztet to produkt wykonany z jednolitej masy surowego mięsa z dodatkiem przypraw, bułki tartej, jajka lub mąki. Może być przygotowywany z mięsa kurczaka, indyka, podrobów, dziczyzny, grzybów, a także w wersji bezmięsnej – z ryb lub nasion roślin strączkowych. Całość piecze się w specjalnych foremkach, a do podania często serwuje się sosy oraz marynaty.
Tak wygląda pasztet w wersji domowej. Jednak produkt przemysłowy różni się znacznie składem. Na tylnej etykiecie gotowego pasztetu znajdziemy między innymi:
Woda, mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt, olej rzepakowy, wątroba i skóry z kurcząt, kasza manna (z pszenicy), sól, białko sojowe, skrobia ziemniaczana, warzywa suszone (cebula, marchew, pietruszka, por), przyprawy, mleko w proszku, serwatka (z mleka), cukier, maltodekstryna, hydrolizat białka roślinnego, ekstrakt drożdżowy. Zawartość surowców z kurcząt: 38,4%.
W zależności od producenta, w składzie mogą także pojawić się tłuszcz wieprzowy oraz wątroba wieprzowa, nawet w produktach drobiowych.

Co kryje się w tanim pasztecie?
Zacznijmy od MOM, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie. Ten składnik nie jest pełnowartościowym mięsem, lecz – mówiąc najprościej – odpadem. Składa się na niego resztki z przetwarzania drobiu, takie jak odpadki z tuszek, grzbietów, skrzydeł czy szyj. Materiał ten jest przeciskany przez sitko, aby oddzielić kości, a następnie wykorzystywany m.in. do produkcji pasztetów czy parówek. Podobnie dodatki, jak skórki z kurcząt, dostarczają głównie tłuszczu, przez co pasztet staje się bogaty w tłuszcze, a ubogi w wartościowe i potrzebne dla zdrowia białko.
Kolejnym problemem są dodatki takie jak cukier, skrobia modyfikowana oraz substancje konserwujące. Same w sobie nie są niebezpieczne, lecz ich nadmierne spożycie może szkodzić. Dlatego jeśli często sięgasz po żywność przetworzoną, narażasz się na negatywne skutki tych składników.
Jeśli taki tani produkt pojawia się w twojej diecie sporadycznie, na przykład raz w roku podczas wakacji pod namiotem, nie ma powodów do niepokoju. Jednak gdy najtańszy pasztet stanowi podstawę twojego jadłospisu, znacznie lepszym wyborem będzie np. szynka z kurczaka, wysokiej jakości polędwica lub pasztet domowej roboty, który przygotujesz w kilka chwil.
Przepis na domowy pasztet
Do przygotowania domowego pasztetu potrzebujesz:
- 1 kg dobrej jakości mięsa (np. 0,5 kg podudzia z indyka, 0,5 kg mięsa z udek kurczaka)
- 250 g wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- Łyżka oleju
- 1 jajko
- Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, papryka słodka
Najpierw ugotuj mięso z indyka i kurczaka z dodatkiem liścia laurowego oraz dwóch ziaren ziela angielskiego. Wrzuć mięso do wrzącej wody, aby zachować jak najwięcej smaku. Po godzinie gotowania na małym ogniu wyjmij mięso, przełóż na talerz i pozostaw do ostygnięcia. Zachowaj wodę z gotowania na później.
W tym czasie obierz, umyj i drobno pokrój cebulę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż cebulę, aż stanie się miękka i szklista. Wątróbkę oczyść z błonek, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli. Smaż razem około 10 minut, a następnie odstaw do ostudzenia.
Z pomocą maszynki do mięsa zmiel ugotowane mięso z kurczaka i indyka oraz wątróbkę z cebulką. Przełóż masę do jednej miski, dodaj jajko, 1/3 łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu, paprykę słodką oraz 70 ml płynu z gotowania mięsa. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Przełóż masę do przygotowanej foremki i piecz przez około godzinę w temperaturze 180°C.
Tak przygotowany drobiowy pasztet możesz podać na ciepło jako danie obiadowe, na zimno do kanapek, a nawet zamrozić na później — dzięki temu unikniesz sięgania po tanie, sklepowego produkcji odpowiedniki.
Jeśli przygotowanie domowego pasztetu sprawiło Ci radość, koniecznie wypróbuj również przepisy dostępne na stronie Fajne Gotowanie na pasztet strasburski i pasztet w słoiku, a także dla fanów kuchni jarskiej – pasztet z kaszy gryczanej oraz pasztet z warzyw z rosołu.

Źródło:
- https://czytamyetykiety.pl/blog/pasztety-drobiowe-porownanie/
- https://gotowanie.onet.pl/porady/polacy-chetnie-smaruja-nim-chleb-to-fatalny-wybor-dla-zdrowia-i-figury/n2pk6n5