Jedz to bez wyrzutów - twój cukier będzie stabilny!

Przekąski kojarzą się nam z czymś szybkim i niezbyt zdrowym. Nic dziwnego, skoro na każdym kroku sprzedają nam chipsy, paluszki, batony i inne wysoko przetworzone produkty. Mimo że są smaczne, takie przekąski dostarczają do organizmu nadmiaru kalorii, sztucznych dodatków i substancji chemicznych. Szukasz dla nich zdrowej alternatywy? Postaw na zielone oliwki!
Z tego artykułu dowiesz się:
Wartości odżywcze i zdrowotne zielonych oliwek
Zastanawiasz się, które oliwki wybrać – zielone czy czerwone? Jeśli chodzi o różnice między nimi, tkwi ona w momencie… zbioru oliwek.
- Zielone oliwki – są zrywane wcześniej, jeszcze przed dojrzeniem. Właśnie to nadaje im wyraźny, lekko cierpki smak. Zielona odmiana jest bogatsza w błonnik, zdrowe tłuszcze i minerały.
- Czarne oliwki – pozostawia się je dłużej na drzewie, aż do pełnej dojrzałości. Dzięki temu mają łagodniejszy, słodkawy smak.
Skupmy się na zielonych oliwkach, które mają więcej wartości odżywczych korzystnych dla naszego zdrowia. To prawdziwa skarbnica cennych witamin (A, C, E oraz witamin z grupy B). Spożywanie zielonych oliwek wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także poprawia odporność organizmu.
Co więcej, zielone oliwki zawierają m.in. wapń, potas, fosfor i żelazo. Dzięki tym minerałom oliwki wzmacniają kości, pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi oraz zapobiegają anemii.
Jakie jeszcze właściwości mają zielone oliwki?
- Redukują stany zapalne i neutralizują wolne rodniki dzięki zawartości oleuropeiny.
- Obniżają poziom „złego” cholesterolu i wspierają pracę serca.
- Spowalniają wchłanianie cukru dzięki wysokiej zawartości błonnika i tłuszczu.
- Wspomagają perystaltykę jelit i dbają o mikroflorę bakteryjną.
Przeczytaj też: Wywar z nich obniża cholesterol i cukier!
Jak włączyć oliwki do diety?
Zielone oliwki to świetny wybór niemal dla każdego. Ich spożywanie poleca się zwłaszcza osobom dbającym o zdrowie serca, diabetykom i ludziom na diecie ketogenicznej – zielone oliwki zawierają niewiele węglowodanów. Mogą być doskonałą alternatywą dla innych przekąsek o wysokim indeksie glikemicznym.
Nie musisz jeść oliwek tylko w sałatkach! Fantastycznie komponują się one m.in. z serami, wędlinami czy rybą. Możesz dodać zielone oliwki do kanapek, pokroić na talarki na pizzę czy wkroić do serka wiejskiego lub hummusu.

Czy zielone oliwki mogą pomóc w odchudzaniu?
Choć oliwki zawierają sporo tłuszczu, można spożywać je na diecie redukcyjnej. Dzięki obecności zdrowych kwasów tłuszczowych i błonnika zielone oliwki mogą skutecznie wspierać proces odchudzania.
- Dominujące w oliwkach tłuszcze jednonienasycone wpływają na długotrwałe uczucie sytości. Może to pomóc ograniczyć podjadanie między posiłkami.
- Błonnik w oliwkach spowalnia trawienie, stabilizując poziom glukozy we krwi i zapobiegając nagłym napadom głodu.
- Obecne w nich elektrolity, takie jak potas i sód, pomagają w utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej.
Kluczowe jest jednak spożywanie oliwek w umiarkowanych ilościach. Mimo że są zdrowe, nadal dostarczają sporo kalorii. Aby w pełni wykorzystać ich właściwości, wkomponuj je w zbilansowaną dietę – bogatą w warzywa, chude białko i pełnowartościowe węglowodany.
Uwaga!
Mimo licznych korzyści zdrowotnych oliwki zawierają sporo sodu – zakonserwowane są bowiem w solance. Osoby z nadciśnieniem powinny spożywać je z umiarem lub wybierać wersje z niską zawartością soli.