Opublikowano: 17.02.2024 r., 9:00
|
Autor: Ewa Cierpiał
Płatki owsiane powstają z obłuskanych ziaren owsa, które się suszy, po czym rozdrabnia i kroi. Obecnie spotkać można na sklepowych półkach trzy rodzaje płatków owsianych. Odpowiednio przygotowane płatki owsiane świetnie sprawdzą się na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Ten smaczny posiłek możesz przygotować na słodko lub z wytrawnymi dodatkami. Warto jednak wiedzieć, jakie płatki owsiane wybrać.
Płatki owsiane powstają z obłuskanych ziaren owsa, które się suszy, po czym rozdrabnia i kroi. Obecnie spotkać można na sklepowych półkach trzy rodzaje płatków owsianych.
Płatki owsiane zwykłe potrzebują dłuższego gotowania. Płatki owsiane górskie wystarczy tylko zagotować, ponieważ są nieco bardziej przetworzone i zmiękczone. Płatki owsiane błyskawiczne natomiast nie wymagają żadnej obróbki termicznej i można jeść je prosto z opakowania. Bardzo rzadko spotkać można również płatki owsiane witaminizowane, czyli produkowane ze słodowanego ziarna owsa. Jednak przez zwiększone ryzyko rozwoju pleśni wytwarzane są bardzo rzadko.
Jak zrobić owsiankę?
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić owsiankę, to już prezentuje mój sprawdzony przepis. Potrzebne będą oczywiście płatki owsiane, mleko lub woda, szczypta soli. Ze sprzętu potrzebny będzie rondelek i łyżka.
Jak ugotować płatki owsiane na wodzie?
Najpierw wsyp płatki do rondelka i wlej do nich wodę. Podgrzewaj całość na średniej mocy palnika. Doprowadź do wrzenia, dodaj szczyptę soli, po czym zmniejsz moc palnika i gotuj, aż płatki zmiękną.
Jeśli przygotowujesz owsiankę na mleku, to najpierw wlej mleko i doprowadź do wrzenia. Następnie wsyp płatki i gotuj, mieszając od czasu do czasu, ponieważ w tym wydaniu owsianka lubi się przypalać. Dodaj szczyptę soli i gotuj, aż płatki będą miękkie.
Jakie płatki wybrać?
Owsianka to jedno z najbardziej popularnych rozwiązań na śniadanie. W zależności od tego, ile masz rano czasu, możesz użyć każdego rodzaju płatków owsianych.
Jeśli nie męczy cię długie stanie w kuchni, to przygotuj prawdziwą owsiankę ze zwykłych płatków owsianych. One są nieco mniej rozdrobnione, więc ich czas gotowania jest po prostu dłuższy, aby dobrze zmiękły. Drugim rodzajem będą płatki owsiane górskie, które tylko należy doprowadzić do wrzenia i już będą gotowe.
Jeżeli jednak liczy się dla ciebie czas, ale lubisz mimo wszystko zjeść owsiankę na ciepło, to świetnie sprawdzą się płatki owsiane błyskawiczne – wystarczy, że dodasz do nich ciepłe mleko, wodę lub napój roślinny. Choć w ich przypadku nawet zimne napoje będą idealne.
Co można dodać do owsianki?
Ten smaczny posiłek możesz przygotować na słodko lub z wytrawnymi dodatkami. Gdy już ugotujesz płatki i lekko przestygną, to dodatki możesz wybrać, jakie tylko lubisz i akurat masz pod ręką. W sezonie letnim możesz wykorzystać truskawki, maliny lub inne owoce sezonowe. Jesienią świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, banany i dodatek np. cynamonu. Dodać możesz również orzechy, nasiona czy suszone owoce. Jeśli nie lubisz słodkich posiłków, możesz przygotować owsiankę wytrawną. Wtedy do ugotowanych płatków dodaj np. pomidory, bazylię i mozzarellę lub szpinak, fetę i nasiona dyni. Świetnie smakuje również dodana starta marchewka z odrobiną kurkumy lub jogurt ze szczypiorkiem. Owsiankę możesz ugotować również na bulionie, nadając jej wytrawny smak.
Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Przede wszystkim dlatego, że jest to bardzo zdrowe źródło węglowodanów w naszej diecie. 100 g płatków owsianych to już 60 g węglowodanów. To także bardzo dobre źródło białka i błonnika w formie rozpuszczalnej, który na dłużej nadaje uczucie sytości. Dlatego tak często pojawiają się w diecie osób, które chcą zadbać o swoją masę ciała. W tych niepozornych płatkach znaleźć można również witaminę E oraz witaminy z grupy B. Niedobór witaminy E w diecie przyczynia się do problemów z płodnością, osłabioną pracą mięśni. To również główny przeciwutleniacz w naszej diecie, czyli witamina zapobiegająca negatywnym skutkom obecnego stylu życia większości z nas.