Jak szybko zawekować zupę? Sprawdź, jakie to proste!

Zupy stanowią podstawę menu w wielu polskich domach. Nie dość, że są pożywne i smaczne, to w dodatku łatwe do przygotowania. W chłodne dni zupy świetnie rozgrzewają, natomiast latem są lekkim daniem obiadowym. Gdy przyrządzisz więcej zupy, niż od razu możesz zjeść, warto ją np. zawekować. Sprawdź, jak krok po kroku zapasteryzować zupę, aby przez kilka tygodni cieszyć się gotowym daniem.
- Jak i w czym zawekować zupę?
- Przechowywanie zupy – czy wszystkie można wekować?
- O czym powinieneś pamiętać, pasteryzując zupę?
Jak i w czym zawekować zupę?
Wekowanie zupy w słoiki na obiad polega na zabezpieczeniu potrawy przed dostępem bakterii powodujących psucie potrawy. Dzięki podgrzewaniu słoików z zupą w kontrolowanej temperaturze, czyli procesowi pasteryzacji, można przedłużyć przydatność potrawy do spożycia nawet o kilka tygodni. W ten sposób domowe jedzenie zachowa swój smak, aromat i wartości odżywcze.
Jak krok po kroku zawekować zupę, gdy np. zostało ci jej w nadmiarze po obiedzie?
- Do wekowania potrzebne będą czyste, wyparzone słoiki i szczelne zakrętki w dobrym stanie.
- Gorącą zupę wlej do naczyń, zostawiając trochę wolnego miejsca przy górze.
- Szczelnie zamknij słoiki i wybierz metodę pasteryzacji – w garnku lub w piekarniku.
Jeśli wybierzesz wekowanie w garnku, do dużego garnka wlej wodę i wyściełaj dno bawełnianą ściereczką. Ustaw na niej słoiki z zupą tak, aby nie stykały się ze sobą – woda musi sięgać do ¾ ich wysokości. Gotuj przez ok. 20 minut. Następnie ostrożnie wyjmij słoiki i ustaw do góry dnem, czekając do całkowitego wystygnięcia.
Wolisz pasteryzację w piekarniku? Ustaw słoiki na blasze, zachowując między nimi odstępy. Piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. 20 minut. Po zakończeniu procesu pasteryzacji ostrożnie wyjmij słoiki z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Przechowywanie zupy – czy wszystkie można wekować?
Zawekowane słoiki z zupą najlepiej trzymać w chłodnym, zacienionym miejscu – piwnicy lub szafce kuchennej, z dala od źródeł ciepła. W cieplejsze dni najlepszym miejscem na przechowywanie zupy jest lodówka. Pamiętaj jednak, aby przed schowaniem słoików upewnić się, że wieczka są dobrze zassane (pokrywka powinna być wklęsła). W takich warunkach zupę możesz przechowywać przez ok. 2-3 tygodnie.
Do wekowania nadadzą się zupy, takie jak na przykład:
- kapuśniak,
- pomidorówka,
- krupnik,
- zupa krem (np. brokułowa).
Jeśli chcesz zawekować zupę z mięsem, upewnij się wcześniej, że składniki są odpowiednio ugotowane, a w zupie nie ma łatwo psujących się dodatków.
Czy są jakieś zupy, których lepiej nie wekować? Owszem – te, które zawierają nabiałowe składniki (np. mleko, jogurt czy śmietanę). Mogą się szybciej psuć, nawet po zapasteryzowaniu. Mleczne dodatki lepiej dodać dopiero po odgrzaniu zawekowanej zupy.

O czym powinieneś pamiętać, pasteryzując zupę?
Wekowanie zupy to skuteczny sposób na zachowanie dania na później, ale też świetna metoda na ograniczenie marnowania żywności. Trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach pasteryzacji:
- Zarówno słoiki, jak i nakrętki muszą być dokładnie umyte i wyparzone. W przeciwnym razie potrawa może się zepsuć.
- Najlepsze do pasteryzacji są słoiki o pojemności 500-1000 ml – takie porcje najłatwiej zużyć jednorazowo.
- Słoików nigdy nie napełnia się po brzegi – zawsze trzeba zostawić ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni, aby uniknąć rozsadzenia szkła w trakcie pasteryzacji.
Skutecznym sposobem jest też podwójna pasteryzacja. Pierwszego dnia przeprowadza się klasyczny proces, a następnego dnia powtarza go jeszcze raz. W ten sposób można zwiększyć trwałość weków nawet do kilku miesięcy.
Pasteryzowane zupy najlepiej spożyć w ciągu 2-3 tygodni, choć niektóre mogą przetrwać dłużej – wszystko zależy od składników.
Przeczytaj też: Najsmaczniejsze dania do słoików – łatwe przepisy