Odkryj tajemnicę wekowania zupy i ciesz się smakiem przez tygodnie!

Potrawy z zup są podstawą jadłospisu w wielu polskich domach. Są nie tylko pożywne i pyszne, ale także proste w przygotowaniu. W zimne dni doskonale ogrzewają, a latem stanowią lekkie danie obiadowe. Jeśli ugotujesz więcej zupy, niż jesteś w stanie na raz zjeść, warto ją przykładowo zawekować. Dowiedz się, jak krok po kroku zapasteryzować zupę, aby przez kilka tygodni cieszyć się gotowym daniem.
- Jak poprawnie zawekować zupę na obiad?
- Przechowywanie i wekowanie zup w słoikach
- Jak skutecznie wekować domowe zupy?
Jak poprawnie zawekować zupę na obiad?
Przechowywanie zupy w słoikach na późniejszy posiłek polega na ochronie dania przed bakteriami, które mogą powodować jego zepsucie. Dzięki podgrzewaniu słoików z zupą w kontrolowanej temperaturze, czyli podczas pasteryzacji, można wydłużyć trwałość dania nawet o kilka tygodni. To sprawia, że domowe jedzenie zachowuje swoje walory smakowe, zapachowe i wartości odżywcze.
Jak stopniowo zawekować zupę, gdy np. masz jej nadmiar po obiedzie?
- Do wekowania przydadzą się czyste, wyparzone słoiki oraz szczelne nakrętki w dobrym stanie.
- Gorącą zupę wlej do pojemników, zostawiając trochę przestrzeni na górze.
- Dokładnie zamknij słoiki i zdecyduj się na metodę pasteryzacji – w garnku lub w piekarniku.
Jeśli zdecydujesz się na wekowanie w garnku, napełnij duży garnek wodą i wyłóż jego dno bawełnianą ściereczką. Ustaw słoiki z zupą tak, aby się nie dotykały – woda powinna sięgać do ¾ ich wysokości. Gotuj przez około 20 minut. Następnie ostrożnie wyjmij słoiki i ustaw je do góry dnem, czekając aż całkowicie wystygną.
Preferujesz pasteryzację w piekarniku? Ustaw słoiki na blasze, zachowując pomiędzy nimi odstępy. Piecz w temperaturze 180 st. C przez około 20 minut. Po zakończeniu pasteryzacji ostrożnie wyjmij słoiki z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Przechowywanie i wekowanie zup w słoikach
Słoiki z zupą po zawekowaniu najlepiej umieścić w chłodnym i zaciemnionym miejscu – jak piwnica czy szafka kuchenna, z dala od ciepła. W cieplejszych okresach najlepszym miejscem do przechowywania zupy będzie lodówka. Upewnij się jednak, że przed przechowywaniem pokrywki są dobrze zassane (powinny być wklęsłe). W takich warunkach zupa może być przechowywana przez około 2-3 tygodnie.
Zupy, które można wekować, to na przykład:
- kapuśniak,
- pomidorówka,
- krupnik,
- zupa krem (np. brokułowa).
Jeżeli planujesz zawekować zupę z mięsem, sprawdź najpierw, czy składniki są dobrze ugotowane, a w zupie nie ma łatwo psujących się dodatków.
Czy są zupy, których lepiej nie wekować? Tak, to te, które zawierają składniki nabiałowe (np. mleko, jogurt czy śmietanę). Mogą się szybciej psuć, nawet po zapasteryzowaniu. Dodatki mleczne lepiej dodać dopiero po podgrzaniu zawekowanej zupy.

Jak skutecznie wekować domowe zupy?
Przechowywanie zupy w słoikach to efektywny sposób na zachowanie posiłku na późniejszy czas, a także doskonała metoda na zmniejszenie marnowania jedzenia. Należy jednak pamiętać o kilku kluczowych zasadach pasteryzacji:
- Zarówno słoiki, jak i nakrętki powinny być starannie umyte i wyparzone. W przeciwnym przypadku potrawa może się popsuć.
- Optymalne do pasteryzacji są słoiki o pojemności 500-1000 ml – takie ilości najłatwiej wykorzystać jednorazowo.
- Słoików nigdy nie napełnia się do pełna – zawsze należy zostawić ok. 1,5 cm wolnego miejsca, aby uniknąć pęknięcia szkła w trakcie pasteryzacji.
Skuteczną metodą jest również podwójna pasteryzacja. Pierwszego dnia wykonuje się standardowy proces, a następnego dnia powtarza się go ponownie. Dzięki temu można przedłużyć trwałość przetworów nawet do kilku miesięcy.
Pasteryzowane zupy najlepiej spożyć w ciągu 2-3 tygodni, choć niektóre mogą wytrzymać dłużej – wszystko zależy od składników.
Przeczytaj również: Najsmaczniejsze dania do słoików – łatwe przepisy