"High protein" - niszcząca moda czy dobry wybór?
Jesteś w sklepie i widzisz coraz więcej produktów z napisem "high protein"? Ostatnio trwa moda na produkty o zwiększonej ilości białka, mniejszej ilości tłuszczu i zmniejszonej kaloryczności. Produkty wysokobiałkowe są bardzo popularne, szczególnie wśród osób dbających o zdrowie i uprawiających sport. Tylko czy te produkty są faktycznie dobre dla zdrowia? Okazuje się, że skład tych produktów wpływa znacząco na zdrowie. Tego, co się dowiesz z tego artykułu, w życiu byś się nie spodziewał!
Z tego artykułu dowiesz się:
Czym jest żywność "high protein"?
"High protein" oznacza "wysokobiałkowe". Takie oznaczenie zyskują produkty spożywcze wyprodukowane w taki sposób, by zawierały wysoką ilość białka. Przy tym ta żywność cechuje się bardzo często obniżoną zawartością tłuszczu, a tym samym także niższą kalorycznością.
To w niedawnym czasie te produkty z wyższą zawartością białka zyskały taką popularność. Obecnie w sklepie jest bardzo szeroki wybór produktów wysokobiałkowych, które dostają takie miano. Zaczęło się od nabiału: serków wiejskich, jogurtów czy batoników twarogowych. Asortyment żywności wysokobiałkowej jest bardzo szeroki. Możesz kupić takie produkty jak między innymi: ser żółty, mozzarellę, deserki, puddingi, musy nabiałowe, batony, kremy, chipsy... Są nawet gotowe obiady z dopiskiem "high protein" - kotlet, ziemniaki i sałatka.
Dlaczego produkty "high protein" zyskały taką sławę?
Już od dawna było wiadomo, że białko jest bardzo ważnym składnikiem diet, zwłaszcza redukcyjnych. Białko pełni bardzo ważne funkcje w organizmie: bierze udział w produkcji hormonów oraz enzymów, wspiera budowę tkanki mięśniowej i jej regenerację, zapewnia sytość, dostarcza energii, usprawnia odbudowę tkanek, wpływa na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego.
W odchudzaniu białko ostatnio zyskało "nowe życie". Na pewno większość z was kojarzy dietę Dukana. Była ona sławna już dawno temu. Tam właśnie należy odżywiać się białkowymi produktami. Obecnie stawia się na diety wysokobiałkowe, które:
- zapewniają większą sytość niż w przypadku diet o większej zawartości węglowodanów
- wspierają budowę tkanki mięśniowej
- usprawniają utratę tkanki tłuszczowej.
Produkty "high protein" są dostępne w wygodnej formie. Bez problemu można wypić jogurt, zjeść batonika, a nawet przygotować obiad - wystarczy odgrzać i jest gotowy do jedzenia. Z tego powodu ta żywność jest chętnie wybierana przez wielu z nas.
Kto najczęściej korzysta z produktów "high protein"?
Ze względu na powyższe właściwości białka, produkty z dopiskiem "high protein" są najczęściej wybierane przez osoby, które:
- odchudzają się
- są aktywne fizycznie
- lubią nowości
- lubią szybkie rozwiązania
- chcą jeść zdrowo i dbać o odpowiedni poziom białka w diecie
- nie jedzą cukru.
Prawidłowa ilość białka na co dzień to ważna kwestia. Bardzo dużo osób wciąż nie zjada jego wystarczającej ilości. U osób, które nie zwracają uwagi na walory zdrowotne własnego sposobu odżywiania, bardzo często w jadłospisie znajduje się nadmiar tłuszczu oraz węglowodanów. Białko jest bardzo często z tyłu - nie każdy lubi jeść produkty będące źródłem tego makroskładnika.
Białko znajduje się bowiem głównie w:
- mięsie (zwłaszcza chudym)
- rybach
- owocach morza
- nabiale
- jajkach
- nasionach roślin strączkowych
- orzechach.
Produkty "high protein" przychodzą więc z pomocą - urozmaicają jadłospis, smakują dobrze (zwłaszcza dla osób, które są na redukcji) i są wygodne w użyciu.
Jak traktować żywność "high protein"?
O ile produkty naturalne o wysokiej zawartości białka (te, o których wspomniano wyżej), takie jak na przykład: jogurt naturalny, mozzarella, pierś z kurczaka, fasola, jajka są genialne w zdrowym odżywianiu, o tyle wszelkiego rodzaju wysokoprzetworzone produkty wysokobiałkowe już nie będą dobrym wyborem.
Właśnie - większość produktów z napisem "high protein" to żywność o wysokim stopniu przetworzenia! Skład takiego jedzenia jest długi, zawiera substancje słodzące, konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku, spulchniacze i masę różnych składników!
Takie produkty jak żywność wysokoprzetworzona powinna być traktowana jako pożywienie "rekreacyjne". Należy jeść je od czasu do czasu i nie traktować ich jako podstawa żywienia! Bardzo często jest tak, że osoba, która decyduje się na produkty "high protein" stosuje je jako zamienniki tradycyjnych produktów, głównie ze względu na to, że słodzone są cukrem. W związku z tym żywność wysokobiałkowa znajduje miejsce w jej jadłospisie każdego dnia i wielokrotnie w ciągu doby. Tymczasem wysokie spożycie takiego jedzenia wysokobiałkowego wysokoprzetworzonego niesie za sobą duże konsekwencje zdrowotne!
Dlaczego nie należy jeść zbyt dużo produktów "high protein"?
W ostatnich czasach obserwuje się duży wzrost ludzi, którzy regularnie i w dużych ilościach spożywają produkty "high protein". Zauważalne są u nich pewne objawy, które mogą wskazywać na szkodliwość tych produktów.
Jedzenie w nadmiarze produktów wysokobiałkowych wysokoprzetworzonych powoduje:
- problemy jelitowe! Są one związane z reakcją na substancje słodzące. Bardzo często występują biegunki, wzdęcia oraz gazy.
- obciążenie nerek - ryzyko powstania kamicy nerkowej, osteoporoza, bóle stawów i mięśni, rozwój stanów zapalnych, pojawianie się zaburzeń funkcji narządu, a nawet uszkodzenie nerek
- nadciśnienie tętnicze - wynika głównie ze zwiększonej podaży produktów zwierzęcych, może to w konsekwencji prowadzić do miażdżycy i innych chorób serca i układu krwionośnego
- dysfunkcja jelit oraz wątroby - tam odbywa się trawienie białek i przez to te narządy mogą być bardziej obciążone.
Czy muszę całkowicie zrezygnować z produktów "high protein"?
Nie jest konieczne całkowite zrezygnowanie z jedzenia produktów o zwiększonej ilości białka, nawet tych wysokoprzetworzonych. Wszystko rozchodzi się dawkę. Jedzenie raz na jakiś czas puddingu czekoladowego "high protein" lub gotowego obiadu z takim samym dopiskiem nie spowoduje poważnego uszczerbku na zdrowiu.
To w przypadku regularnego, zwiększonego, długotrwałego spożycia tej żywności dochodzi do powstawania konsekwencji zdrowotnych i o tym trzeba pamiętać.
Źródła:
- Michaela C. Devries, Stuart M. Phillips, Supplemental protein in support of muscle mass and health: advantage whey, J Food Sci, 2015 Mar:80 Suppl 1:A8-A15