Francuski sposób na zawsze świeże masło - w ten sposób nigdy nie zjełczeje!

Masło jest jednym z najważniejszych składników w kuchni większości Polaków. Doskonale smakuje na świeżej kromce, ale jest też niezastąpione przy pieczeniu czy smażeniu. Niestety, źle przechowywane szybko traci cenne właściwości – robi się twarde, przesiąka zapachami innych produktów, a czasem może nawet zjełczeć. Francuzi znaleźli jednak sposób, dzięki któremu można zachować idealną konsystencję i smak masła. Przeczytaj.
- Prosty patent na masło, który naprawdę działa
- Dlaczego warto dbać o prawidłowe przechowywanie masła?
- Jak jeszcze można przedłużyć świeżość masła?
Prosty patent na masło, który naprawdę działa
Wielu z nas przechowuje masło w oryginalnym papierku, bez dodatkowej ochrony. To poważny błąd, ponieważ tłuszcz z łatwością chłonie aromaty z lodówki – szybko też traci swoje walory. Zdecydowanie lepszym sposobem będzie przełożenie masła do szczelnej maselniczki, która odizoluje produkt od wilgoci i obcych zapachów.
Niektórzy wciąż zastanawiają się nad jedną kwestią – lepiej trzymać masło w lodówce czy poza nią? W temperaturze pokojowej masło szybko się rozpuszcza. Robi się też bardziej podatne na rozwój bakterii. Z kolei w zimnej lodówce twardnieje do tego stopnia, że trudno nim później posmarować kromkę chleba.
Francuzi stosują sprytne rozwiązanie, aby poradzić sobie z masłem. To naczynie z wodną osłoną, czyli tzw. maselniczka wodna, która gwarantuje idealne warunki do przechowywania. Maselniczka wodna składa się z dwóch części. W górnej umieszcza się porcję masła, a dolną wypełnia zimną wodą. Po zanurzeniu powstaje bariera chroniąca przed powietrzem i drobnoustrojami, dzięki czemu masło dłużej zachowuje świeżość, nie wchłania zapachów i zawsze jest gotowe do rozsmarowania.
Metoda Francuzów jest skuteczna, ale też… efektywna. Elegancka maselniczka może stać się piękną ozdobą każdej kuchni. Poza tym niewiele kosztuje i może posłużyć przez wiele lat. Należy jednak pamiętać o regularnej wymianie wody, aby masło zachowało zarówno dobry smak, jak i konsystencję.
Dlaczego warto dbać o prawidłowe przechowywanie masła?
Zastosowanie francuskiego patentu z maselniczką wodną to prosty sposób na wygodne, ale i zdrowe użytkowanie masła. Dzięki niemu masło zawsze będzie miękkie, smaczne i wolne od niepożądanych zapachów.
Warto dodać, że masło jest cennym źródłem witamin A, D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach i wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dzięki obecności kwasów tłuszczowych masło stanowi również doskonały nośnik smaku, podkreślając aromat dań. Aby czerpać pełne korzyści z jego spożywania, należy jednak zadbać o jego świeżość i odpowiednie przechowywanie.

Jak jeszcze można przedłużyć świeżość masła?
Maselniczka wodna to znakomite rozwiązanie na przechowywanie i przedłużenie świeżości masła. Istnieje jednak wiele innych trików, które również mogą w tym pomóc.
- Zamrażanie masła – jeśli kupisz większą ilość masła, podziel je na mniejsze kawałki i zamroź. W ten sposób zawsze będziesz mieć smarowidło na zapas i jednocześnie nie narazisz całości na szybkie zepsucie.
- Odpowiednia temperatura – jeśli nie masz maselniczki, przechowuj masło w lodówce w temperaturze około 5°C. To „kompromis” pomiędzy twardością a trwałością masła.
- Szklane lub ceramiczne naczynie – przechowywanie masła w plastikowym pudełku nie jest najlepszym pomysłem, ponieważ materiał ten łatwo przejmuje zapachy.
- Unikanie światła – masło źle znosi kontakt z promieniami słonecznymi, dlatego zaleca się trzymać je w zacienionym, najlepiej zamkniętym miejscu.
Doskonałym pomysłem jest również wzbogacenie masła o świeże zioła lub przyprawy. W ten prosty sposób stworzyć można np. masło czosnkowe lub pietruszkowe.
Sprawdź też: Błyskawiczny sposób na roztopienie masła