Dzięki tym trikom wreszcie wybierzesz słodkiego arbuza w sklepie

Latem szukamy sposobów na orzeźwienie i ochłodę. Jedną z najlepszych metod na schłodzenie organizmu jest zjedzenie soczystego arbuza. Ten pyszny owoc stanowi nie tylko smaczną przekąskę, ale też źródło wielu cennych witamin i minerałów. Wybór słodkiego arbuza na pierwszy rzut oka wydaje się trudny. Istnieją jednak proste triki, dzięki którym nie kupisz więcej bezsmakowego, niedojrzałego owocu.
- Wygląd skórki, kształt arbuza i… dźwięk
- Znaki, na które warto zwrócić uwagę podczas oglądania arbuza
- Jak przechowywać arbuza po zakupie?
Wygląd skórki, kształt arbuza i… dźwięk
Podczas zakupów uważnie przyjrzyj się arbuzowi. Owoc powinien mieć skórkę w jednolitym, głębokim kolorze zielonym. Nie może być na niej żadnych pęknięć, wgnieceń czy przebarwień. O dobrej jakości owocu świadczyć mogą jasne, równomierne paski i brak uszkodzeń mechanicznych.
Arbuz powinien mieć symetryczny, kulisty lub lekko owalny kształt. Dobry owoc ma również bardziej równomiernie rozłożony miąższ. Nierówna forma może sugerować problemy w czasie wzrostu arbuza, takie jak brak wody czy niedobory składników odżywczych. Finalnie może to poważnie wpłynąć na walory smakowe.
Kluczowe znaczenie ma także waga. Jeśli owoc jest cięższy, niż na pierwszy rzut oka, może to oznaczać, że zawiera dużo soku. To dobra wiadomość dla miłośników soczystych arbuzów.
Jedną z popularnych metod stosowanych w sklepie jest także… opukiwanie arbuza. Głęboki, rezonujący dźwięk świadczy o dojrzałości i soczystości. Z kolei głuchy, płaski odgłos może sugerować, że arbuz jest suchy lub jeszcze niedojrzały.
Przeczytaj też: Prosty przepis na sałatkę z arbuzem i fetą
Znaki, na które warto zwrócić uwagę podczas oglądania arbuza
Jeśli ci się uda, zajrzyj pod spód arbuza. Właśnie tam często widoczna jest charakterystyczna, lekko odbarwiona plama – to tzw. plama kontaktowa powstająca w miejscu, gdzie podczas dojrzewania arbuz dotykał ziemi.
- Jeśli ta część owocu jest intensywnie żółtawa lub pomarańczowa, oznacza to, że arbuz dojrzewał długo i naturalnie.
- Zielonkawy lub biały kolor plamy pod spodem arbuza może oznaczać, że został zbyt wcześnie zebrany i nie zdążył nabrać pełni smaku.
- Zwróć uwagę na rozmiar plamy – większa może wskazywać na bardziej zaawansowany proces dojrzewania i prawdopodobnie słodszy smak arbuza.
Po czym rozpoznać, czy arbuz jest dojrzały? Świadczyć mogą o tym suche końcówki łodygi. Świeża, zielona łodyga może wskazywać na niedojrzałość, natomiast zasuszona oznaczać, że owoc zbierany był po osiągnięciu dojrzałości.
Nie bez znaczenia jest też rozmiar. Średnie arbuzy zwykle mają najlepszy stosunek ilości miąższu do smaku. Bardzo duże okazy bywają mniej aromatyczne, z kolei małe mogą jeszcze nie nadawać się do spożycia.

Jak przechowywać arbuza po zakupie?
Wybrałeś idealny owoc w sklepie? Pamiętaj, że równie ważne jest, w jaki sposób będziesz go przechować. Najlepiej trzymać arbuza w chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
- Po rozkrojeniu przykryj arbuz folią spożywczą i przechowuj w lodówce. Dzięki temu owoc przez kilka kolejnych dni zachowa świeżość, soczystość i walory smakowe.
- Jeśli chcesz wykorzystać arbuza np. do sałatek, smoothie lub deserów, przekrój go na mniejsze kawałki i trzymaj w zamkniętym pojemniku. Unikaj przechowywania arbuza w plastikowych torebkach, ponieważ może przyspieszyć to proces jego psucia.
Smakowity, słodki i soczysty arbuz to nie tylko orzeźwiająca przyjemność, ale i… wartościowy element diety. Naucz się zatem wybierać najlepsze okazy i w pełni wykorzystaj dobrodziejstwa, jakie oferuje ten soczysty dar natury.
Sprawdź również: „Łosoś z arbuza” – znamy przepis na to danie!