Dodaj do posiłku, aby zmniejszyć chęć podjadania i pozytywnie wpłynąć na swoje serce

Kapary — małe, ale potężne. Te zielone pąki kwiatowe rośliny Capparis spinosa od wieków cieszą się uznaniem w kuchni śródziemnomorskiej. Choć niewielkie, kryją w sobie bogactwo smaku i prozdrowotnych właściwości. Przyjrzyjmy się bliżej kaparom: ich historii, wartościom odżywczym oraz korzyściom zdrowotnym, w tym, jak pomagają w walce z podjadaniem i wspierają serce.
Z tego artykułu dowiesz się:
Kapary – skąd się wzięły?
Kapary to roślina należąca do rodziny kaparowatych, które są spokrewnione z rodziną kapustnych. Do tej rodziny zaliczamy aż 139 gatunków roślin — drzew, krzewów oraz pnączy. Charakterystyczną cechą jest obecność hakowatych kolców przy nasadzie liścia. Mają duże kwiaty w kolorze białym, kremowym lub różowym. A kapary, które znamy z naszej kuchni to właśnie nierozwinięte pąki takich kwiatów.
Pochodzą z basenu Morza Śródziemnego, a największymi producentami są Grecja, Włochy, Hiszpania, Turcja, Francja.
Okazuje się, że spotkać można również polskie kapary, które przygotowuje się z owoców nasturcji, uzyskując tym samym produkt o podobnym smaku. Oryginalne kapary charakteryzują się smakiem słono-kwaśnym i pikantnym, stąd często stanowią dodatek do dań takich jak pizza, sałatki, pasty z jajek, ryb czy do pieczonego mięsa. Są nieodzownym elementem kuchni śródziemnomorskiej, włoskiej czy francuskiej.
Warto jednak pamiętać, że kapary nie zawsze mogą smakować tak samo – wszystko zależy od gatunku kaparów, wielkości pączków i momentu ich zbioru.

Kapary (n)a zdrowie
Kapary najczęściej kupimy w formie marynowanej w occie, solance lub w oleju. Dość trudno zdobyć je w wersji świeżej, bez marynaty. A same w sobie pączki mają ogrom wartości odżywczych. Ponad 80% kapara stanowi woda, dlatego też są nisko kaloryczne. 100 g kaparów to tylko 23 kcal i niecałe 2,5 g białka.
Jednak doceniane są w szczególności za swoje prozdrowotne działanie, które wspomniane zostało już w Biblii, w Księdze Koheleta. Także starożytni Egipcjanie i Grecy doceniali smak i właściwości lecznicze kaparów. A wszystko to za sprawą dużej wartości odżywczej.
W kaparach znajdziemy flawonoidy, witaminy i minerały. Kapary są bogate w rutynę i kwercetynę, przeciwutleniacze, które wspierają układ krążenia i chronią przed wolnymi rodnikami. Zawierają witaminę K, ważną dla zdrowia kości i krzepnięcia krwi, oraz witaminę C, wzmacniającą odporność. Kapary dostarczają wapnia, magnezu i potasu, które wspierają pracę serca i układu nerwowego.
Już w latach 50. XX wieku zauważono, że kapary są skuteczne w leczeniu infekcji dróg oddechowych oraz dróg moczowych, jak również niwelują wzdęcia. W przypadku bólu gardła płukanka z kaparów pomagała pozbyć się nieprzyjemnego uczucia. Wskazuje się, że kapary mogą nawet zmniejszyć ból w stawach.
Kapary mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Flawonoidy, takie jak kwercetyna, pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL i wspierają elastyczność naczyń krwionośnych. Co więcej, rutyna wzmacnia naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko miażdżycy i nadciśnienia. Regularne spożywanie kaparów może więc przyczyniać się do lepszej kondycji serca.
Warto zauważyć, że informacje na temat wpływu kaparów na apetyt bywają sprzeczne. W niektórych opracowaniach podkreśla się ich zdolność do wzmagania apetytu, co wynika z intensywnego, aromatycznego smaku oraz zawartości substancji pobudzających trawienie. Jednakże ten sam intensywny smak, zwłaszcza w połączeniu z solanką, może także zaspokajać kubki smakowe i powodować uczucie sytości, co u niektórych osób skutecznie ogranicza chęć na słodkie czy wysokokaloryczne przekąski. Kluczowe jest, że kapary mogą wspierać kontrolę apetytu w kontekście zbilansowanej diety, pomagając unikać podjadania między posiłkami.
Czy pomimo wartości odżywczych, ktoś powinien unikać kaparów w diecie?
Ze względu na to, że kapary kupujemy w formie marynowanej, to niewskazane są one dla osób, które powinny stosować dietę niskosodową. W zalewach występuje duży dodatek soli, który nadaje kaparom charakterystycznego smaku, ale także zwiększa obecność sodu w samych kaparach. Tym samym niepolecane są one również osobom z nadciśnieniem i chorujących na osteoporozę. Nadmierne spożywanie produktów bogatych w sól sprzyja wydalaniu wapnia z organizmu, co może przełożyć się na gorszy stan kości. A taka sytuacja może przełożyć się na konieczność odbycia wizyty u reumatologa.
Kapary mają niski Indeks Glikemiczny, jednak diabetycy powinni je spożywać z rozwagą. Częste sięganie po kapary przez cukrzyków może wpłynąć na znaczne obniżenie poziomu glukozy we krwi, a także nasilać działanie insuliny lub doustnych leków przeciwcukrzycowych.
Co przygotować z kaparów?
Kapary świetnie podkreślają smak innych potraw takich jak makarony, pizza czy sałatki. Jeśli lubisz pastę jajeczną, to ta z kaparami zdecydowanie przypadnie ci do gustu.
Potrzebujesz:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- Łyżka majonezu light
- 3 łyżeczki kaparów
- Ząbek czosnku
- Sól, pieprz do smaku.
Jajka obierz i pokrój w drobną kostkę – możesz zrobić to ręcznie lub z pomocą krajalnicy do jajek. Wrzuć do miski i dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Kapary osusz z pomocą ręcznika papierowego i drobno pokrój. Dodaj do jajek razem z majonezem, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj dokładnie. Podawaj na świeżym pieczywie.

Źródło:
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Kapary
- https://dietetycy.org.pl/kapary/
- https://zdrowie.interia.pl/diety/news-100-gramow-dziennie-moze-uchronic-przed-cukrzyca-i-zlogami-d,nId,7221108
- https://beszamel.se.pl/przepisy/przetwory/polskie-kapary-z-owocow-nasturcji-sprytny-sposob-na-marynowane-kaparki-re-rcYz-kppB-x97s.html
- https://www.e-zikoapteka.pl/artykuly/kapary-wlasciwosci-i-wplyw-na-zdrowie-sprawdz-dlaczego-warto-je-jesc-i-jak-wspieraja-funkcjonowanie-.html