Nie tylko smak! Jeżyny mają właściwości, o których nikt ci nie mówił

Jeżyny dawniej mocno doceniano w domowych spiżarniach. Ludzie zbierali je i przyrządzali pyszne przetwory. Często jedli je też na surowo. Później o jeżynach na długo zapomniano. Dziś jednak coraz częściej znów zwraca się na nie uwagę – zarówno na smak, jak i niezwykłe właściwości zdrowotne. Sezon na jeżyny trwa krótko, dlatego popularne staje się ich mrożenie. Sprawdź, dlaczego warto to robić.
- Dlaczego warto jeść jeżyny?
- Jak przechowywać jeżyny, aby cieszyć się nimi zimą?
- Co jeszcze warto wiedzieć o jeżynach?
Dlaczego warto jeść jeżyny?
Jeżyny często postrzegane są jako „dzikie owoce”. Skrywa się w nich mnóstwo wartościowych składników odżywczych, dlatego warto spojrzeć na nie trochę… przychylniej.
- To doskonałe źródło witaminy C, która wzmacnia odporność i wspiera produkcję kolagenu.
- Zawarta w nich witamina K wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi i zdrowie kości.
- Obecna w jeżynach witamina A i E pomagają utrzymać dobry wzrok i opóźniają procesy starzenia.
Szczególnie cenne w jeżynach są antocyjany – działają jak silne antyoksydanty, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami. Poza tym owoce te są lekkostrawne, bogate w błonnik, potas i magnes. Regularne sięganie po jeżyny to naturalny sposób na poprawę zarówno swojego samopoczucia, jak i kondycji całego organizmu.
Warto jeść jeżyny lub pić z nich zdrowy sok również dla urody. Dzięki obecności antyoksydantów i witaminy C owoce te wspomagają odbudowę włókien kolagenowych, przez co skóra jest jędrniejsza i gładsza. Systematyczne spożywanie jeżyn może również poprawić kondycję włosów i paznokci – staną się mocniejsze i zdrowsze. To naturalny sposób, aby wspierać urodę od środka, bez potrzeby sięgania po drogie kosmetyki lub suplementy.
Jak przechowywać jeżyny, aby cieszyć się nimi zimą?
Sezon na jeżyny jest krótki. Wiele osób zastanawia się wobec tego, jak przedłużyć możliwość korzystania z nich – najlepiej przez cały rok. Najskuteczniejszym sposobem okazuje się mrożenie. Aby zachować kształt i jędrność owoców, zadbaj o ich odpowiednie przygotowanie.
- Najpierw delikatnie opłucz jeżyny w zimnej wodzie i osusz, aby uniknąć sklejenia w zamrażarce.
- Następnie rozłóż je pojedynczo na tacy i spróbuj wstępnie zamrozić.
- Dopiero potem przesyp owoce do woreczków lub pojemników.
Tak przygotowane jeżyny mogą leżeć w zamrażarce nawet do 12 miesięcy, nie tracąc walorów ani smakowych, ani odżywczych. Zamrożone owoce doskonale sprawdzą się jako składnik m.in. koktajlu, owsianki czy ciasta. Co ważne, zwykle nie wymagają wcześniejszego rozmrażania, dzięki czemu są niesamowicie wygodne w użyciu.

Co jeszcze warto wiedzieć o jeżynach?
Istnieje wiele skutecznych metod, aby zatrzymać smak jeżyn na dłużej. Niektórzy decydują się na przygotowanie z nich przetworów – dżemów, soków, konfitur, soków czy nalewek. Podczas gotowania część witamin ulega zniszczeniu, jednak antocyjany wciąż pozostają w jeżynach w znacznych ilościach.
Jeżyny warto łączyć również z innymi owocami lub warzywami, takimi jak:
- maliny,
- borówki,
- jabłka.
W ten sposób można stworzyć z nich pełne smaku i wartości koktajle. Dodane do jogurtu naturalnego czy owsianki staną się pożywnym i sycącym posiłkiem. To również wyśmienita baza do zdrowych deserów. Warto podkreślić, że jeżyny mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być bezpiecznie spożywane również przez osoby dbające o poziom cukru we krwi.
Uwaga! Jeżyny to nie tylko miąższ i sok – to również pestki, które stanowią źródło cennych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Sięgając po te wyjątkowe owoce, inwestujemy więc nie tylko w dobre samopoczucie, ale też w swoje zdrowie.
Sprawdź też: Rzadko sięgamy po ten owoc w sklepie – a to "cud" na obniżenie ciśnienia