Jedz codziennie – organizm zacznie sam się oczyszczać. Efekty zaskoczą!

Czerwona cebula dawniej traktowana była wyłącznie jako dodatek do potraw. Tymczasem okazuje się, że zasługuje na znacznie więcej uwagi – na przykład ze względu na imponujące właściwości zdrowotne. Kto powinien włączyć ją do diety i dlaczego warto jeść czerwoną cebulę każdego dnia? Wyjaśniamy.
- Czerwona cebula – dlaczego warto jeść i jak ją przygotowywać?
- Dla kogo cebula czerwona sprawdzi się najlepiej?
- Jak jeszcze cebula czerwona wpływa na organizm?
Czerwona cebula – dlaczego warto jeść i jak ją przygotowywać?
W czerwonej cebuli znajdują się naturalne związki roślinne, które odpowiadają za pozytywny wpływ warzywa na zdrowie. Są to barwniki z grupy antocyjanów i kwercetyna – jeden z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy, który działa ochronnie na komórki i spowalnia procesy starzenia. Poza tym obecność kwercetyny korzystnie wpływa na poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
W czerwonej cebuli znajdują się barwniki odpowiadające za jej intensywny kolor. Nie tylko sprawiają, że warzywo wygląda ciekawie, ale też wzmacniają naczynia krwionośne i wspomagają odporność.
Cebulę czerwoną najlepiej spożywać na surowo. Jednak warto wiedzieć, że sposób jej obróbki również ma znaczenie. Wysoka temperatura może osłabić działanie wartościowych składników w cebuli, dlatego lepiej ją krótko dusić lub piec w średniej temperaturze. Świetnym rozwiązaniem jest też marynowanie, ponieważ pozwala zachować większość cennych związków w cebuli.
Dla kogo cebula czerwona sprawdzi się najlepiej?
Z regularnego spożywania czerwonej cebuli najbardziej skorzystać mogą osoby:
- borykające się z wysokim poziomem cukru,
- walczące z podwyższonym cholesterolem.
- mające nadciśnienie.
Dzięki zawartości kwercetyny cebula wspiera oczyszczanie organizmu i chroni wątrobę przed działaniem toksyn. Obecność w warzywie związków siarkowych działa antybakteryjnie, chroniąc układ pokarmowy i „motywując” go do prawidłowej pracy.
Uwaga! Osoby cierpiące na refluks lub choroby żołądka powinny zachować ostrożność i wybierać cebulę czerwoną w łagodniejszych odsłonach, np. lekko podduszoną lub marynowaną.
W surowej postaci cebula ta wyśmienicie nadaje się do sałatek, sals czy kanapek, dodając im lekko ostrego charakteru. Aby złagodzić intensywny smak, wystarczy zalać cebulę na chwilę wrzątkiem lub zamarynować w wodzie z dodatkiem octu.

Jak jeszcze cebula czerwona wpływa na organizm?
Nie wszyscy wiedzą, że czerwona cebula może pełnić funkcję naturalnego środka wspierającego detoksykację. Zawarte w niej związki siarki wspomagają pracę enzymów wątrobowych, które odpowiedzialne są za usuwanie toksyn z organizmu. Systematyczne spożywanie cebuli pomaga również neutralizować działanie metali ciężkich, które mogą trafiać do organizmu wraz z pożywieniem lub powietrzem.
Warto zaznaczyć, że kwercetyna działa przeciwzapalnie – może z powodzeniem wspierać naturalne mechanizmy obronne organizmu, ale też np. łagodzić objawy alergii sezonowej. Czerwona cebula zawiera niewielkie ilości chromu, który reguluje poziom cukru i może wspierać osoby walczące z napadami głodu.
Jak widzisz, włączenie czerwonej cebuli do codziennej diety, nawet w niewielkich ilościach, może przynieść długofalowe korzyści – zwłaszcza w kontekście zdrowego starzenia się organizmu.
Sprawdź też: Jak zrobić domową konfiturę z czerwonej cebuli?