Dlaczego nie powinno się grzać mleka w mikrofali? Dietetyk ostrzega!
Choć już dawno obalono mit dotyczący szkodliwości podgrzewania produktów w mikrofalówce, to jednak nie wszystkie produkty można w niej grzać bezpiecznie. Jednym z takich produktów jest właśnie mleko. Zobaczy czym może grozić podgrzewanie mleka w mikrofalówce.
Z tego artykułu dowiesz się:
Nierównomiernie i z ryzykiem "wybuchu"
Mikrofalówka podgrzewa jedzenie falami elektromagnetycznymi, co często prowadzi do nierównomiernego nagrzania płynów, w tym mleka. W efekcie, niektóre części mogą być bardzo gorące, podczas gdy inne pozostają chłodne. Może to być szczególnie niebezpieczne, gdy podgrzewa się mleko dla dzieci – zbyt gorące fragmenty mogą spowodować poparzenie.
Mleko i inne płyny mogą w mikrofalówce przegrzać się i zacząć bulgotać lub nawet „eksplodować” przy otwieraniu. Mikrofalówka podgrzewa ciecz szybciej niż powstają bąbelki pary, co może skutkować „eksplozją” w momencie, gdy płyn zostanie poruszony lub gdy dojdzie do nagłego wydostania się pary wodnej.
Jeśli chcesz podgrzać mleko np. do kawy, to najlepiej użyć specjalnego spieniacza elektrycznego - w ten sposób mleko będzie równomiernie ciepłe, bez ryzyka wykipienia.
Ma wpływ na smak i składniki odżywcze
Wysoka temperatura może wpływać na składniki odżywcze mleka, szczególnie na wrażliwe na ciepło witaminy (np. witaminę C). Mleko podgrzewane w mikrofalówce może utracić część wartości odżywczych, szczególnie jeśli jest podgrzewane zbyt długo.
Mikrofalówka może zmienić smak mleka, a niektóre rodzaje mogą się szybciej psuć po podgrzaniu mikrofalami. Mleko nagrzane w mikrofalówce może także zmienić konsystencję, co wpływa na jego walory smakowe.
Choć popularne mleko UHT, czyli wcześniej pasteryzowane, również wzbudza podejrzenie, że ma mniej składników odżywczych, to jednak traktowane jest ono w procesie pasteryzacji znacznie niższą temperaturą niż podczas podgrzewania w mikrofalówce.
Mleko matki a podgrzewanie w mikrofalówce? Zdecydowanie nie!
O ile z mlekiem krowim możemy zaryzykować, tak nie należy absolutnie podgrzewać w mikrofalówce odciągniętego pokarmu. Mleko podgrzane w taki sposób jest niezdatne do picia, a nawet może być szkodliwe dla dziecka.
Jak bezpiecznie podgrzewać mleko?
- Podgrzewanie na kuchence: Nagrzewanie mleka na kuchence na małym ogniu daje większą kontrolę nad temperaturą.
- Podgrzewanie w kąpieli wodnej: Mleko można podgrzać, umieszczając naczynie z mlekiem w gorącej wodzie. To pozwala równomiernie rozgrzać mleko, bez ryzyka przegrzania.
- Używanie specjalnych podgrzewaczy: Są dostępne podgrzewacze do butelek i słoiczków, które podgrzewają mleko lub jedzenie równomiernie.
Podsumowując, mikrofalówka nie jest najlepszą metodą podgrzewania mleka ze względu na ryzyko nierównomiernego nagrzewania, utraty składników odżywczych i możliwe zmiany w smaku.
Czy w ogóle warto pić mleko?
Mleko to inaczej wydzielina gruczołu mlekowego samic ssaków. Pojawia się ono w okresie laktacji, czyli po porodzie. Jest to produkt wieloskładnikowy, w którym znajdują się białka, tłuszcze i węglowodany. Właściwości odżywcze mleka mają za zadanie pokryć wysokie zapotrzebowanie organizmu w pierwszym okresie życia pozapłodowego.
Mleko krowie 2% ma tylko 51 kcal w 100 g. Zawiera około 5 g węglowodanów, czyli dokładnie laktozy, która jest rodzajem dwucukru występującym tylko w mleku i produktach mlecznych. Zbudowana jest z cząsteczki glukozy i galaktozy. Białka zawarte w mleku są pełnowartościowe, czyli zawierają aminokwasy, których organizm potrzebuje, ale nie jest w stanie ich wytworzyć. Tłuszcz zawarty w mleku jest łatwostrawny. 65% stanowią kwasy tłuszczowe nasycone, 29%- kwasy jednonienasycone a w 6% wielonienasycone. W mleku zawarte są również witaminy takie jak witamina A, D, E i K. Są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, które da się dostarczyć do organizmu tylko z produktami zawierającymi tłuszcz. W mleku znajdziemy również wapń. Szklanka mleka pokrywa 25% zapotrzebowania na ten składnik mineralny. Dodatkowo jest również magnez, fosfor, potas, sód, cynk i selen.
Odpowiadając na pytanie, czy mleko jest zdrowe - jak najbardziej tak. Dla osób dorosłych i dla dzieci picie mleka nie stanowi zagrożenia i codziennie w diecie powinno się ono pojawić. Jeśli jednak nie lubicie smaku mleka, to można w tym miejscu sięgnąć po jogurt naturalny, kefir lub maślankę, które będą miały inny smak, a również będą stanowić dobre źródło wapnia w diecie. Codzienne spożywanie produktów mlecznych może przynieść wiele pozytywnych skutków dla człowieka. Dla osób niespożywających produktów odzwierzęcych polecamy w tym miejscu napój roślinny fortyfikowany wapniem.
Źródła:
- https://archiwum.mz.gov.pl/zdrowie-i-profilaktyka/zdrowie-matki-i-dziecka/karmienie-piersia/odciaganie-i-przechowywanie-mleka-matki/
- https://lovi.pl/porady/karmienie-butelka/8-waznych-pytan-dotyczacych-przygotowania-i-przechowywania-mleka-modyfikowanego
- https://mybestpharm.com/jedzenie-z-mikrofali-czy-jest-bezpieczne-dla-zdrowia/