Czym zastąpić mięso z kurczaka? Poznaj zaskakujące alternatywy

Produkty, które mogą być zamiennikami mięsa z kurczaka
Kurczaka zastąp tymi produktami, a twoje dania będą smaczne i wartościowe, fot. Yulia Furman
ikona podziel się
Opublikowano: 08.10.2024 r., 9:14 | Autor: Paulina Lipińska
W Polsce drób jest bardzo popularny. Z tego powodu stanowi on dużą część mięsa, które się spożywa każdego dnia. Oprócz kurczaka, chętnie wybiera się także inny drób, wieprzowinę i wołowinę. Jednak produktów, które są dobrymi alternatywami dla mięsa z kurczaka jest o wiele więcej i nie są to wcale tylko składniki pochodzące wyłącznie od zwierząt. Poznaj listę produktów, które mogą być dobrym pomysłem na zamiennik mięsa z kurczaka do wszelkiego rodzaju potraw.

Po co szukać alternatyw dla mięsa z kurczaka?

Ze względu na to, że wiele Polaków chętnie jada kurczaki każdego dnia, warto jest się zastanowić, czy nie lepiej byłoby nieco bardziej wzbogacić swoje menu? Urozmaicone jedzenie jest bardzo ważne! Dzięki temu, że każdego dnia spożywa się różne produkty, organizm jest zdrowszy i zapobiega się występowaniu niedoborów witamin i minerałów.

Mięso z kurczaka można spokojnie zastąpić niejednym produktem. Warto najpierw wspomnieć, jakie wartości odżywcze zawierają poszczególne elementy kurczaka (w 100 g):

  • pierś z kurczaka: 99 kcal, 21,5 g białka,1,3 g tłuszczu i 0 g węglowodanów,
  • udo z kurczaka bez skóry: 125 kcal, 17,8 g białka, 6 g tłuszczu i 0 g węglowodanów,
  • skrzydełka z kurczaka: 191 kcal, 19 g białka, 13 g tłuszczu i 0 g węglowodanów.

Jak widać, mięso z kurczaka bogate jest w białko. Pierś ma bardzo małą zawartość tłuszczu, pozostałe części mają go już więcej. Pierś jest zatem idealna w diecie wysokobiałkowej albo w diecie na masę.

Mięso z kurczaka jest bardzo często wybierane, dlatego że bardzo szybko staje się gotowe do jedzenia, a także przygotowanie potraw z kurczakiem nie jest wymagające. Poza tym mięso to jest delikatne i smaczne.

Jakie produkty mogą być zamiennikiem mięsa z kurczaka?

Czy to kotlety, czy to pasta na kanapki, czy to farsz do naleśników i innych... Zamienniki mięsa z kurczaka bardzo dobrze sprawdzają się w wielu propozycjach, w których znajduje się właśnie to mięso z kury.

Najlepsze zamienniki mięsa z kurczaka zwierzęcego pochodzenia to:

  • indyk, kaczka, gęś,
  • wieprzowina (najlepiej chude części typu schab, polędwiczka i szynka),
  • wołowina (udziec, polędwica, rostbef),
  • cielęcina (polędwica, łopatka, udziec),
  • ryby (każde, zwłaszcza tuńczyk, dorsz, miruna, mintaj, halibut),
  • owoce morza,
  • jaja,
  • twaróg.

Jeśli chodzi o roślinne zamienniki, to mięso z kurczaka warto zastąpić przez:

  • tofu,
  • nasiona roślin strączkowych (np. soczewica, ciecierzyca, groch, fasola, bób),
  • warzywa (kalafior, brokuły, bakłażan itp),
  • grzyby (boczniaki, kanie, pieczarki itp).

Czy można zrobić warzywny kotlet przypominający ten z mięsa z kurczaka?

Nie tylko warzywa, ale też grzyby, są odpowiednie do panierowania. Przedstawiamy przykład tego, jak w smaczny sposób można zamienić mięso z kurczaka na wegetariańską alternatywę. Ten wyśmienity przepis wprowadzi nieco odmiany do codziennych posiłków, a jego prostota sprawia, że jest idealny nawet dla początkujących kucharzy. Boczniaki, często nazywane "wegetariańskim mięsem", zyskują coraz więcej zwolenników dzięki swoim wszechstronnym walorom smakowym i odżywczym.

Boczniaki charakteryzują się delikatnym, lekko orzechowym smakiem i mięsistą teksturą, co sprawia, że stanowią doskonałą alternatywę dla mięsa. Panierowane i smażone na złoty, chrupiący kolor stają się wyjątkowo apetyczną przekąską lub dodatkiem do dania obiadowego. Co więcej, boczniaki są niskokaloryczne i bogate w białko, dzięki czemu mogą być zdrowym elementem diety.

W historii kulinariów boczniaki od wieków znalazły swoje miejsce w kuchniach różnych kultur, szczególnie w Azji. Przepis na panierowane boczniaki z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych potraw z nutą nowoczesności.

Aby przygotować boczniaki w panierce, potrzebne będą:

  • 300 g boczniaków
  • 2 jajka
  • 50 g bułki tartej
  • 50 ml oleju rzepakowego

Do przyprawienia dania wystarczy sól i pieprz, a do jego wykonania będą niezbędne duża patelnia, kuchenka i miska.

Proces przygotowania jest niezwykle prosty. Boczniaki należy oczyścić i przyprawić z każdej strony, następnie przygotować dwie miski – jedną z rozbełtanymi jajkami, a drugą z bułką tartą. Boczniaki zapanierować w jajku, a potem dokładnie obtoczyć w bułce tartej. Tak przygotowane boczniaki smaży się na dobrze rozgrzanym oleju, aż uzyskają rumiany kolor z obu stron. Najlepiej smakują na ciepło, podane jako przekąska lub dodatek do dania obiadowego.

Magda Panek zaprasza do wypróbowania tego przepisu, który z pewnością doda wyjątkowego smaku do każdego posiłku, wnosząc jednocześnie zdrowe i aromatyczne właściwości boczniaków do codziennej diety.

Czy ciężko jest się przestawić?

Jeżeli zależy ci na tym, żeby ograniczyć mięso z kurczaka i dodać do swojej kuchni trochę innych smaków, przestawienie się na inne produkty nie jest trudne. Zamiana mięsa z kurczaka w różnych potrawach to nie jest skomplikowane zadanie.

Możesz przygotować zupy z dodatkiem soczewicy, pastę jajeczną na kanapki albo kotlety panierowane z warzyw czy grzybów. Genialnie sprawdza się tofu w kawałkach (na przykład do gulaszu), bądź zmielone (na przykład do spaghetti). Warto próbować nowych rzeczy, ponieważ dzięki temu wzbogacasz swoje kubki smakowe, a także zwiększasz pulę witamin i minerałów, które dostarczasz do organizmu każdego dnia.

Jeśli dobrze przygotujesz potrawy, w których mięso z kurczaka wymienione jest na inny składnik, otrzymasz naprawdę smaczny posiłek, który niewiele odbiega smakiem i zapachem od oryginału.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto