Czy można mrozić mięso z rosołu? Nie popełniaj tego błędu!

Rosół w garnku z oddzielonym ugotowanym mięsem w szklanej misce
Rosół to tradycyjny niedzielny obiad w wielu polskich domach, fot. qwartm
ikona podziel się
Opublikowano: 06.09.2024 r., 19:05 | Autor: Ewa Cierpiał
Gotowanie niedzielnego rosołu to prawdziwa tradycja w wielu polskich domach. Każde domostwo ma swój indywidualny przepis na najlepszy smak. Jednak w każdym domu pojawia się ten sam problem - co zrobić z mięsem z gotowania rosołu? Czy można je zamrozić?

Kilka godzin gotowania

Rosół to niezagęszczana zupa, która powstaje na wywarze mięsno-warzywnym. Najczęściej przygotowywany jest z drobiu – kury lub kurczaka. Jednak można wzbogacić jego smak, dodając również kawałki wołowiny, kaczki, a nawet gołębia.

Drugim ważnym składnikiem rosołu są oczywiście warzywa – marchew, pietruszka, seler, por oraz cebula. Istotne są także przyprawy takie jak liść laurowy, ziele angielskie, sól oraz pieprz.

Przygotowanie smacznego rosołu trwa wiele godzin, dlatego warto wiedzieć, co zrobić, aby zachować jego wszystkie walory na dłużej.

Wiele możliwości

Częstym problemem wśród pań domu jest właśnie kwestia pozostałego z gotowania rosołu mięsa.

Jednak jak się okazuje, nie jest to aż tak trapiąca kwestia, a wręcz przeciwnie – możesz w ten sposób zaoszczędzić wiele czasu i pieniędzy. Mięso z rosołu jak najbardziej można ponownie wykorzystać jako:

  • Farsz do pierogów
  • Składnik pasztetu
  • Sałatki
  • Galaretkę
  • Zapiekanki
  • Potrawki obiadowe

No dobrze, ale co jeśli nie mam ochoty robić tych posiłków od razu? Gotowane mięso wytrzyma w lodówce tylko kilka dni, jednak my znamy rozwiązanie jak cieszyć się nim nawet za 3 miesiące!

Składniki rosołu w garnku przed gotowaniem
Gotowanie rosołu trwa nawet kilka godzin, fot. eyecon

Bezpieczne mrożenie

Mięso pozostałe z rosołu jak najbardziej można zamrozić. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, które zabezpieczą mięso przed zniszczeniem.

  • Przed mrożeniem warto mięso obrać z kości i chrząstek. Dzięki temu można później zaoszczędzić czas na dokładne rozmrażanie w celu obrania. Świeżo ugotowane, miękkie mięso znacznie łatwiej da się oddzielić od kości.
  • Mrozić należy w specjalnych woreczkach lub pojemnikach, dzięki czemu zmniejszy się ryzyko wyschnięcia lub przejścia zapachów, co znacznie obniży jakość mięsa a tym samym smak przygotowywanych później potraw.
  • Warto zwrócić uwagę na to, że zamrożone produkty niestety nie są wieczne. Jak podaje Onet.pl, gotowany drób może być przechowywany w zamrażalniku do 4 miesięcy. Warto przed mrożeniem zaznaczyć na opakowaniu datę, kiedy mięso zostało schowane do zamrażalnika.
  • Można zaznaczyć również masę mięsa przed zamrożeniem, dzięki czemu łatwo rozmrozisz potrzebną do przepisu ilość.
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto