Czy jajka mogą zastąpić mięso w diecie? Sprawdź, co mówi dietetyk

Widok z góry na mięso oraz jajka
Mięso i jajka mają zbliżone wartości odżywcze, fot. New Africa
ikona podziel się
Opublikowano: 21.09.2024 r., 16:56 | Autor: Paulina Lipińska
Jajka to cenny składnik diety, który ma znakomite wartości odżywcze. Zawierają cenne dla zdrowia makroskładniki, posiadają bardzo niewielką ilość węglowodanów, a także dostarczają witaminy i składniki mineralne. Czy są one dobrym sposobem na zamiennik mięsa w diecie? Przekonaj się o tym czytając nasz artykuł. Odpowiemy na pytanie: czy jajka mogą zastąpić mięso?

Jakie są wartości odżywcze jajek?

Jajka kurze to produkt spożywczy otrzymywany od kur. Są składnikiem wielu potraw i deserów. Ze względu na to, że jest to produkt, który pochodzi od zwierząt, jedzenie jajek w postaci surowej bez odpowiedniego przygotowania może zagrażać zdrowiu. Niesparzone, surowe jajka są bowiem źródłem Salmonelli, więc jeśli potrzebujesz zrobić na przykład tiramisu lub tatara, koniecznie umieść jajka we wrzącej wodzie na około 5-10 sekund.

Zwykle jajka spożywa się w postaci smażonej, duszonej, sadzonej, pieczonej i gotowanej. Długość gotowania jajek zależy od kilku czynników, na przykład od świeżości jaj czy od ich wielkości.

Czy jajka mogą być zamiennikiem dla mięsa?

Jaja są uważane za dobrą alternatywę dla mięsa w diecie. To wynika z tego, że mają zbliżone wartości odżywcze do mięsa: zawierają dużą ilość białka i tłuszczu. Różni je od mięsa to, że w jajkach znajduje się znikoma ilość węglowodanów.

W 100 g świeże kurze jaja mają:

  • 155 kcal
  • 11 g tłuszczu
  • 3,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych
  • 373 mg cholesterolu
  • 13 g białka
  • 1,1 g węglowodanów
  • 124 mg sodu
  • 126 mg potasu
  • 1,2 mg żelaza
  • 0,1 mg witaminy B6
  • 10 mg magnezu
  • 50 mg wapnia
  • 86 IU witaminy D
  • 121,1 µg witaminy B12.

Jakie korzyści płyną z jedzenia jajek?

Dzięki temu, że je się jajka, dostarczasz do organizmu nie tylko powyższe wartości odżywcze, ale również inne, pozytywnie oddziałujące na organizm substancje. Jaja dostarczają także:

  • witamina A
  • witamina E
  • witamina K
  • witamina B2
  • foliany
  • cholina
  • zeaksantyna
  • luteina
  • peptydy bioaktywne.

Powyższe związki pozytywnie wpływają na organizm, na przykład korzystnie wpływają na wzrok, a także mają właściwości przeciwnowotworowe.

Czy ten cholesterol jest faktycznie taki zły?

W żółtkach jaj znajduje się bardzo duża ilość cholesterolu. Oznacza to, że zbyt duże spożycie jaj może powodować problemy ze strony układu sercowo-naczyniowego. Nadmierna ilość cholesterolu może powodować między innymi chorobę wieńcową serca, miażdżycę, zawał serca i inne problemy tego typu.

Z tego powodu warto wiedzieć, ile jajek można zjeść w ciągu tygodnia, żeby nie przekraczać zalecanej dawki. Jest to istotne zwłaszcza dla tych, którzy cierpią właśnie na choroby serca i układu krwionośnego.

Wiadome jest to, że jajka nie podnoszą złego cholesterolu w tak dużym stopniu, jak wiele osób się spodziewa. Wzrost ten jest niewielki - jedno jajko podnosi stężenie lipoprotein LDL o 5,6 mg/dl.

Czy jedzenie jajek to dobry sposób na ograniczenie mięsa?

Jajka to jak najbardziej dobra opcja na to, by zmniejszyć ilość mięsa w swojej diecie. Ze względu na to, że i jajka, i mięso mają podobne wartości odżywcze, są one bardzo fajnym sposobem na to, by nie jeść zbyt dużej ilości mięsnych wyrobów.

Z takiego rozwiązania skorzystają wszystkie osoby, które nie mogą jeść mięsa, ponieważ prowadzą dietę wegetariańską. Nie jest to jednak produkt odpowiedni w diecie wegańskiej, ponieważ ten styl żywienia zabrania spożywania wszystkich produktów, które pochodzą od zwierząt, w tym nabiału czy też jaj.

Nie ważne, czy jesteś na diecie wegetariańskiej z powodów etycznych, zdrowotnych czy wynika to z preferencji smakowych. Jajka to wartościowy produkt, który ma wysoką wartość odżywczą.

Widok z góry na jajka w wytłaczance i jedno jajko wbite do miseczki
Jajka są dobrym źródłem białka w diecie wegetariańskiej, fot. Moving Moment

Źródła:

  • Christopher N. Blesso, Maria Luz Fernandez, Dietary Cholesterol, Serum Lipids, and Heart Disease: Are Eggs Working for or Against You? Nutrients, 2018 Mar 29;10(4):426.
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto