Codziennie pijesz jogurt? Sprawdź, dlaczego kefir może zdziałać więcej!

Kefir to wciąż niedoceniany bohater zdrowej diety. To właśnie on króluje wśród fermentowanych produktów mlecznych. Specjaliści ds. żywienia coraz częściej wskazują kefir jako lepszą alternatywę dla tradycyjnego jogurtu. Czym zasługuje na takie wyróżnienie? Dlaczego włączenie kefiru do codziennego menu może przynieść nam wiele korzyści? Wyjaśniamy.
- Jak powstaje kefir? Czego o nim nie wiesz?
- Czym różni się kefir od jogurtu naturalnego?
- Dlaczego warto pić kefir? Z czym najlepiej łączyć?
Jak powstaje kefir? Czego o nim nie wiesz?
Kefir powstaje w wyniku unikalnego procesu, w którym mikroorganizmy działają w harmonii. Właśnie dzięki temu tworzą żywy, aktywny napój. Od czego zaczyna się proces powstawania kefiru? Mianowicie od ziarenek kefirowych, które wyglądem przypominają małe, białe grudki – to mieszanka bakterii i drożdży. Po dodaniu ziarenek do mleka zaczyna się naturalna fermentacja, która zwykle trwa kilkanaście godzin. W trakcie całego procesu laktoza ulega rozkładowi, dzięki czemu kefir staje się produktem łatwiejszym do strawienia nawet dla osób z nietolerancją laktozy.
Właśnie tak, za sprawą fermentacji, powstaje doskonale znany nam kefir – charakterystyczny biały napój o lekko kwaśnym posmaku, który delikatnie musuje. Co ciekawe, kefir ma pewną unikalną cechę – możliwość ponownego użycia ziaren, dzięki czemu można samodzielnie produkować kefir w domowych warunkach.
Czym różni się kefir od jogurtu naturalnego?
Na pierwszy rzut oka oba napoje wydają się podobne. W rzeczywistości jednak różnice są znaczące. Kefir ma więcej zróżnicowanych szczepów probiotycznych niż jogurt. Zawiera nie tylko bakterie kwasu mlekowego, ale też m.in. drożdże, dzięki czemu stanowi bardziej kompleksowe wsparcie dla mikroflory jelitowej. W dodatku zwykle jest mniej kaloryczny niż jogurt naturalny, a jednocześnie bogatszy w łatwo przyswajalne białko.
Czym jeszcze różni się kefir od jogurtu? Z pewnością jego naturalnym nagazowaniem, które powstaje dzięki pracy drożdży. Właściwość ta sprawia, że kefir ma nie tylko charakterystyczny smak, ale i wspomaga trawienie w organizmie.

Dlaczego warto pić kefir? Z czym najlepiej łączyć?
Systematyczne spożywanie kefiru to łatwy sposób na poprawę funkcjonowania układu pokarmowego. Dlaczego dokładnie warto go jeść?
- Dobroczynne bakterie zawarte w kefirze wpływają na równowagę mikroflory jelitowej. Dzięki nim można łatwiej zwalczać problemy, takie jak zaparcia, wzdęcia czy niestrawność.
- Kefir może skutecznie wspierać utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu w organizmie, a także pomagać w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi. Oczywiście, jego spożywanie warto skonsultować z dietetykiem.
- Napój może korzystnie wpływać na odporność organizmu. Zawiera składniki odżywcze, m.in. wapń, magnez i witaminy z grupy B. Dzięki nim prawidłowo funkcjonować może m.in. układ nerwowy i sercowo-naczyniowy.
Aby w pełni wykorzystać potencjał probiotyczny kefiru, staraj się go łączyć z produktami zawierającymi naturalne prebiotyki – owocami, ziarnami lub nasionami. To genialne dodatki, które nie tylko wzbogacą smak napoju, ale też wspomogą rozwój dobroczynnych bakterii.
Uwaga! Nie łącz kefiru z gorącymi daniami – wysoka temperatura niszczy żywe kultury bakterii.
Sprawdź też: Na czym polega dieta kefirowa?