Aronia nie musi być cierpka! 5 trików, które zmienią jej smak nie do poznania

Aronia od lat cieszy się w Polsce sporym zainteresowaniem. Niektórzy mają problem z jej smakiem, czyli charakterystyczną cierpkością. Jednak nie sposób odmówić aronii wyjątkowych właściwości odżywczych. Włączenie tych owoców do diety może być doskonałym pomysłem, o ile odpowiednio je przygotujemy i złagodzimy intensywny smak. Dowiedz się, jak to zrobić.
- Jak złagodzić cierpki smak aronii? Domowe triki
- Domowy sok z aronii – prosty przepis
- Jak przetworzyć owoce aronii inaczej niż na sok?
Jak złagodzić cierpki smak aronii? Domowe triki
Wyrazisty i cierpki smak aronii to efekt zawartości dużej ilości garbników. Są to naturalne związki roślinne, które działają ochronnie na owoce. Jednocześnie odgrywają one ważną rolę w ludzkim organizmie, ponieważ:
- działają antyoksydacyjnie,
- pomagają w walce z bakteriami,
- wspierają regenerację komórek.
Wysokie stężenie garbników w aronii sprawia, że jedzenie jej w surowej postaci nie jest zbyt przyjemne. Wielu ludzi szuka więc trików, jak złagodzić jej cierpki posmak. Oto kilka z nich:
- Mrożenie – przemrożenie aronii przez 24 godziny sprawi, że struktury komórkowe owoców ulegną uszkodzeniu, co zmniejszy intensywność garbników.
- Dodanie słodkich owoców – naturalnej słodyczy soku z aronii dodadzą m.in. gruszki, śliwki oraz jabłka.
- Gotowanie z liśćmi – warto szukać takich, które zawierają naturalne związki aromatyczne, m.in. wiśni, malin oraz jeżyn. W połączeniu z garbnikami złagodzą ich działanie.
- Minimalne słodzenie – przyrządzając przetwory z aronii, warto ostrożnie dodawać cukier, ewentualnie zastąpić go miodem.
- Dodanie soku z cytryny – tylko kilka kropli w zupełności wystarczy, aby wyrównać smak i nadać aronii świeżości.
Szczególnie wartościowy jest sok z aronii – to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera witaminy C, E, K oraz te z grupy B. Sporo w nim również minerałów, takich jak potas, magnez, żelazo i mangan. Regularne spożywanie aronii wspiera odporność i może opóźniać procesy starzenia się organizmu.
Domowy sok z aronii – prosty przepis
Przygotowanie łagodnego soku z aronii wcale nie jest trudne. Do przepisu potrzebować będziesz tylko kilku składników, takich jak:
- przemrożone owoce aronii,
- kilka jabłek lub gruszek,
- kilka liści malin lub wiśni,
- woda,
- sok z cytryny,
- niewielka ilość cukru lub miodu.
Instrukcja przygotowania:
- Owoce umyj, wysusz i włóż do zamrażarki na co najmniej 24 godziny.
- Po tym czasie ugotuj je z dodatkami na małym ogniu – muszą uwolnić sok.
- Po odcedzeniu dodaj sok z cytryny i posłodź według uznania.
- Gorący sok przelej do wyparzonych butelek i zapasteryzuj, aby mógł długo zachować świeżość.
Tak przygotowany napój smakuje lepiej i zachowuje większą część cennych składników odżywczych. Aronia doskonale komponuje się również z przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon, goździki lub anyż. Możesz też dodać do owoców imbir – sprawi, że sok z aronii będzie mocno rozgrzewający.

Jak przetworzyć owoce aronii inaczej niż na sok?
Sok to tylko jeden ze sposobów na wykorzystanie aronii w kuchni. Świetnym pomysłem są np. domowe dżemy i konfitury – naturalna słodycz innych składników sprawi, że cierpkość aronii zostanie w tych przetworach zrównoważona. Aronia wybitnie zgrywa się z malinami i porzeczkami, dzięki którym przetwory zyskują harmonijny smak.
Owoce aronii możesz również:
- Dodawać do ciast w postaci nadzienia do drożdżówek czy używać jako składnik serników – wypieki z aronią nabiorą charakterystycznego, głębokiego aromatu.
- Wykorzystać do przygotowania nalewek – odpowiednio przygotowane i spożywane w niewielkiej ilości mogą być stosowane jako naturalne wsparcie odporności.
- Przyrządzać z nich herbatki owocowe – suszona aronia to idealny dodatek do naparów, które rozgrzewają w chłodne dni i wzmacniają odporność organizmu.
Aronia nadaje się do mrożenia – możesz przechowywać ją w zamrażarce przez cały rok. W ten sposób będziesz mógł cieszyć się jej właściwościami zdrowotnymi nie tylko w sezonie zbiorów, ale również zimą czy wiosną.
Sprawdź też: Rubinowy napój, który leżakuje miesiącami, by zyskać pełnię smaku