Dietetycy przecierają oczy: te warzywa zastąpią chleb i spalą tłuszcz szybciej niż myślisz!

Codziennie spożywasz pieczywo? Nie możesz sobie wyobrazić posiłku bez świeżego, chrupiącego chleba czy bułek? Pieczywo jest często krytykowane w dietach. Jest kaloryczne i smaczne, co sprawia, że jemy go za dużo. Chcesz zredukować wagę i zmniejszyć ilość spożywanego pieczywa? Podpowiadamy, jakie zmiany wprowadzić w diecie, aby zredukować kaloryczność lub zwiększyć wartość odżywczą posiłków.
- Czy pieczywo jest zdrowe dla każdego?
- Zdrowe zamienniki pieczywa na diecie
- Wpływ pieczywa na skuteczność diety
Czy pieczywo jest zdrowe dla każdego?
Chleby, bułki, słodkie przysmaki... Pieczywo jest z nami wszędzie i zawsze. Zwłaszcza świeże jest bardzo apetyczne i wielu z nas nie potrafi mu się oprzeć. Niestety spożywanie dużych ilości pieczywa nie każdemu służy.
Pieczywo składa się głównie z węglowodanów. Zawiera również trochę białka oraz tłuszczy. Wszystko zależy od rodzaju pieczywa. Jeśli chleb ma dodatek ziaren, nasion czy orzechów, ma wyższą kaloryczność oraz zawartość tłuszczu, ale też dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe.
Zdrowa osoba powinna spożywać pieczywo pełnoziarniste. Taki chleb ma większą ilość błonnika, witamin oraz minerałów, które są niezbędne dla organizmu. Natomiast pieczywa z pełnego ziarna o dużej zawartości błonnika nie powinny jeść osoby, które nie mogą go spożywać w nadmiarze (na przykład osoby z problemami jelitowymi).
Wiele osób na diecie redukcyjnej wybiera pieczywo chrupkie. Jest to nieco mniej polecany produkt w zdrowej diecie, ponieważ jest wysoko przetworzone.
Zdrowe zamienniki pieczywa na diecie
Zmiana lub redukcja pieczywa na inne produkty mogą być naprawdę efektywne w procesie odchudzania. Oto nasze sugestie - czym zastąpić pieczywo, aby zrzucić kilogramy:
- świeża papryka,
- liście sałaty,
- duże grzyby,
- awokado,
- ser żółty opiekany (który po schłodzeniu robi się stabilny),
- cukinia, bakłażan,
- wafle ryżowe i pieczywo chrupkie - mniej kaloryczne, lecz przetworzone (zwróć na to uwagę!).
Wszystkie te opcje mogą posłużyć jako zamiennik kromki chleba. Świeże warzywa to świetny sposób na lekką kanapkę. Dobrze trzymają składniki, a jednocześnie są bogate w witaminy i minerały. Grzyby (na przykład duże pieczarki grillowe) to doskonała alternatywa dla nadziewanych, pieczonych "bułeczek".
Wpływ pieczywa na skuteczność diety
W kontekście samego zrzucania kilogramów, usunięcie chleba z diety nie jest koniecznością. Stosując się do zasad diety IIFYM, możesz spożywać również chleb i jednocześnie tracić na wadze.
Niemniej jednak, znaczne korzyści przynosi ograniczenie lub eliminacja chleba w kontekście utraty wagi. Wynika to z tego, że jeśli był konsumowany bez umiaru, obniża się ilość produktów z tej kategorii składników dozwolonych w diecie (chleb), efektywnie redukując liczbę kalorii (ponieważ chleb nie jest produktem niskokalorycznym).
Jak informuje Onet, spożywając chleb bez żadnych ograniczeń, łatwo można przekroczyć dzienne potrzeby kaloryczne, co prowadzi do wzrostu masy ciała.