Opublikowano: 16.03.2024 r., 9:11
|
Autor: Ewa Cierpiał
Wszędzie, na całym świecie o poranku czuć zapach parzonej kawy. Jeśli nie przez mieszkańców, to chociaż przez turystów odwiedzających różne zakątki świata. Kawa ma nas pobudzić i obudzić. Filiżanka czarnej kawy ma 0 kcal, jednak nie w tym tkwi jej „odchudzająca” tajemnica.
Kawa jest napojem znanym na całym świecie. Popularna jest głównie poprzez swoje pobudzające działanie. Oprócz tego udowodniono, że pita w rozsądnych ilościach może zmniejszać ryzyko cukrzycy, zmniejszać uczucie stresu, a nawet bólu mięśni. Wskazuje się, że dziennie można wypić do pięciu filiżanek kawy.
Napój ten powstaje z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. Uprawa kawy ma swoje początki w Etiopii, ale już w XVI wieku zjawiła się na terenie Europy. Od tego momentu pojawiły się dziesiątki sposobów parzenia i spożywania kawy. Do najbardziej popularnych należy espresso (przepływ wody pod ciśnieniem), napary przelewowe, kawy gotowane, kawy z makinetki, kawy próżniowe, kawa sypana czy napary z kaw typu instant, czyli inaczej kawa rozpuszczalna. Każdy z wyżej wymienionych nadaje naparowi z kawy innego smaku. Jeśli chodzi o wzbogacanie smaku czarnej kawy, to oprócz tradycyjnego dodatku mleka i cukru, występują również domieszki napojów alkoholowych, oleju kokosowego czy cynamonu.
Kawa a odchudzanie
Spożywając kawę, najwięcej osób wybiera ją ze względu na kofeinę, która ma przede wszystkim pobudzić. Działanie kofeiny polega na tym, że pobudza ona OUN, czyli ośrodkowy układ nerwowy. Tym samym poprawia koncentrację, refleks i również poprawia humor, ponieważ blokuje receptory odpowiedzialne za odczuwanie zmęczenia. Przez to, jest to najczęściej wybierany, poranny napój na świecie.
Okazuje się, że kofeina ma również bardzo pozytywne działanie na pracę układu pokarmowego. Tym samym może mieć pozytywny wpływ na zmniejszanie masy ciała. To wszystko zasługa pobudzającego działania kofeiny. Przyspiesza ona przemianę materii. Dodatkowo obecny w kawie kwas cholorogenowy i trygonelina przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej dzięki działaniu antyoksydacyjnemu, hipoglikemicznemu i hipolipidemicznemu.
W badaniach z 2015 roku na populacji Polski wykazano, że picie powyżej 3 filiżanek kawy w ciągu dnia powiązane jest z mniejszym występowaniem otyłości, w porównaniu do picia tylko jednej filiżanki. Co ciekawe, w badaniach epidemiologicznych z 2018 roku wykazano, że regularne picie kawy zmienia ekspresję genów odpowiedzialnych za otyłość, a które otrzymaliśmy od naszych przodków. Picie kawy codziennie zmniejsza ryzyko otyłości o 30%, choć ten efekt częściej zauważany jest u mężczyzn. Dlatego też, tak wiele suplementów wspomagających odchudzanie ma w sobie dodatek kofeiny.
Diabeł tkwi w szczegółach
A dokładnie w szczególnym doborze kawy, jaką wypijacie. Jeśli wasza ulubiona kawa to taka, która ma dodatek cukru, mleka lub śmietanki, czy też bitej śmietany i słodkich syropów, to spożywanie takich 3 kaw dziennie, będzie miało zupełnie inny skutek. Dla przykładu kawa Caramel Latte Macchiato, którą możecie zakupić w popularnym fast-foodzie ma 303 kcal w jednej porcji. Po wypiciu trzech takich kaw dostarczycie 909 kcal z samego napoju, a masa ciała rośnie przede wszystkim od nadwyżki kalorycznej, czyli spożywania zbyt dużej ilości kalorii.
Należy również pamiętać, że dozwolona ilość kofeiny na dzień to 400 mg. Jedno espresso dostarcza około 80 mg, co pozwala wypić w teorii 5 małych espresso dziennie. Jednak kofeinę dostarczamy również z herbatą, czekoladą, kakao czy w gazowanych napojach słodzonych jak cola. O napojach energetycznych nie wspomnę, bo mam nadzieję, że nie wspomagacie się nimi w przerwie między pyszną kawą.
Kolejną i najważniejszą sprawą, jest to, że nie schudnie się tylko od jednej rzeczy. Zdrowe zmniejszenie masy ciała opiera się na prawidłowym żywieniu bogatym w różne wartości odżywcze, niskokalorycznej diecie i dołączonej aktywności fizycznej. Kawa może tylko wspomóc zmniejszanie masy ciała, ale nie będzie złotym środkiem.
Źródła:
Grosso G, Stepaniak U, Micek A et al.: Association of daily coffee and tea consumption and metabolic syndrome: results from the Polish arm of the HAPIEE study. Eur J Nutr 2015; 54: 1129–1137
Lee A, Lim W, Kim S et al.: Coffee intake and obesity: a meta-analysis. Nutrients 2019; 11: E1274
Siwek R, Witkowska-Banaszczak E, Szamański M: Kofeina w lekach i suplementach diety – znaczenie w lecznictwie. Farm Pol 2013; 69: 541–549
Gaeini Z, Bahadoran Z, Mirmiran P et al.: Tea, coffee, caffeine intake and the risk of cardio-metabolic outcomes: findings from a population with low coffee and high tea consumption. Nutr Metab (Lond) 2019; 16: 28
O’Keefe JH, DiNicolantonio JJ, Lavie CJ: Coffee for cardioprotection and longevity. Prog Cardiovasc Dis 2018; 61: 38–42
Barczak A: Rola picia kawy w zapobieganiu otępieniu. Aktualn Neurol 2019; 19(2); p. 97–102