Masz ochotę na sernik? Przygotuj ten deser bez pieczenia i bez cukru!

Sernik to niewątpliwy klasyk polskich deserów. Jednak jego przygotowanie bywa dość czasochłonne. Jeśli najdzie cię ochota na ten pyszny wypiek, to nie kupuj gotowca, tylko koniecznie wykorzystaj ten przepis na deser. Smakuje identycznie jak sernik, nie ma dodatku cukru i przygotujesz go bez piekarnika!
- Sernik bez piekarnika w parę chwil
- Jak to możliwe?
- Czy tylko takie składniki?
- Inny dodatek = inny efekt
- Czy taki deser może być zdrowy?
Sernik bez piekarnika w parę chwil
Kiedy myślisz o najlepszym deserze, to na pewno pojawia się wizja smacznego sernika. Jednak nie zawsze masz czas na to, aby poświęcić kilka godzin na przygotowanie i pieczenie. W takiej chwili zdecydowanie sprawdzi się ten przepis na sernik dosłownie w kilka minut. Jedyne co potrzebujesz to miska, blender i lodówka. Brzmi ekscentrycznie? Spróbuj zrobić ten sernik bez cukru, a przekonasz się, że naprawdę jest to możliwe!
Pieczone ciasta są czasochłonne. Nawet jeśli nie potrzebujesz dużo czasu na przygotowanie samego ciasta, to pieczenie potrafi trwać dobrą godzinę, podczas której musisz być na miejscu i pilnować całego procesu wypieku. Efekt? Kilka godzina w oczekiwaniu na skosztowanie pierwszego kawałka i duża ilość prądu. Jednak są lepsze, tańsze i szybsze sposoby, aby zjeść coś słodkiego i to bez cukru!
Rezygnacja z dodatku cukru, na rzecz słodzika, sprawia, że ten deser będzie świetnym rozwiązaniem również dla osób, które w swojej diecie muszą ograniczyć ten dodatek. Choć jego smak sprawi, że nawet najwięksi fani słodyczy nie będą mogli się mu oprzeć.
Jak to możliwe?
Ten pyszny deser powstaje z zaledwie kilku składników, a jego przygotowanie to kilka chwil. Możesz zjeść go w domu lub zabrać do pracy na drugie śniadanie. Przez brak cukru nie będziesz się czuć po nim ciężko i sennie. Gotowi? Pora na listę!
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego
- 50 g śmietany 30%
- 30 g gorzkiej czekolady min. 65%
- 30 g słodziku bez kalorii, np. erytrolu
- 4 g żelatyny
- Kilka kropli aromatu waniliowego
- 10 g masła
Przygotowanie:
- Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie i odstaw do ostygnięcia.
- Twaróg umieść w misce i zblenduj, aż będzie gładszy.
- Dodaj śmietanę, erytrol, aromat i schłodzoną żelatynę.
- Wszystko razem dokładnie zblenduj na gładką masę i przelej do wybranego naczynia np. szklanego pojemnika lub mniejszego słoika. Wstaw do lodówki.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem masła.
- Powstałą polewą polej masę twarogową i ponownie wstaw do lodówki na 15-30 minut (lub dłużej).
- Deser nadaje się do spożycia przez 1-2 dni, dlatego możesz spokojnie przygotować nawet większą porcję!
Czy tylko takie składniki?
Nie masz powyższych składników w swojej kuchennej spiżarni? Nic straconego! Dowolnie możesz wymieniać składniki, tak aby, jak najlepiej dopasować ten deser do siebie i swoich potrzeb.
- Twaróg półtłusty – w tym miejscu możesz sięgnąć po twaróg chudy (jeśli chcesz jeszcze bardziej zmniejszyć kaloryczność tego deseru) lub serek ricotta, który jest bardziej kremowy i delikatny, a deser uzyska zupełnie inną konsystencję.
- Śmietana 30% - zamiast śmietany wybierz skyr, jogurt grecki lub kremowy jogurt naturalny – to również sprawi, że deser będzie miał mniej kalorii.
- Wegańska wersja – zamiast twarogu i żelatyny sięgnij po tofu naturalne, olej kokosowy do polewy i agar – tym samym nie będzie w tym deserze nic pochodzącego od zwierząt.
- Wanilia – jeśli waniliowy posmak jest dla ciebie zbyt słodki, wybierz orzeźwiającą cytrynę. Wystarczy starta skórka z wyparzonej cytryny. Dla innego smaku sięgnij po cynamon, masło orzechowe lub purée owocowe.
- Gorzka czekolada – jeśli gorzka czekolada nie jest w twoim typie, wykonaj polewę z musu z daktyli, masła orzechowego lub frużelinę owocową bez cukru.
Takie zmiany sprawią, że za każdym razem możesz mieć zupełnie inny, ale równie smakowity deser.

Inny dodatek = inny efekt
Jeśli chcesz zrobić ten deser dla swoich gości, zadbaj również o jego podanie. Wystarczy jeden z poniższych dodatków, a efekt „wow” murowany.
- Owoce świeże i liofilizowane – dekoracje ze świeżych owoców zawsze nadają deserom wrażenie lekkości i zdrowia. Owoce liofilizowane mogą również dodać efektu chrupkości, co dopełni cały deser.
- Listki mięty lub melisy – zielony kolor świeżych listków zawsze ubogaca deser w zaskakujący i ciekawy element.
- W okresie jesieni, gdy trudno o świeże owoce można dodatkowo polać polewą z owoców mrożonych. Taki sos również pięknie będzie się prezentował na czekoladzie.
- Posypki – mielone orzechy, wiórki kokosowe, płatki migdałowe – dodadzą nowego smaku.
- Przygotuj deser w pucharkach – jednoporcjowe desery w pucharkach zawsze dają efekt „wow”. Dla jeszcze ciekawszego efektu możesz podczas tężenia masy serowej ustawić pucharkiem pod lekkim kątem. W pozostałe miejsce wlej sos owocowy lub dodaj świeże owoce.
Czy taki deser może być zdrowy?
Ten deser możemy zaliczyć do zdrowszych wyborów. Nie mamy tu dodatku cukru, dlatego już ten deser znajduje się dużo wyżej w klasyfikacji zdrowych deserów.
Dzięki obecności twarogu deser jest bogaty w zdrowe źródło białka. Tym samym jest sycący i może zastąpić inny zdrowy posiłek. Obecność słodzika powoduje, że po tym deserze, nie będą pojawiały się skoki glukozy, więc świetnie nada się dla osób, które muszą zwracać uwagę na ten składnik diety.
Źródło:
https://pysznosci.pl/s/naukajedzenia-pl/sernik-ktory-robi-sie-sam-bez-pieczenia-bez-cukru-a-smakuje-jak-z-cukierni,7148207237918624a