Fakty i mity o diecie ketogenicznej. Dietetyk rozwiewa wątpliwości

Dieta ketogeniczna zyskuje co raz większe zainteresowanie. Specjaliści jednak biją na alarm, ponieważ zwolennicy diety keto w swoich social mediach, często naginają fakty na jej temat. Decydując się na ten model żywienia warto jednak znać fakty i mity krążące w Internecie.
Z tego artykułu dowiesz się:
Czym jest dieta ketogeniczna?
Dieta ketogeniczna, potocznie zwana „dietą keto” jest coraz bardziej popularna wśród osób, które chcą szybko zredukować masę ciała. Jej założenie opiera się na drastycznym ograniczeniu spożycia węglowodanów, na rzecz źródeł tłuszczu. Taka zmiana w żywieniu prowadzi do stanu ketozy, gdy organizm zaczyna czerpać energię głównie z tłuszczy zamiast glukozy. Taka dieta może pozytywnie wpłynąć na zmniejszenie masy ciała, jednak nie jest to najzdrowszy wybór, jaki można podjąć, chcąc zmniejszyć masę ciała.
Początki diety ketogenicznej sięgają lat 20. XX wieku, gdy odkryto, że u dzieci z padaczką lekooporną dieta opierająca się na dużej zawartości tłuszczu zmniejsza częstotliwość napadów padaczkowych. Dzięki powstającym z metabolizmu tłuszczów ketonom mózg otrzymywał takie źródło energii, co pomagało zmniejszyć częstotliwość napadów padaczkowych. Obecnie w medycynie wykorzystuje się ją nie tylko u małych pacjentów z padaczką lekooporną, ale również wśród chorych na choroby neurologiczne takie jak Alzheimer czy Parkinson.
Dieta ketogeniczna opiera się przede wszystkim na dobrze znanych założeniach, że głównym źródłem energii jest tłuszcz. W standardowej formie żywienia tłuszcze powinny stanowić około 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, jednak w diecie ketogenicznej ta ilość wzrasta nawet do 75% całodziennych kalorii, przy równoczesnej bardzo niskiej podaży węglowodanów (do 50 g) i niedużej ilości białka.
Celem takiej diety jest wprowadzenie organizmu w stan ketozy, czyli sytuacji, w której organizm zaczyna spalać tłuszcz jako główne źródło energii.

Fakty o diecie ketogenicznej
Dieta ketogeniczna prowadzi do ketozy
Faktem jest, że dieta ketogeniczna ma na celu wprowadzenie organizmu w stan ketozy, w którym ciało zaczyna spalać tłuszcz zamiast glukozy jako główne źródło energii. To osiąga się przez ograniczenie węglowodanów do 20-50 g dziennie.
Pomaga w redukcji masy ciała
Wielu ludzi stosujących dietę ketogeniczną zauważa szybki spadek masy ciała, szczególnie w początkowej fazie. Jest to efektem utraty wody oraz zmniejszenia apetytu, co może prowadzić do zmniejszenia ogólnego spożycia kalorii.
Może być pomocna w leczeniu padaczki
Dieta ketogeniczna ma udokumentowane zastosowanie w leczeniu padaczki lekoopornej, szczególnie u dzieci. Wzrost liczby ciał ketonowych w organizmie może zmniejszać częstość napadów.
Zwiększa poziom energii i koncentracji
W wyniku ketozy organizm przestawia się na ciała ketonowe, które są bardziej efektywnym źródłem energii dla mózgu niż glukoza. Wiele osób zgłasza poprawę koncentracji i stabilniejszy poziom energii w ciągu dnia.
Pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru i insuliny
Dieta ketogeniczna jest korzystna dla osób z insulinoopornością i cukrzycą typu 2. Ograniczenie węglowodanów zmniejsza wahania poziomu cukru we krwi i poprawia wrażliwość na insulinę.
Jest dietą niedoborową
Rezygnacja z wielu zdrowych produktów jak pełnoziarniste pieczywo, kasze, warzywa i owoce może przełożyć się na duże niedobory witamin. Dodatkowo u wielu pacjentów może pojawić się zaburzenie gospodarki sodowo-potasowej, co negatywnie wpłynie na zdrowe serca.
Mity o diecie ketogenicznej
Dieta ketogeniczna prowadzi do problemów z sercem
To mit. Właściwie zaplanowana dieta ketogeniczna oparta na zdrowych tłuszczach roślinnych (oliwa z oliwek, awokado) i chudym białku nie ma negatywnego wpływu na zdrowie serca. Problemy pojawiają się głównie, gdy dieta jest bogata w tłuszcze nasycone i przetworzone mięsa.
Dieta ketogeniczna prowadzi do trwałego uszkodzenia nerek i wątroby
To mit. Choć dieta ketogeniczna może być obciążeniem dla osób z istniejącymi problemami z nerkami lub wątrobą, u zdrowych osób nie powoduje trwałych uszkodzeń tych organów, jeśli jest stosowana odpowiednio i z zachowaniem ostrożności.
Musisz jeść dużo tłustych mięs i masła
Wiele osób błędnie uważa, że dieta ketogeniczna opiera się głównie na tłustym mięsie i masłach. W rzeczywistości zdrowa dieta keto powinna zawierać przede wszystkim tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek, orzechy czy awokado, a mięso i tłuszcze zwierzęce powinny stanowić jedynie uzupełnienie diety.
Dieta ketogeniczna powoduje „keto grypę” przez długi czas
To mit, chociaż „keto grypa” jest realnym zjawiskiem, to jest tylko tymczasowym efektem ubocznym, który występuje na początku diety, kiedy organizm przyzwyczaja się do spalania tłuszczu. Objawy te zwykle ustępują w ciągu kilku dni do tygodnia.
Będziesz czuć się zmęczony i osłabiony przez cały czas
W rzeczywistości, gdy organizm przystosuje się do korzystania z ciał ketonowych jako głównego źródła energii, wiele osób zgłasza wyższy poziom energii, poprawioną koncentrację i brak huśtawek cukru we krwi.
Dieta ketogeniczna jest bardzo restrykcyjna i trudna do utrzymania
Choć na początku dieta ketogeniczna może wymagać pewnych ograniczeń, nie oznacza to, że jest niemożliwa do utrzymania w dłuższym okresie. Istnieje wiele wariantów diety keto, w tym bardziej elastyczne podejścia, które umożliwiają spożywanie szerokiej gamy produktów w zgodzie z zasadami ketozy.
Możesz jeść wszystko, byleby było tłuste
Dieta ketogeniczna nie polega na jedzeniu wszystkiego, co tłuste. Należy unikać tłuszczy trans (znajdujących się np. w fast foodach), a także wysoko przetworzonych produktów, które mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie.
Może poprawić profil lipidowy
To mit. Wiele badań pokazuje, że dieta ketogeniczna może tylko chwilowo obniżyć poziom trójglicerydów, poprawić poziom „dobrego” cholesterolu HDL i zmniejszyć „zły” cholesterol LDL. Te chwilowe pozytywne zmiany mogą być spowodowane redukcją masy ciała. Jednak kontynuowanie diety ketogenicznej w dłuższym czasie może przyczynić się do pogorszenia wyników profilu lipidowego.
Dieta ketogeniczna jest bezpieczna dla wszystkich
To mit. Osoby z pewnymi chorobami, takimi jak choroby nerek, wątroby, serca, a także kobiety w ciąży lub karmiące, powinny unikać tej diety. Dieta keto może również powodować skutki uboczne, takie jak problemy z trawieniem, zmęczenie, czy kwasica ketonowa, jeśli nie jest prowadzona pod kontrolą specjalisty.
Podsumowanie
Decydując się na rozpoczęcie diety ketogenicznej, warto dokładnie poznać informacje dostępne obszernie w Internecie. Oprócz samego poznania informacji warto je również dokładnie zweryfikować, aby nie narazić siebie i swojego zdrowia. Wielu zagorzałych zwolenników diety ketogenicznej wręcz okłamuje swoich odbiorców na temat bezpieczeństwa tej diety, dlatego tak ważne jest racjonalne podejście do krzyczących same pozytywne hasła filmików.
Dieta ketogeniczna jest dietą leczniczą. Jednak używana w zły sposób, zbudowana na niezdrowych produktach może ostatecznie wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Warto dlatego się edukować i poznawać różne jej oblicza.
Źródło:
https://dietetycy.org.pl/dieta-ketogeniczna-od-podstaw-zasady-wskazania-i-skutki/