Czy jedzenie może leczyć i łagodzić objawy chorób? Dieta przeciwzapalna (+ jadłospis)

Zdrowe produkty ułożone na talerzu w kształcie serca
Dieta przeciwzapalna to połączenie diety śródziemnomorskiej i okinawskiej, fot. New Africa
ikona podziel się
Opublikowano: 23.09.2024 r., 13:05 | Autor: Ewa Cierpiał
Dieta przeciwzapalna zyskuje coraz większą popularność wśród osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie. Ma wiele korzyści zdrowotnych, choć jej głównym celem jest redukowanie stanów zapalnych w organizmie a tym samym poprawa samopoczucia i wsparcie podczas chorób przewlekłych. Opiera się na pełnowartościowych produktach, dlatego jest idealnym fundamentem zdrowego stylu życia.

Zalecane produkty w diecie przeciwzapalnej

Nie istnieje jedna i konkretna definicja diety przeciwzapalnej, chociaż wiedza i świadomość o jej występowaniu pojawiła się po raz pierwszy prawie 30 lat temu. Wówczas dr. Barry Sears przedstawił koncepcje diety, która oparta była na określonej równowadze między makroskładnikami w odniesieniu do ich wpływu na poziom insuliny i kortyzolu. Obecnie dieta przeciwzapalna określana jest jako połączenie dwóch najzdrowszych diet – diety śródziemnomorskiej i okinawskiej. Ta ostatnio wywodzi się z Okinawy, wyspy w Japonii gdzie mieszkańcy odznaczają się bardzo dobrym zdrowiem i długowiecznością.

Dieta ta bogata jest w naturalne i pełnowartościowe produkty, które odznaczają się bogactwem w antyoksydanty, kwasy omega-3, błonnik, witaminy i minerały.

W diecie tej liczy się to, aby spożywać w większości:

  • Różnorodne warzywa i owoce,
  • Pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • Tłuste ryby, oleje roślinne, orzechy, pestki i nasiona, które dostarczą jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • Białko roślinne w postaci nasion roślin strączkowych,
  • Produkty mleczne, w szczególności napoje fermentowane takie jak kefir, maślanka czy jogurt naturalny,
  • Jaja.

Od spożycia tych produktów lepiej się powstrzymać

Wcześniej wymienione produkty zalecane bogate są w składniki przeciwzapalne, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Jednak istnieją również takie produkty, określane jako prozapalne, które mogą przyczynić się do gorszego zdrowia i rekonwalescencji:

  • Przetworzone i czerwone mięso,
  • Produkty pszenne jasne, które są głównie źródłem węglowodanów prostych,
  • Słodycze,
  • Słone przekąski,
  • Tłuste produkty odzwierzęce, które dostarczają nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • Alkohol,
  • Słodkie napoje,
  • Fast-food,
  • Produkty wysokoprzetworzone.

Jakie korzyści niesie ze sobą dieta przeciwzapalna?

Regularne spożywanie przeciwzapalnych produktów pomaga w obniżeniu poziomu markerów zapalnych we krwi, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wielu chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca typu 2 oraz niektóre nowotwory.

Badania sugerują, że dieta bogata w przeciwutleniacze i kwasy omega-3 wspiera zdrowie mózgu, poprawiając pamięć i funkcje poznawcze oraz zmniejszając ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer.

Zdrowa dieta bogata w witaminy i minerały pomaga wzmocnić układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne w walce z infekcjami i chorobami.

Spożywanie naturalnych, pełnowartościowych produktów może przyczynić się do poprawy ogólnego samopoczucia, dostarczając organizmowi niezbędnej energii i wspierając zdrowy metabolizm.

Kolorowe, zdrowe produkty ułożone na talerzu
Spożywanie produktów przeciwzapalnych zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, fot. buraratn

Jadłospis

Znając zasady diety przeciwzapalnej, w prosty sposób można skomponować jadłospis, który będzie niezwykle zdrowy. Nie trzeba długo stać w kuchni, aby zapewnić sobie i całej rodzinie zdrowie na dłużej.

Źródło:

  • https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/dieta-przeciwzapalna/
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto