Opublikowano: 23.09.2024 r., 13:05
|
Autor:
Ewa Cierpiał
Dieta przeciwzapalna zyskuje coraz większą popularność wśród osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie. Ma wiele korzyści zdrowotnych, choć jej głównym celem jest redukowanie stanów zapalnych w organizmie a tym samym poprawa samopoczucia i wsparcie podczas chorób przewlekłych. Opiera się na pełnowartościowych produktach, dlatego jest idealnym fundamentem zdrowego stylu życia.
Nie istnieje jedna i konkretna definicja diety przeciwzapalnej, chociaż wiedza i świadomość o jej występowaniu pojawiła się po raz pierwszy prawie 30 lat temu. Wówczas dr. Barry Sears przedstawił koncepcje diety, która oparta była na określonej równowadze między makroskładnikami w odniesieniu do ich wpływu na poziom insuliny i kortyzolu. Obecnie dieta przeciwzapalna określana jest jako połączenie dwóch najzdrowszych diet – diety śródziemnomorskiej i okinawskiej. Ta ostatnio wywodzi się z Okinawy, wyspy w Japonii gdzie mieszkańcy odznaczają się bardzo dobrym zdrowiem i długowiecznością.
Dieta ta bogata jest w naturalne i pełnowartościowe produkty, które odznaczają się bogactwem w antyoksydanty, kwasy omega-3, błonnik, witaminy i minerały.
W diecie tej liczy się to, aby spożywać w większości:
- Różnorodne warzywa i owoce,
- Pełnoziarniste produkty zbożowe,
- Tłuste ryby, oleje roślinne, orzechy, pestki i nasiona, które dostarczą jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,
- Białko roślinne w postaci nasion roślin strączkowych,
- Produkty mleczne, w szczególności napoje fermentowane takie jak kefir, maślanka czy jogurt naturalny,
- Jaja.
Wcześniej wymienione produkty zalecane bogate są w składniki przeciwzapalne, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Jednak istnieją również takie produkty, określane jako prozapalne, które mogą przyczynić się do gorszego zdrowia i rekonwalescencji:
- Przetworzone i czerwone mięso,
- Produkty pszenne jasne, które są głównie źródłem węglowodanów prostych,
- Słodycze,
- Słone przekąski,
- Tłuste produkty odzwierzęce, które dostarczają nasyconych kwasów tłuszczowych,
- Alkohol,
- Słodkie napoje,
- Fast-food,
- Produkty wysokoprzetworzone.
Regularne spożywanie przeciwzapalnych produktów pomaga w obniżeniu poziomu markerów zapalnych we krwi, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wielu chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca typu 2 oraz niektóre nowotwory.
Badania sugerują, że dieta bogata w przeciwutleniacze i kwasy omega-3 wspiera zdrowie mózgu, poprawiając pamięć i funkcje poznawcze oraz zmniejszając ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer.
Zdrowa dieta bogata w witaminy i minerały pomaga wzmocnić układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne w walce z infekcjami i chorobami.
Spożywanie naturalnych, pełnowartościowych produktów może przyczynić się do poprawy ogólnego samopoczucia, dostarczając organizmowi niezbędnej energii i wspierając zdrowy metabolizm.
Znając zasady diety przeciwzapalnej, w prosty sposób można skomponować jadłospis, który będzie niezwykle zdrowy. Nie trzeba długo stać w kuchni, aby zapewnić sobie i całej rodzinie zdrowie na dłużej.