Odchudzasz się i wciąż nie masz efektów? Ten jeden błąd może wszystko psuć

Redukcja masy ciała to nie tylko kwestia mniej kalorii i więcej ruchu. Często zdarza się, że mimo wysiłków waga stoi w miejscu, a efekty są minimalne lub ich brak. Przyczyną może być jeden, często pomijany błąd — nieodpowiednia suplementacja i brak kontroli nad niedoborami witamin oraz minerałów. Sprawdź, co może sabotować twoją dietę i jak to naprawić, by osiągnąć wymarzoną sylwetkę!
- Najczęstsze niedobory witamin i minerałów podczas diety odchudzającej
- Jak przygotować się do suplementacji?
- Składniki wspomagające odchudzanie
- Zdrowie przede wszystkim – dbaj o odżywianie i kontroluj suplementację
Najczęstsze niedobory witamin i minerałów podczas diety odchudzającej
Odchudzasz się już od pewnego czasu? Zauważyłaś, że twoje włosy stały się matowe i łamliwe, paznokcie kruszą się, a na twarzy pojawił się trądzik? Może towarzyszyć temu uczucie osłabienia, gorszy nastrój czy drażliwość. To sygnały, że możesz cierpieć na niedobory witamin.
Czy sposób odżywiania wpływa na deficyty witamin i minerałów? Zdecydowanie tak. Poznaj najczęściej występujące niedobory u osób stosujących ograniczenia dietetyczne.
Wiele osób na diecie redukcyjnej zmniejsza spożycie tłuszczów, które są niezbędne do przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K. Organizm ich nie produkuje, dlatego muszą być dostarczane wraz z jedzeniem. Warto także pamiętać o nienasyconych kwasach tłuszczowych omega-3, których niedobór może osłabić odporność oraz pogorszyć kondycję kości, skóry, włosów i paznokci. Braki tych składników wpływają także na pogorszenie widzenia i problemy z krzepliwością krwi.
Niska podaż magnezu i potasu może objawiać się kołataniem serca, szybkim męczeniem, osłabieniem oraz nerwowością. Z kolei deficyt żelaza bywa przyczyną anemii, co skutkuje sennością, brakiem energii, zawrotami głowy oraz problemami z sercem.
Każdy niedobór witamin lub minerałów, zarówno mikro-, jak i makroelementów, powoduje negatywne skutki dla organizmu.
Jak przygotować się do suplementacji?
Przed rozpoczęciem suplementacji kluczowe jest wykonanie odpowiednich badań. Sprawdź przede wszystkim poziomy takich witamin i minerałów jak: witamina D, żelazo, ferrytyna, wapń, sód, magnez, potas oraz witamina B12. To niezwykle istotne, aby wiedzieć, które składniki masz w nadmiarze, a których brakuje w twoim organizmie.
Nadmiar może być równie szkodliwy jak niedobór. Na przykład zbyt wysoki poziom żelaza (zwłaszcza cytrynianu żelaza oraz chelatu EDTA) może podnosić poziom biomarkera nowotworowego — amfireguliny. Badania wykazały, że nawet niewielkie dawki mogą wykazywać działanie rakotwórcze.
Zaleca się, by dorośli suplementowali witaminę D w dawce 1000–2000 IU dziennie przez cały rok, chyba że w okresie od maja do września przebywają codziennie około 30–45 minut na słońcu. Pozostałą suplementację warto dopasować dopiero po poznaniu wyników badań.
Przeczytaj także: Dieta bogata w żelazo - charakterystyka, wskazania do stosowania, porady
Składniki wspomagające odchudzanie
By skutecznie wspierać redukcję masy ciała, warto sięgać po następujące związki:
- polifenole zawarte w zielonej herbacie;
- przeciwutleniacze z czerwonej herbaty;
- kofeinę;
- kwas CLA (linolowy);
- ekstrakt z pieprzu cayenne;
- ekstrakt z gorzkiej pomarańczy;
- ALC (Acetyl-L-karnitynę);
- L-tyrozynę;
- adaptogeny;
- berberynę;
- cynamon.
Wszystkie te składniki pomagają przyspieszyć metabolizm i wspierają spalanie tłuszczu. Korzystaj nie tylko z suplementów, ale również z naturalnych produktów – pij zieloną i czerwoną herbatę oraz kawę. Do kawy możesz dodać cynamon i mielony pieprz cayenne, co tworzy potężne połączenie wspomagające odchudzanie.

Zdrowie przede wszystkim – dbaj o odżywianie i kontroluj suplementację
Aby uniknąć pogorszenia stanu zdrowia, najważniejsze jest odpowiednie odżywianie, które w dużej mierze decyduje o skuteczności odchudzania. Jeśli chcesz wspierać swoją redukcję masy ciała, masz do dyspozycji wiele preparatów dostępnych w aptekach. Jednak najpierw warto zadbać o dostarczanie niezbędnych składników odżywczych z codziennej diety.
Jeżeli podczas długotrwałej diety zauważysz pogorszenie samopoczucia, to sygnał, że czas na wykonanie badań kontrolujących poziom witamin i minerałów. Niedobory tych składników mogą prowadzić do poważnych chorób, dlatego nie wolno ich lekceważyć.
Źródła:
- Ferric citrate and ferric EDTA but not ferrous sulfate drive amphiregulin-mediated activation of the MAP kinase ERK in gut epithelial cancer cells, Oncotarget. 2018; 9:17066-17077, Nathalie M. Scheers, Dora I.A. Pereira, Nuno Faria and Jonathan J. Powell
- Wytyczne dla lekarzy rodzinnych dotyczące suplementacji witaminy D, Forum Medycyny Rodzinnej 2013, tom 7, nr 2, 55–58, Krzysztof Buczkowski, Sławomir Chlabicz, Joanna Dytfeld, Wanda Horst-Sikorska, Andrzej Jaroszyński, Przemysław Kardas, Michalina Marcinkowska, Janusz Siebert, Marek Tałałaj.