Cierpisz na biegunkę? Koniecznie jedz te produkty

Biegunka to nieprzyjemny stan, w którym bardzo ważna jest odpowiednia dieta. Podczas rozwolnienia pacjenci skarżą się nie tylko na częste wizyty w toalecie, ale też bóle brzucha, zły nastrój i inne objawy. Co więcej, biegunki mogą prowadzić do odwodnienia i osłabienia organizmu. Poznaj najważniejsze informacje na temat biegunki: co to jest, jakie są jej rodzaje oraz jakie produkty należy włączyć, jeśli się już pojawi.
- Czym jest biegunka?
- Jakie są rodzaje biegunki oraz jej objawy?
- Jakie produkty warto wprowadzić podczas biegunki?
- Dlaczego nie warto bagatelizować biegunki?
Czym jest biegunka?
Biegunka jest to stan, w którym stolec oddawany jest ze zwiększoną częstotliwością, a przy tym ma on rzadką konsystencję, ponieważ zawiera więcej wody. O biegunce mówi się, gdy stolec oddawany jest powyżej 3 razy na dobę, a także przy zwiększonej jego objętości (powyżej 200 g w ciągu 24 godzin). Jednocześnie, kał jest płynny lub półpłynny, czasami z domieszkami śluzu bądź krwi.
Biegunka może być wynikiem między innymi:
- zatrucia drobnoustrojami chorobotwórczymi,
- zatrucia lekami, metalami ciężkimi, toksynami,
- nieodpowiednią dietą,
- nietolerancjami pokarmowymi,
- różnego rodzaju chorobami,
- sytuacjami stresowymi.
Jakie są rodzaje biegunki oraz jej objawy?
Są dwa rodzaje rozwolnienia:
- biegunka ostra - może trwać maksymalnie 14 dni,
- biegunka przewlekła - trwa powyżej 4 tygodni.
Objawy, które występują podczas biegunki to:
- stolec o konsystencji wodnistej, płynnej, półpłynnej,
- zwiększona częstotliwość oddawania stolca,
- zwiększona objętość oddawanego stolca,
- bóle brzucha,
- skurcze brzucha,
- częsta chęć oddawania stolca,
- gorączka,
- wymioty i nudności (zwłaszcza przy zakażeniu wirusowym),
- odwodnienie,
- zmniejszony bądź brak apetytu.
Jakie produkty warto wprowadzić podczas biegunki?
Przy biegunce niezwykle ważną rolę gra odpowiednia dieta. Powinna być przede wszystkim ubogoresztkowa. Dieta ta spowalnia przemianę materii, a także zagęszcza stolec. Czy słyszałeś o diecie BRAT? Taki sposób żywienia polecany jest przy biegunce.
- B (bananas) - banany,
- R (rice) - ryż,
- A (apples) - jabłka (pieczone i gotowane),
- T (toast) - tosty
Ponadto, warto włączyć takie produkty, jak:
- ziemniaki,
- drobny makaron,
- gotowana marchewka,
- sucharki,
- chrupki i wafelki kukurydziane,
- jogurty naturalne,
- gorzka czekolada lub kakao,
- czarne jagody.
Nie zapominaj o piciu odpowiedniej ilości wody, by nie dopuścić do odwodnienia. Pomóc może gorzka herbata, rumianek oraz mięta.
Z powyższych produktów można przygotować fajne przepisy, które pomogą w łagodzeniu biegunki.

Dlaczego nie warto bagatelizować biegunki?
Nieleczona biegunka, zwłaszcza ta przewlekła, może skutkować niekiedy poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.
Oprócz odwodnienia, grozić ci może między innymi:
- zmniejszenie masy ciała,
- niedobór składników odżywczych, witamin i minerałów,
- uszkodzenie błony śluzowej jelit(!) - może prowadzić to do chorób jelit, na przykład do Zespołu Jelita Drażliwego,
- problemy emocjonalne - biegunka, zwłaszcza przewlekła, wpływa bardzo źle na samopoczucie oraz jakość życia.
O ile biegunka ostra trwa krócej i nie jest spowodowana nieodpowiednim żywieniem bądź innymi czynnikami, o tyle przewlekły, długo utrzymujący się taki stan jest zagrożeniem dla zdrowia w dłuższej perspektywie czasu.