Unikaj odgrzewania w tym frytek - nie będą gumowate

Frytki to ukochana przekąska wielu Polaków. Jednak po odgrzaniu nie smakują tak dobrze, jak świeżo po usmażeniu – tracą chrupkość i stają się gumowate. Na szczęście istnieją skuteczne sposoby, aby przywrócić im oryginalną teksturę i smak. Przeczytaj.
Z tego artykułu dowiesz się:
Odgrzewanie frytek w piekarniku
Wielu z nas popełnia ten sam błąd – wrzucamy do mikrofalówki frytki z poprzedniego dnia, licząc na błyskawiczny efekt. Niestety, najczęściej odgrzane w ten sposób smakują wręcz… fatalnie.
Frytki domowe zawierają dużo wody, która podczas przechowywania i odgrzewania przemieszcza się na ich powierzchnię, rozmiękczając frytki. Dodatkowo odgrzewanie w mikrofalówce sprawia, że para wodna nie ma gdzie uciec. Prowadzi to do parowania frytek zamiast ich smażenia, przez co stają się gumowate i tracą chrupkość.
Na szczęście istnieją inne metody odgrzewania frytek, dzięki którym danie może wciąż smakować wyśmienicie. Jedna z nich to podgrzewanie frytek w piekarniku.
- Rozgrzej piekarnik do 220 st. C.
- Rozłóż frytki na kratce lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby się nie stykały. Gorące powietrze musi swobodnie krążyć wokół każdego kawałka.
- Piecz przez ok. 10 minut (z funkcją termoobiegu), aż staną się złociste i chrupiące.
Jeśli frytki były przechowywane w lodówce, dobrze jest zostawić je na kilka minut w temperaturze pokojowej, zanim trafią do piekarnika – to pozwoli uniknąć szoku termicznego i gorszego efektu. Metoda z piekarnikiem jest szczególnie skuteczna dla większych porcji frytek. Często stosują ją profesjonalni kucharze.
Frytki beztłuszczowe i patelnia – odgrzej frytki!
Niektórzy miłośnicy frytek sięgają po inne sposoby ich odgrzewania, np. na patelni. Wystarczy rozgrzać patelnię z odrobiną oleju na średnim ogniu. Następnie należy wysypać frytki i smażyć przez kilka minut, często mieszając, aż zrobią się chrupiące. Ta metoda jest szybka i nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu.
Świetnym pomysłem jest także wykorzystanie frytkownicy beztłuszczowej, tzw. air fryer. Gorące powietrze z frytkownicy beztłuszczowej pozwoli odgrzać frytki w bezpieczny sposób i odzyskać ich pierwotną chrupkość bez konieczności używania dodatkowego tłuszczu.
- Ustaw temperaturę na 180 st. C.
- Włóż frytki do koszyczka (jedna warstwa) i podgrzewaj przez maksymalnie 5 minut. Frytki zrobią się chrupkie.
Pamiętaj jednak, aby nie przeciążać koszyka frytkami – im cieńsza warstwa, tym lepszy efekt.
Przeczytaj też: Prosty przepis na chrupiące frytki z batatów

O czym warto pamiętać, odgrzewając frytki?
Aby cieszyć się chrupiącymi frytkami nawet po odgrzaniu, warto pamiętać o kilku kluczowych zasadach. Dzięki nim frytki odzyskają pierwotną teksturę i smak.
- Unikaj mikrofalówki! Odgrzewanie frytek w mikrofalówce sprawi, że będą miękkie, gumowate i niesmaczne.
- Jeśli planujesz odgrzewać frytki np. następnego dnia, przechowuj je w lodówce w pojemniku bez szczelnego zamknięcia – dzięki temu unikniesz nadmiernej wilgoci.
- Po odgrzaniu frytek możesz dodać ulubione przyprawy, takie jak sól, pieprz czy papryka, aby podkreślić ich smak. Smak odgrzewanych frytek odmienią też świeżo mielony pieprz, suszone zioła czy nawet szczypta parmezanu.
Jak widzisz, odgrzewane frytki wcale nie muszą być katastrofą kulinarną. Wystarczy zastosować kilka prostych kroków i sięgnąć po sprawdzone metody, aby znów cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.