Chrupiące jak prosto z baru! Ten sposób odgrzewania frytek to hit internetu

Dla wielu Polaków frytki są ulubioną przekąską. Niestety, po podgrzaniu tracą swoją chrupkość i stają się gumowate, przez co nie są tak smaczne jak świeżo usmażone. Na szczęście istnieją sprawdzone metody, które pozwalają przywrócić im pierwotną teksturę i smak. Sprawdź.
- Jak skutecznie odgrzać frytki z dnia poprzedniego?
- Jak odgrzać frytki, by były chrupiące?
- Jak odgrzewać frytki, by były chrupiące?
Jak skutecznie odgrzać frytki z dnia poprzedniego?
Wiele osób popełnia ten sam błąd – umieszczamy frytki z poprzedniego dnia w mikrofalówce, oczekując szybkiego efektu. Niestety, zazwyczaj po takim podgrzaniu są one po prostu… okropne.
Domowe frytki mają w sobie dużo wody, która podczas ich przechowywania i podgrzewania przesuwa się na powierzchnię, powodując, że frytki stają się miękkie. Co więcej, podgrzewanie w mikrofalówce sprawia, że para wodna nie ma ujścia. Skutkuje to gotowaniem frytek, a nie ich smażeniem, przez co robią się gumowe i tracą swoją chrupkość.
Na szczęście są inne sposoby na podgrzanie frytek, które sprawią, że danie będzie nadal pyszne. Jedną z takich metod jest ponowne podgrzewanie frytek w piekarniku.
- Nagrzej piekarnik do 220 st. C.
- Rozłóż frytki na kratce lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, aby się nie stykały. Gorące powietrze musi swobodnie przepływać wokół każdego kawałka.
- Piecz przez około 10 minut (z funkcją termoobiegu), aż staną się złociste i chrupiące.
Jeżeli frytki były przechowywane w lodówce, warto zostawić je na kilka minut w temperaturze pokojowej przed umieszczeniem w piekarniku – to pomoże uniknąć szoku termicznego i złego efektu. Metoda z piekarnikiem jest szczególnie efektywna przy większych ilościach frytek. Często jest stosowana przez profesjonalnych kucharzy.
Jak odgrzać frytki, by były chrupiące?
Niektórzy entuzjaści frytek wybierają alternatywne metody ich podgrzewania, na przykład na patelni. Wystarczy nagrzać patelnię z niewielką ilością oleju na średnim ogniu. Następnie trzeba wrzucić frytki i smażyć przez kilka minut, często mieszając, aż staną się chrupiące. Ten sposób jest szybki i nie wymaga dużej ilości tłuszczu.
Dobrym rozwiązaniem jest również użycie frytkownicy beztłuszczowej, zwanej air fryer. Gorące powietrze z frytkownicy beztłuszczowej umożliwia bezpieczne podgrzanie frytek, przywracając ich oryginalną chrupkość bez potrzeby użycia dodatkowego tłuszczu.
- Ustaw urządzenie na 180 stopni Celsjusza.
- Umieść frytki w koszyku (jedna warstwa) i podgrzewaj przez maksymalnie 5 minut. Frytki staną się chrupiące.
Pamiętaj jednak, aby nie przepełniać koszyczka frytkami – im cieńsza warstwa, tym lepsze rezultaty.
Sprawdź również: Łatwy przepis na chrupiące frytki z batatów

Jak odgrzewać frytki, by były chrupiące?
Aby móc delektować się chrupkimi frytkami nawet po podgrzaniu, należy przestrzegać kilku istotnych zasad. Dzięki temu frytki odzyskają swój oryginalny smak i konsystencję.
- Unikaj używania mikrofalówki! Podgrzewanie frytek w mikrofalówce sprawi, że staną się miękkie, gumowate i nieapetyczne.
- Jeśli zamierzasz podgrzewać frytki np. kolejnego dnia, przechowuj je w lodówce w pojemniku bez szczelnego zamknięcia – to pozwoli uniknąć nadmiernej wilgoci.
- Po podgrzaniu frytek możesz dodać ulubione przyprawy, takie jak sól, pieprz czy papryka, aby wzmocnić ich smak. Smak podgrzewanych frytek mogą również wzbogacić świeżo mielony pieprz, suszone zioła czy nawet odrobina parmezanu.
Jak widać, podgrzewane frytki wcale nie muszą być kulinarną porażką. Wystarczy zastosować kilka prostych kroków i skorzystać z sprawdzonych metod, aby ponownie cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.