Ziemniaki z wczoraj? Odkryj 5 zaskakujących pomysłów na dania!

Kartofle to jarzyny zasobne w witaminę C. Ich niesława i częste pomijanie w diecie pochodzi z mylnego przekonania, że są kaloryczne. Nic bardziej mylnego! Mają niską zawartość kalorii, dlatego warto je zachować i użyć do obiadu na następny dzień. Możliwości jest wiele!
- "Smażone ziemniaki: prosty przepis na chrupiące talarki"
- Pomysły na zapiekanki z ziemniakami
- Ziemniaki z wczoraj: pomysły na pyszne dania
- Ziemniaczane inspiracje: kuleczki i muffinki
- Pomysły na dania z ugotowanych ziemniaków
"Smażone ziemniaki: prosty przepis na chrupiące talarki"
Najłatwiejszą metodą jest ich przyrządzenie na patelni. Wystarczy ugotowane ziemniaki pokroić w plastry, a potem podsmażyć na oliwie lub oleju.
Tak przygotowane ziemniaki będą chrupiące i jeszcze bardziej smakowite.
Zwróćcie tylko uwagę na ilość tłuszczu. Ziemniaki dość szybko „wchłoną” olej, ale dolewanie go nie jest konieczne. 1-2 łyżki oleju wystarczą, by uzyskać chrupiące plasterki.

Pomysły na zapiekanki z ziemniakami
Ugotowane poprzedniego dnia ziemniaki doskonale nadają się do zapiekanek. I to nie tylko jednej, ponieważ jedynym ograniczeniem jest tutaj wyobraźnia.
Istotne jest, aby pamiętać, żeby pieczenie nie trwało zbyt długo w bardzo rzadkich sosach lub dodatkach. Gdyż w przeciwnym razie ziemniaki mogą utracić swoją jędrność.
Zapiekankę można przygotować z uprzednio podsmażonego mięsa, nadzienia warzywnego, nadzienia z pieczarek czy nawet z dodatkiem samej passaty i żółtego sera.
Ziemniaki z wczoraj: pomysły na pyszne dania
Wczorajsze ziemniaki da się użyć do potraw takich jak placki ziemniaczane. Okazuje się, że nie tylko ich świeża forma świetnie się nadaje do placków. Takie placki z gotowanych ziemniaków będą bardziej aksamitne i miękkie. Ale ich smak będzie niezwykły!
Równie dobrze sprawdzą się w kluskach np. śląskich, kopytkach czy jako nadzienie do pierogów ruskich. Nie ma przecież konieczności, aby ziemniaki do tych przepisów były gotowane tego samego dnia.

Ziemniaczane inspiracje: kuleczki i muffinki
Uprzednio ugotowane ziemniaki możesz także użyć do przygotowania apetycznych kuleczek lub babeczek. Wystarczy dobrze rozgnieść ziemniaki i połączyć na przykład z boczkiem lub gotowanymi brokułami i serem oraz jajkiem. Tak przygotowaną masę umieszczoną w foremkach można podać jako smaczny i efektowny dodatek.
Kuleczki można zrobić z połączenia ziemniaków, jajka, parmezanu i mąki. Z tej masy formuje się kuleczki, które po obtoczeniu w bułce tartej można usmażyć lub upiec.