Dodasz 1 łyżeczkę i ziemniaki już nigdy się nie rozgotują! Polki oszalały na punkcie tego triku

W Polsce ziemniaki znane są pod nazwami kartofle, grule, pyry czy bulby. Jadalne są tylko bulwy, które stają się bezpieczne po ugotowaniu. Dobrze przygotowane ziemniaki dostarczają potasu, witaminy C oraz magnezu. Ale jak sprawić, by zawsze były idealnie ugotowane? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w naszym artykule.
- Historia ziemniaka: od trądu do stołów Europy
- Ziemniaki: zdrowy dodatek do każdej diety
- Sposoby na idealne ziemniaki: masło, cytryna, ocet
Historia ziemniaka: od trądu do stołów Europy
Kartofle są znane każdemu. W polskiej kuchni zajmują one szczególnie mocno ugruntowaną pozycję. Te niepozorne części korzenia pojawiły się w Europie w roku 1567 dzięki hiszpańskim żeglarzom powracającym po podboju państwa Inków.
Początkowo kartofle miały raczej złą reputację - sądzono, że przyczyniają się do rozwoju trądu. W XIX wieku osiągnęły jednak taką popularność, że stały się podstawowym pożywieniem niemal całej Europy. Niektórzy naukowcy twierdzą nawet, że dzięki kartoflom znacząco wzrosła populacja Europy.
Wzrost upraw kartofli miał jednak swoje ciemne strony. Z uwagi na to, że były one genetycznie mało zróżnicowane, były także mniej odporne na choroby. To doprowadziło do zniszczenia 90% plonów kartofli i wielkiego głodu w Irlandii, co skutkowało zmniejszeniem populacji tego kraju przez śmierć i emigrację jego mieszkańców. Obecnie istnieje wiele odmian, co znacznie zwiększa odporność tego warzywa.
Ziemniaki: zdrowy dodatek do każdej diety
Ziemniaki to roślina jadalna, która pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu przeciwników. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że ich zła reputacja wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są serwowane lub ze sposobu przygotowania, niż z samych ziemniaków.
Są produktem łatwo przyswajalnym. Chociaż istnieje wiele przekonań, że są tuczące, to zawierają jedynie 77 kcal w 100 g produktu. Jeden większy ziemniak waży około 90 g i ma tylko 71 kcal. Młode, małe ziemniaki ważą jedynie 50 g i dostarczają 36 kcal.
To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Spośród witamin ziemniaki są zasobne w witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki). Witamina C jest niezwykle istotna w okresie przeziębień, ponieważ wzmacnia odporność organizmu.

Sposoby na idealne ziemniaki: masło, cytryna, ocet
Z pewnością warto kontrolować czas gotowania ziemniaków, ale istnieją składniki, które znacznie zmniejszają prawdopodobieństwo rozgotowania tych smacznych warzyw.
- Masło
Ten skromny dodatek w niewielkiej ilości sprawi, że ziemniaki się nie rozgotują. Gdy ziemniaki gotują się, dodaj do nich łyżeczkę masła, a możesz być pewien, że ziemniaki będą jędrne i wyjątkowo smaczne.
- Sok z cytryny
Dodanie soku z świeżo wyciśniętej cytryny sprawi, że ziemniaki nie ściemnieją. Dodatkowo zapobiegnie to ich rozpadaniu się.
- Ocet
Można go użyć zamiast soku z cytryny, jednak jego dodanie nada ziemniakom także ostrzejszego smaku. Jeśli nie boicie się eksperymentować w kuchni i nie lubicie rozgotowanych ziemniaków, to ten składnik jest dla Was.