Zepsułeś kurki? Ten jeden błąd popełnia 90% ludzi!

Kurki uznawane są za jedne z najsmaczniejszych grzybów leśnych. Niestety, czasem potrafią mocno rozczarować swoim gorzkim smakiem. Jeśli wyczuwalna w nich będzie gorycz, może to finalnie zrujnować nawet najlepiej zapowiadający się obiad. Goryczka nie bierze się jednak znikąd. Sprawdź, skąd powstaje nieprzyjemny smak kurek i jak skutecznie temu zapobiec.
- Nieprzyjemna gorycz w kurkach – skąd się bierze?
- Jak uniknąć goryczki w kurkach? Te triki ci pomogą!
- Przyrządzanie kurek – to warto wiedzieć
Nieprzyjemna gorycz w kurkach – skąd się bierze?
Naturalne substancje chemiczne znajdujące się w kurkach chronią je przed tym, aby nie zjadały ich różne leśne zwierzęta. Chociaż substancje te nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka, odpowiedzialne są za charakterystyczny, gorzki posmak grzybów.
Jakie są najczęstsze przyczyny nieprzyjemnej goryczki w kurkach?
- Gorzki posmak pojawia się, gdy grzyby są niedogotowane lub źle przechowywane. Substancje chemiczne w kurkach nie zostają wówczas odpowiednio rozłożone i pozostają w nich.
- Nieprzyjemny smak może też wynikać z nieprawidłowego obchodzenia się z kurkami tuż po zbiorze. Zbyt długa ekspozycja na wysoką temperaturę, pozostawienie ich w zamkniętym pojemniku czy przechowywanie przez kilka dni bez chłodzenia sprawia, że grzyby tracą świeżość, a ich smak robi się gorzki.
Jak uniknąć goryczki w kurkach? Te triki ci pomogą!
Aby kurki nie pozostawiały gorzkiego posmaku w ustach, jeszcze przed właściwym przygotowaniem poddaj je krótkiej obróbce termicznej. Najprościej jest obgotować grzyby przez kilka minut we wrzątku, po czym odcedzić. Dopiero wtedy zaleca się przystąpić do smażenia lub duszenia kurek. Dzięki działaniu wysokiej temperatury zneutralizujesz niepożądane związki chemiczne.
Druga skuteczna metoda to kilkugodzinne moczenie grzybów w zimnej wodzie z dodatkiem soli lub mleka. Oprócz zmiękczenia smaku mleko nadaje kurkom aksamitnej delikatności. Po takim zabiegu powinieneś dokładnie przepłukać kurki i dopiero wtedy przystąpić do dalszych czynności kulinarnych.
Nie można zapominać również o metodzie smażenia kurek. Jeśli wrzucisz je od razu na suchą patelnię, zaczną intensywnie oddawać wodę. Niestety, może to podbić ich gorzki smak. Znacznie rozsądniejszym rozwiązaniem będzie smażenie ich od razu na maśle lub oleju. Dzięki tej metodzie tłuszcz złagodzi smak grzybów i wydobędzie z nich pełniejszy, przyjemniejszy aromat.

Przyrządzanie kurek – to warto wiedzieć
Na smak kurek duży wpływ ma czas ich zbioru. Najlepsze grzyby to te młode, jędrne i zbierane zaraz po deszczu – właśnie takie kurki są najbardziej soczyste i pełne smaku. Lepiej nie zbierać ich w czasie suszy, ponieważ wtedy robią się łykowate i przesuszone. W suche dni kurki często zawierają znacznie większe stężenie goryczy.
Znaczenie ma również miejsce zbioru. Staraj się unikać:
- obszarów przemysłowych,
- miejsc przydrożnych,
- terenów zanieczyszczonych.
W takich miejscach grzyby chłoną z otoczenia szkodliwe związki, co może negatywnie wpłynąć na ich smak.
Wiele osób zapomina o jeszcze jednej istotnej kwestii, mianowicie czasie przechowywania świeżych kurek. Im dłużej leżą, tym bardziej robią się gorzkie. Staraj się przetwarzać grzyby jeszcze tego samego dnia, w którym je zebrałeś. Jeśli nie możesz, przechowuj je w lodówce w przewiewnym pojemniku, np. papierowej torbie – nigdy w zamkniętym pudełku. Grzyby potrzebują cyrkulacji powietrza, aby nie zaczęły się psuć i gorzknieć.
Przeczytaj też: Co pysznego zrobić z grzybów?