Zamrażasz owoce? Ten jeden błąd sprawia, że tracą smak i się sklejają!

Letnie owoce mają niesamowity zapach, smak i kolory. To naturalna skarbnica witamin, z której powinniśmy korzystać również poza sezonem. Chcesz cieszyć się pysznymi, zdrowymi owocami przez cały rok? W takim razie dobrym pomysłem będzie ich zamrożenie. Warunek? Musisz to zrobić z głową. Przez nieprawidłowe zamrożenie owoce mogą się posklejać i stracić walory. Sprawdź, jak uniknąć najczęstszych błędów i na dłużej zachować smak lata.
- Jak dobrze przygotować owoce do mrożenia?
- Jak zamrozić owoce, żeby nie skleiły się w jedną bryłę?
- Rozmrażanie owoców – zrób to, aby nie straciły smaku
Jak dobrze przygotować owoce do mrożenia?
Mrożenie owoców polega na obniżeniu ich temperatury do poziomu, w którym ustają reakcje biologiczne i chemiczne. Dzięki temu owoce się nie psują. Zamrożone owoce przechowywać można nawet przez kilkanaście miesięcy – jednak, pod warunkiem że zadba się o ich przygotowanie i zapewni owocom odpowiednie warunki chłodnicze.
Zanim włożysz owoce do zamrażarki, powinieneś dokładnie je przejrzeć. Kluczowe jest usunięcie niedoskonałych, nadpsutych sztuk. Owoce trzeba następnie umyć pod bieżącą wodą i starannie je osuszyć, ponieważ wilgoć to wróg równomiernego mrożenia.
Uwaga! Jeśli chcesz zamrozić większe owoce, warto najpierw usunąć pestki i szypułki. Możesz też nawet pokroić je na mniejsze części.
Jak zamrozić owoce, żeby nie skleiły się w jedną bryłę?
Niektórzy przed zamrożeniem owoców decydują się na ich blanszowanie. Czy musisz to jednak robić? Nie, obróbka tego typu znacznie lepiej sprawdzi się w przypadku warzyw. Blanszowanie owoców można sobie darować, ponieważ większość z nich (zwłaszcza miękkich) nie wymaga obróbki termicznej przed zamrażaniem. Krótki kontakt z gorącą wodą mógłby tylko zaszkodzić ich delikatnej strukturze.
W jaki sposób zamrozić owoce, aby nie zbiły się w jedną lodową bryłę? Jeśli nie chcesz, aby owoce przykleiły się do siebie w zamrażarce, rozłóż je pojedynczo na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Po kilku godzinach przełóż owoce do plastikowych pojemników lub woreczków (np. strunowych). Dzięki temu w prosty sposób zachowasz ich kształt i zapobiegniesz tworzeniu się zbitej masy z lodu.
Jak długo można przechowywać zamrożone owoce? Zamrożone truskawki, borówki czy jagody mogą leżeć w zamrażarce przez ok. 12 miesięcy. Aby nie zapomnieć, jak długo dane owoce czekają na wykorzystanie, oznacz każde opakowanie datą zamrożenia.
Pamiętaj! Trwałość mrożonek zależy między innymi od tego, czy pojemnik jest szczelny. Wiele zależy również od stabilności temperatury w zamrażarce.

Rozmrażanie owoców – zrób to, aby nie straciły smaku
Część witamin obecnych w owocach, zwłaszcza witamina C, podczas mrożenia może ulec częściowemu rozkładowi. Na szczęście większość wartości odżywczych pozostaje nienaruszona. Wiele owoców przeznaczonych do mrożenia trafia do zamrażarek niemal natychmiast po zbiorach. Właśnie to sprawia, że udaje się zatrzymać w nich więcej składników odżywczych. To znacznie lepiej, niż do mrożenia używając owoców, które przez długie tygodnie są transportowane z kraju do kraju.
W jaki sposób rozmrażać owoce, aby smakowały doskonale? Przede wszystkim włóż je z zamrażarki do lodówki na kilka godzin – a najlepiej na całą noc. Jeśli zależy ci na czasie, użyj zimnej wody lub mikrofalówki. Musisz jednak pamiętać, że w przypadku tych dwóch rozwiązań owoce zrobią się podatniejsze na utratę struktury.
Ważne! Raz rozmrożonych owoców nie powinno się zamrażać ponownie. Po rozmrożeniu wykorzystaj więc je jak najszybciej.
Przeczytaj też: Mrożenie szparagów – hit czy kit? Prawda może cię zaskoczyć