Zamiast śmietany dodaj to! Pomidorowa nabierze smaku jak z najlepszej restauracji

Pomidorówka jest przyrządzana przez połączenie mięsno-warzywnego wywaru, takiego jak rosół, z różnymi formami pomidorów, najczęściej koncentratem. Zazwyczaj gotuje się ją w poniedziałek, gdy po tradycyjnym niedzielnym obiedzie pozostaje trochę rosołu. Aby zupa nabrała głębszego smaku i kremowej struktury, dodaje się do niej śmietanę lub mleko, jednak istnieje jeszcze jeden składnik, który nadaje pomidorówce unikalnego smaku.
- Tradycyjna polska zupa pomidorowa
- Szybka zupa pomidorowa na obiad
- Serek mascarpone w zupie pomidorowej
Tradycyjna polska zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa była znana już w XIX wieku. Jest uznawana za część tradycyjnej kuchni polskiej i najczęściej serwowana na obiad. Jej podstawowym składnikiem są świeże pomidory lub przecier pomidorowy. Można ją podać z ryżem, makaronem, kluskami lanymi lub zacierkami. Jest zwykle doprawiana bazylią, natką pietruszki, a także zabielana śmietaną lub mlekiem.
To danie jest jednym z ulubionych posiłków zarówno dorosłych, jak i dzieci, które uwielbiają słodko-kwaśny smak zupy pomidorowej. Nic dziwnego, gdyż jest pyszna i pożywna, co sprawia, że doskonale nadaje się na obiad.
Szybka zupa pomidorowa na obiad
Przygotowanie zupy pomidorowej nie jest bardzo trudne, dlatego stanowi świetną propozycję na szybki obiad.
Do jej wykonania potrzebujesz:
- Wywar
- Pasta pomidorowa
- Śmietana co najmniej 18%
- Przyprawy: sól oraz pieprz
Do wrzącego wywaru dodajemy pastę pomidorową i dobrze mieszamy. Po chwili gotowania wlewamy zahartowaną śmietanę. Serwujemy z ulubionymi dodatkami.

Serek mascarpone w zupie pomidorowej
Niemniej jednak, śmietana nie jest jedynym składnikiem, który może uczynić zupę pyszną. Doskonale sprawdzi się również ser mascarpone, najbardziej kojarzony z deserami. Jego niezwykle kremowa struktura i subtelny smak dodają zupie pomidorowej zupełnie nowego smaku i aromatu, który trudno zapomnieć.
Aby dodać mascarpone do zupy, trzeba je także zahartować zupą, powoli mieszając ser z gorącym wywarem pomidorowym.
Dodatek mascarpone doskonale komponuje się z dodatkiem świeżej bazylii do zupy. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis i dajcie znać, jak wam smakowało.