Opublikowano: 30.07.2024 r., 13:12
|
Autor:
Ewa Cierpiał
Zupa pomidorowa powstaje poprzez połączenie bulionu mięsno-warzywnego, takiego jak rosół z pomidorami w różnej formie, najczęściej koncentratu. Najczęściej przygotowuje się ją w poniedziałek, gdy po tradycyjnym niedzielnym obiedzie zostaje nieco rosołu. Aby zupa zyskała dodatkowy smak i kremową konsystencję dodaje się do niej śmietanę lub mleko, jednak jest jeszcze jeden składnik, który nada pomidorówce wyjątkowego smaku.
Zupa pomidorowa znana była przynajmniej od XIX wieku. Zaliczana jest do tradycyjnej kuchni polskiej i podawana jest najczęściej na obiad. Głównym jej składnikiem są świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy. Podawana jest z ryżem, makaronem, lanym ciastem lub zacierkami. Dowolnie doprawiana jest np. bazylią, natką pietruszki oraz zabielana śmietaną czy mlekiem.
Ta zupa to jedno z najbardziej ulubionych dań wszystkich milusińskich – dorośli, jak i dzieci przepadają za słodko-kwaśnym smakiem zupy pomidorowej. Nic dziwnego, jest smaczna i sycąca, więc nie ma nic lepszego na obiad.
Przepis na zupę pomidorową, nie jest bardzo skomplikowany, dlatego to też świetny pomysł na szybki obiad.
Do przygotowania potrzebny jest:
- Bulion
- Przecier pomidorowy
- Śmietanka min. 18%
- Sól i pieprz
Do gotującego się bulionu dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy. Po chwili gotowania dodajemy zahartowaną śmietanę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Jednak śmietana to nie jedyny produkt, który sprawi, że zupa będzie smaczna. Idealnie sprawdzi się również najbardziej kojarzony z deserami serek mascarpone. Jego niezwykle kremowa konsystencja i delikatny smak nadaje zupie pomidorowej zupełnie innego smaku i aromatu, który ciężko zapomnieć.
Aby dodać do zupy mascarpone, również należy je zahartować zupą, powoli mieszając serek z gorącym wywarem pomidorowym.
Dodatek mascarpone świetnie współgra z dodatkiem świeżej bazylii do zupy. Koniecznie spróbujcie naszego przepisu i dajcie znak, jak wam smakuje.