Zamiast śmietany dodaj ten składnik do pomidorowej i zachwyć swoją rodziną

Zupa pomidorowa z makaronem
Zupa pomidorowa to ulubione danie wielu osób, fot. Monika
ikona podziel się
Opublikowano: 30.07.2024 r., 13:12 | Autor: Ewa Cierpiał
Zupa pomidorowa powstaje poprzez połączenie bulionu mięsno-warzywnego, takiego jak rosół z pomidorami w różnej formie, najczęściej koncentratu. Najczęściej przygotowuje się ją w poniedziałek, gdy po tradycyjnym niedzielnym obiedzie zostaje nieco rosołu. Aby zupa zyskała dodatkowy smak i kremową konsystencję dodaje się do niej śmietanę lub mleko, jednak jest jeszcze jeden składnik, który nada pomidorówce wyjątkowego smaku.

Idealna dla małych i dużych

Zupa pomidorowa znana była przynajmniej od XIX wieku. Zaliczana jest do tradycyjnej kuchni polskiej i podawana jest najczęściej na obiad. Głównym jej składnikiem są świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy. Podawana jest z ryżem, makaronem, lanym ciastem lub zacierkami. Dowolnie doprawiana jest np. bazylią, natką pietruszki oraz zabielana śmietaną czy mlekiem.

Ta zupa to jedno z najbardziej ulubionych dań wszystkich milusińskich – dorośli, jak i dzieci przepadają za słodko-kwaśnym smakiem zupy pomidorowej. Nic dziwnego, jest smaczna i sycąca, więc nie ma nic lepszego na obiad.

Przepis na zupę pomidorową

Przepis na zupę pomidorową, nie jest bardzo skomplikowany, dlatego to też świetny pomysł na szybki obiad.

Do przygotowania potrzebny jest:

  • Bulion 
  • Przecier pomidorowy
  • Śmietanka min. 18%
  • Sól i pieprz

Do gotującego się bulionu dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy. Po chwili gotowania dodajemy zahartowaną śmietanę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Mascarpone w miseczce
Dodanie mascarpone nadaje zupie kremowej konsystencji, fot. alex9500

Sekret

Jednak śmietana to nie jedyny produkt, który sprawi, że zupa będzie smaczna. Idealnie sprawdzi się również najbardziej kojarzony z deserami serek mascarpone. Jego niezwykle kremowa konsystencja i delikatny smak nadaje zupie pomidorowej zupełnie innego smaku i aromatu, który ciężko zapomnieć.

Aby dodać do zupy mascarpone, również należy je zahartować zupą, powoli mieszając serek z gorącym wywarem pomidorowym.

Dodatek mascarpone świetnie współgra z dodatkiem świeżej bazylii do zupy. Koniecznie spróbujcie naszego przepisu i dajcie znak, jak wam smakuje.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto