Zagęszcza lepiej niż mąka - wystarczy zmielić i wsypać do sosu!

Mąka pszenna od dawna uchodzi za numer jeden wśród domowych zagęstników. Coraz częściej szukamy jednak zdrowszych, bardziej funkcjonalnych alternatyw dla mąki. Mimo że jej użycie zadziała szybko i skutecznie, nadmiar mąki pszennej w diecie nie zawsze służy zdrowiu. W takiej sytuacji z pomocą przychodzi produkt, który większość z nas doskonale zna. Nie wszyscy jednak wykorzystują go w kuchni na co dzień.
Z tego artykułu dowiesz się:
Naturalna alternatywa dla mąki – jak używać?
Przyrządzanie i zagęszczanie sosów nie zawsze jest proste. Wystarczy chwila nieuwagi, za duża ilość wody z warzyw lub złe naczynie, aby sos zrobił się rzadki. Mimo że problemowi szybko zaradzić może mąka pszenna, istnieje rozwiązanie znacznie bardziej wartościowe dla organizmu. To zmielone siemię lniane! Oprócz funkcji zagęszczającej siemię lniane wnosi do potraw nieco orzechowy posmak oraz mnóstwo witamin i minerałów.
Przed dodaniem do sosu zmiel siemię lniane w młynku lub blenderze – dzięki temu zwiększysz jego właściwości wiążące. Pod koniec gotowania dodaj niewielką ilość proszku do sosu, dokładnie wymieszaj i odczekaj kilka minut. Jeśli sos nadal będzie zbyt rzadki, powtórz proces. Dzięki zawartości śluzu roślinnego siemię zadziała jak naturalna gąbka – zwiąże wodę, jednocześnie zachowując jedwabistą teksturę.
Zdrowie ukryte w ziarnach
Siemię lniane sprawdzi się nie tylko jako świetny zagęstnik sosu. Spożywane regularnie, może dostarczyć do organizmu m.in. cenny błonnik pokarmowy, który reguluje trawienie, przyspiesza metabolizm i poprawia pracę jelit. W dodatku zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które wspomagają układ sercowo-naczyniowy i redukują stany zapalne. Siemię lniane zawiera także witaminy A, E i K oraz mnóstwo witamin z grupy B. Dzięki temu uchodzi za jeden z najlepszych dodatków wspierających odporność i samopoczucie.
W przeciwieństwie do mąki pszennej, która często spłaszcza smak potrawy, siemię lniane potrafi nieco podbić jej aromat. Ziarna mają subtelną, orzechową nutę, która znakomicie komponuje się z cięższymi sosami – szczególnie tymi na bazie mięsa, grzybów lub czerwonego wina. Dzięki temu można nie tylko zagęścić sos, ale też nadać mu wyjątkowego charakteru.
Przeczytaj też: Jak zagęścić żurek w prosty sposób?

Siemię lniane – to warto wiedzieć!
Siemię lniane z powodzeniem dodawać można do m.in.:
- zup,
- gulaszów,
- domowych dressingów,
- smoothie,
- domowego pieczywa,
- deserów.
W kuchni roślinnej siemię lniane często pełni funkcję… jajka. W jaki sposób? Po wymieszaniu z wodą tworzy kleistą konsystencję, która mocno przypomina jajko. Właśnie dzięki temu siemię lniane okazuje się nieocenionym składnikiem np. dla wegan czy osób z nietolerancjami pokarmowymi.
Czy siemię lniane ma jednak jakieś ograniczenia? Należy pamiętać o tym, że w mielonej postaci siemię lniane najlepiej zużywać na świeżo. Po zmieleniu szybko traci bowiem swoje właściwości odżywcze. Właśnie dlatego zaleca się przygotowywać siemię lniane w niewielkich ilościach i przechowywać w szczelnym pojemniku.
Szukasz pomysłu na to, aby zagęścić sos, jednak nie chcesz używać mąki pszennej? Zrezygnuj z niej i sięgnij po siemię lniane! Ma ono ogromny potencjał, który naprawdę warto wykorzystać w kuchni.