Ten tani składnik sprawi, że sos będzie gęsty i aromatyczny

Od dłuższego czasu mąka pszenna jest uznawana za najpopularniejszy zagęstnik w domu. Niemniej jednak, coraz częściej poszukujemy zdrowszych i bardziej funkcjonalnych zamienników. Chociaż mąka pszenna działa szybko i efektywnie, jej nadmiar w diecie może nie być korzystny dla zdrowia. W takich przypadkach pomocą służy produkt, który jest dobrze znany większości z nas, choć nie wszyscy używają go regularnie w kuchni.
- Zagęszczanie sosów: siemię lniane jako alternatywa
- Korzyści zdrowotne siemienia lnianego w kuchni
- Siemię lniane: wszechstronny składnik w kuchni
Zagęszczanie sosów: siemię lniane jako alternatywa
Przygotowywanie i zagęszczanie sosów nie zawsze jest łatwe. Wystarczy chwila nieuwagi, zbyt duża ilość wody z warzyw czy niewłaściwe naczynie, aby sos stał się rzadki. Chociaż mąka pszenna może szybko rozwiązać ten problem, istnieje znacznie bardziej wartościowe dla zdrowia rozwiązanie. To zmielone siemię lniane! Oprócz funkcji zagęszczającej siemię lniane dodaje do potraw nutę orzechowego smaku oraz mnóstwo witamin i minerałów.
Przed dodaniem do sosu zmiel siemię lniane w młynku lub blenderze – dzięki temu wzmocnisz jego właściwości wiążące. Pod koniec gotowania wsyp niewielką ilość proszku do sosu, dokładnie wymieszaj i poczekaj kilka minut. Jeśli sos nadal będzie zbyt rzadki, powtórz ten krok. Dzięki zawartości śluzu roślinnego siemię zadziała jak naturalna gąbka – zwiąże wodę, jednocześnie zachowując jedwabistą konsystencję.
Korzyści zdrowotne siemienia lnianego w kuchni
Nasiona lnu są doskonałe nie tylko jako skuteczny zagęszczacz do sosów. Ich regularne spożycie może dostarczyć organizmowi między innymi cenny błonnik, który wspiera trawienie, zwiększa szybkość przemiany materii i wspomaga funkcjonowanie jelit. Dodatkowo, zawierają one kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają układ krążenia i zmniejszają stany zapalne. Nasiona lnu dostarczają również witamin A, E i K oraz dużo witamin z grupy B. Z tego powodu są uważane za jeden z najlepszych dodatków, które wzmacniają odporność i poprawiają samopoczucie.
W odróżnieniu od mąki pszennej, która często tłumi smak potrawy, nasiona lnu potrafią delikatnie wzmocnić jej aromat. Mają one subtelny, orzechowy smak, który doskonale współgra z cięższymi sosami – zwłaszcza tymi na bazie mięsa, grzybów lub czerwonego wina. Dzięki temu możemy nie tylko zagęścić sos, ale także nadać mu niepowtarzalny charakter.
Przeczytaj również: Jak zagęścić żurek w prosty sposób?

Siemię lniane: wszechstronny składnik w kuchni
Siemię lniane z łatwością można dodawać do m.in.:
- zup,
- gulaszy,
- domowych sosów,
- koktajli,
- domowego chleba,
- deserów.
W kuchni wegańskiej siemię lniane często zastępuje jajko. Jak to się dzieje? Po zmieszaniu z wodą uzyskuje lepką konsystencję, która bardzo przypomina jajko. Dzięki temu siemię lniane jest niezastąpionym składnikiem np. dla wegan czy osób z alergiami pokarmowymi.
Czy siemię lniane ma jakieś ograniczenia? Trzeba pamiętać, że w formie mielonej siemię lniane najlepiej zużywać na bieżąco. Po zmieleniu szybko traci swoje wartości odżywcze. Dlatego warto przygotowywać siemię lniane w małych porcjach i trzymać je w szczelnym pojemniku.
Szukasz sposobu, by zagęścić sos, ale nie chcesz używać mąki pszennej? Zrezygnuj z niej i wybierz siemię lniane! Ma ono ogromny potencjał, który naprawdę warto wykorzystać w kuchni.