Wystarczy grubiej obrać? To MIT! Zielone ziemniaki to trucizna

Trujące ziemniaki z solaniną
Zielone ziemniaki są trujące i nadają się tylko do wyrzucenia, fot. Firefly
ikona podziel się
Opublikowano: 29.02.2024 r., 13:08 | Autor: Ewa Cierpiał
Wszyscy kochamy ziemniaki. Jeśli nie gotowane, to w formie pieczonej, placków ziemniaczanych czy frytek. Okazuje się jednak, że to smaczne i zdrowe warzywo w niektórych przypadkach może być dla nas trujące.

Ziemniaki pod lupą

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym. Choć istnieje wiele mitów, że są tuczące, to zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. Jeden większy ziemniak waży około 90 g i ma tylko 71 kcal. Młode, małe ziemniaki ważą tylko 50 g i dostarczają 36 kcal. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawierają również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są w witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki). Witamina C jest szczególnie ważna w okresie przeziębień, ponieważ wzmacnia odporność organizmu.

Różne kolory ziemniaków

Aby przygotować z nich pyszne gotowane lub pieczone ziemniaczki do obiadu należy je obrać.

Nie mówimy tu oczywiście o młodych, małych ziemniakach, lecz o tych spożywanych w czasie od września do maja, gdy dostępne są późne, duże ziemniaki.W sklepach znaleźć można ziemniaki o skórce od białej po brązową i o miąższu żółtym, białym lub fioletowym. Jednak alarmujący powinien być dla nas zielony kolor skórki lub miąższu.

Choć zielony kolor kojarzy nam się raczej z czymś zdrowym, tak w przypadku ziemniaków ten kolor oznacza, że ziemniak nie nadaje się do zjedzenia, a nawet jest trujący.

Solanina

Wynika to z obecności solaniny, czyli glikoalkaloidu, który jest toksyczny. W ziemniaku naturalnie występuję ok. 2 mg / 100 g solaniny. Ta naturalna, niewielka ilość nie robi nam większej krzywdy. Jednak podczas złego przechowywania ziemniaków w ciepłym, jasnym pomieszczeniu może dojść do sytuacji, że ilość solaniny wzrośnie aż kilkadziesiąt razy. I ta ilość już jest niebezpieczna dla zdrowia. Jednym z objawów przekroczenia tej bezpiecznej dawki jest właśnie zielony kolor, który pojawia się na powierzchni ziemniaka oraz cierpki smak. Jednak tego ostatniego lepiej nie sprawdzać.

Według niektórych teorii wystarczy wyciąć zieloną część i ziemniak przestaje być już trujący. Nic bardziej mylnego. W ten sposób nie mamy pewności, ile tak naprawdę solaniny wraz z takim ziemniakiem spożyjemy. Za dawkę niebezpieczną dla zdrowia uznaje się 1 - 5 mg na kg masy ciała, natomiast dawka śmiertelna to 3 - 6 mg solaniny na kg masy ciała. Biorąc to pod uwagę, należy przede wszystkim pamiętać o dzieciach, których oczywiście masa ciała jest znacznie mniejsza niż u dorosłego człowieka. Dlatego dzieci dużo bardziej narażone są na zatrucia.

Występuje kilka objawów, które mogą sugerować, że doszło do zatrucia solaniną.

  • Biegunka
  • Ból brzucha
  • Ból głowy
  • Nudności
  • Obfite poty

W takim przypadku należy zgłosić się do lekarza. Warto pamiętać, że nie są to jedyne w swoim rodzaju objawy, dlatego ciężko będzie je połączyć ze spożyciem zielonych ziemniaków.

Aby więc nie ryzykować, nie obierajcie zielonych ziemniaków, tylko od razu je wyrzućcie.

Pieczone frytki są zdrowsze
Ziemniaki to zdrowe warzywa, których zła passa wynika tylko ze sposobu ich przygotowania, fot. Firefly

Źródła:

  • Leszczyński, W. (2012), "Żywieniowa wartość ziemniaka i przetworów ziemniaczanych (Przegląd literatury)", Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji roślin nr 266, str. 5-20
  • Sołtys-Kalina, D. (2013), "Solanina i chakonina - główne glikoalkaloidy ziemniaka uprawnego (Solanum tuberosum L.)", Kosmos. Seria A, Biologia / Polskie Towarzystwo Przyrodników im. Kopernika 62(1), str. 129-138
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto