Wyrzucasz ogonki czereśni? Po przeczytaniu przestaniesz je marnować!

Czerwiec to czas, gdy na naszych stołach rządzą czereśnie. Niestety, w tym sezonie ceny owoców przyprawiają o zawrót głowy. Jeśli już zdecydujesz się sięgnąć po czereśnie, postaraj się maksymalnie je wykorzystać – nie tylko dla smaku, ale również dla zdrowia. Sprawdź, co dokładnie do zaoferowania mają te małe, soczyste owoce.
- Czereśnie - owoce pełne dobroczynnych właściwości
- Nie wyrzucaj ogonków - zrób z nich napar leczniczy
- Napar z łodyżek czereśni – to warto wiedzieć!
Czereśnie - owoce pełne dobroczynnych właściwości
Czereśnie cieszą się opinią jednych z najzdrowszych owoców sezonowych. Są lekkostrawne i pełne cennych wartości odżywczych. Mają niski indeks glikemiczny i zawierają m.in. naturalne barwniki antocyjanowe wspomagające organizm w walce ze stanami zapalnymi. Właśnie dlatego czereśnie polecane są osobom, które zmagają się z chorobami zwyrodnieniowymi stawów (np. artretyzmem).
Owoce zawierają dużo witamin z grupy B, które poprawiają pracę układu nerwowego oraz pomagają utrzymać zdrową kondycję skóry i włosów. W ich składzie znajdziemy również sporo potasu – to minerał odpowiadający za prawidłowe funkcjonowanie mięśnia sercowego, regulujący ciśnienie krwi i wspierający wydalanie nadmiaru sodu z organizmu. Czereśnie zawierają aż 80% wody, dzięki czemu idealnie sprawdzają się w dietach redukcyjnych.
Nie wyrzucaj ogonków - zrób z nich napar leczniczy
Większość z nas traktuje szypułki czereśni jako odpad, który wyrzucamy do kosza. Tymczasem okazuje się, że to spory błąd! Te niepozorne części owoców skrywają cenne właściwości. Zawierają m.in. związki o działaniu:
- przeciwzapalnym,
- moczopędnym,
- oczyszczającym.
Wysuszone łodyżki czereśni doskonale nadają się do przygotowania naparu wspierającego układ moczowy, a także przyspieszającego przemianę materii. Przygotowanie herbatki jest niezwykle proste.
- Zalej ok. 30 g ogonków litrem wody.
- Gotuj przez 10-15 minut, a następnie odstaw do zaparzenia.
- Po przecedzeniu napar pij przez kilka dni, najlepiej po 100 ml dwa razy dziennie.
Napój na bazie ogonków z czereśni ma charakterystyczny, gorzki smak. Jednak nie należy go słodzić, zwłaszcza gdy wykazać ma swoje pełne działanie zdrowotne. Regularne picie naparu pomoże oczyścić nerki i zredukować obrzęki. Usprawni też trawienie i złagodzi bóle mięśni oraz stawów.

Napar z łodyżek czereśni – to warto wiedzieć!
Warto pić napar z ogonków czereśni, zwłaszcza jeśli zmagasz się z uczuciem ciężkości, zatrzymywaniem wody w organizmie czy bólami pleców. Działanie moczopędne tego naturalnego środka pomoże także przy schorzeniach nerek, oczyszczając organizm z toksyn w łagodny, ale skuteczny sposób.
Napar z czereśniowych ogonków ma też działanie rozkurczowe – może złagodzić bóle brzucha wynikające ze wzdęć. Niektórzy stosują go również jako środek pomocniczy w diecie odchudzającej, aby usunąć nadmiar wody z organizmu i przyspieszyć metabolizm. Co ciekawe, napar z ogonków czereśni wykazuje też działanie… uspokajające. W medycynie ludowej wykorzystywano go jako łagodny środek nasenny.
Chcesz zrobić z czereśni jakieś przetwory? Zbierz szypułki na czystą ściereczkę i pozostaw do wyschnięcia w przewiewnym miejscu. Po kilku dniach schowaj do szczelnego słoika i wykorzystuj w ciągu całego roku. W ten sposób nic się nie zmarnuje.
Sprawdź również: Przepis na czereśnie w słoiku