Wsyp 2-3 łyżki do wody i ugotuj w niej jajka - będą żółte jak żonkile!

Wielkanoc to święto kolorów, tradycji i radości. Jednym z najbardziej charakterystycznych symboli wielkanocnych są pisanki – kolorowe jajka ozdabiające nasze stoły i koszyczki. Zwłaszcza kolor żółty przyciąga uwagę, symbolizując słońce, nowe życie i nadzieję. Intensywnie żółte pisanki można stworzyć bez użycia chemicznych barwników. Sprawdź, jakie domowe składniki pomogą ci zafarbować jajka – będą żółte jak żonkile!
Z tego artykułu dowiesz się:
Jak zafarbować pisanki na żółto domowymi sposobami?
Tradycyjne metody farbowania jaj na Wielkanoc znów cieszą się dużą popularnością. Są nie tylko ekologiczne, ale i bardzo efektowne. Aby uzyskać mocny, żółty kolor pisanek, nie musisz mieć niczego więcej poza przyprawami i ziołami o intensywnym odcieniu.
Najpopularniejszy wybór to kurkuma – intensywnie złocista przyprawa. Wystarczy wsypać kilka łyżek kurkumy do gotującej się wody, aby zanurzone w takiej kąpieli jajka zyskały ciepły, energetyczny żółty odcień.
Inny sposób to wykorzystanie łupin z białej cebuli. Mimo że dają subtelniejszy efekt, pisanki zafarbowane cebulą wyglądają przepięknie. Aby zabarwić jajka na pastelowy żółty odcień, należy ugotować jajka w naparze z cebulowych łupin.
Spróbuj też zafarbować jajka przy pomocy rumianku. Nie dość, że napar z kilku torebek herbatki rumiankowej pachnie wiosną, to nadać może jajkom pastelowo-żółty ton. Takie pisanki wybitnie komponują się z delikatnymi, naturalnymi aranżacjami świątecznymi.
Jak uzyskać głęboki, żółty kolor jaj wielkanocnych?
Wszystko zależy od tego, który składnik do farbowania jaj wybierzesz:
- Kurkuma – wystarczy zagotować 1 l wody z 2-3 łyżkami przyprawy i szczyptą soli. Po zagotowaniu do garnka wrzuca się jajka i gotuje przez 10-12 minut. Dla mocniejszego efektu warto zostawić jajka na całą noc w garnku z kurkumą. Im dłużej poleżą w barwniku, tym intensywniejszy będzie żółty kolor.
- Cebula lub rumianek – łupiny cebuli lub saszetki herbaty gotuje się przez minimum 15 minut i odstawia do przestygnięcia. Dopiero wtedy wkłada się do garnuszka ugotowane jajka, aby nabrały żółtego odcienia.
Jak zachować intensywnie żółty kolor pisanek i nadać skorupkom delikatny blask? Po wysuszeniu jaj nałóż odrobinę oleju roślinnego na miękką ściereczkę lub ręcznik papierowy, a następnie przetrzyj powierzchnię pisanek. W ten sposób będą lśnić, a ich kolor zrobi się wyrazistszy.
Przeczytaj też: Najciekawsze przepisy na jaja wielkanocne

A może tak… inny kolor pisanek?
Żółty dla ciebie to wciąż mało? Zawsze możesz sięgnąć po inne barwniki naturalne.
- Brązowy – taki kolor jajek uzyskasz z mocnej kawy lub herbaty.
- Różowy – ten kolor można otrzymać, barwiąc pisanki sokiem z buraków.
- Niebieski – aby uzyskać takie pisanki, wystarczy ugotować je w czerwonej kapuście.
Pisanki zafarbowane w powyższych składnikach będą ekologiczne i bezpieczne. Barwienie jajek domowymi metodami stanowi fantastyczną okazję do spędzenia czasu z rodziną. Dzięki prostym, naturalnym produktom możesz stworzyć piękne, kolorowe pisanki do wielkanocnego koszyczka. Nie musisz sięgać po sztuczne barwniki i chemiczne dodatki ze sklepu – większość „farb” znajdziesz we własnej kuchni!