Wrzuć do ziemniaków zamiast soli - smakują wyśmienicie!

Ziemniaki to uniwersalne warzywo, które od dawna gości na polskich stołach. Jemy je w różnej postaci – smażonej, gotowanej, pieczonej czy grillowanej. Tradycyjnie ziemniaki doprawia się solą. Jednak coraz więcej osób szuka zdrowszych alternatyw lub po prostu chce urozmaicić ich smak. Sprawdź, co można wrzucić do ziemniaków zamiast soli, aby smakowały wyśmienicie.
Z tego artykułu dowiesz się:
Zioła do ziemniaków
Zioła są jednymi z najlepszych alternatyw dla soli. Odpowiednio dobrane przyprawy potrafią wydobyć naturalny smak ziemniaków i zmienić ich charakter. Wśród ciekawych ziół możemy wymienić takie jak:
- Bazylia i oregano – ciekawa opcja dla lubiących eksperymentować z kuchnią śródziemnomorską. Bazylia i oregano znakomicie pasują np. do pieczonych ziemniaków z pomidorami.
- Koperek – klasyk w polskiej kuchni, który świetnie nadaje się do gotowanych ziemniaków.
- Tymianek – jest aromatyczny i delikatny. Doskonale komponuje się z ziemniakami smażonymi, gotowanymi lub pieczonymi.
- Rozmaryn – intensywny i lekko żywiczy aromat rozmarynu sprawia, że ziemniaki są pachnące i wyraziste.
Sprawdź też: Jak sprawić, że ziemniaki będą jędrne i smaczne po ugotowaniu?
Przyprawy korzenne i orientalne
Lubisz wyrazistsze smaki? Prawdopodobnie zaskoczy cię smak ziemniaków z przyprawami korzennymi lub orientalnymi, takimi jak curry. Dzięki tej mieszance przypraw ziemniaki nabierają wyrazistości – zwłaszcza w postaci gulaszu czy z duszonymi przyprawami. Możesz skusić się także na sproszkowany lub świeży imbir, który doda ziemniakom pikantności.
Niesamowitego, wyrazistego koloru doda ziemniakom papryka ostra i słodka – zwłaszcza pieczonym i smażonym. Lekko żółty kolor nadaje im z kolei kurkuma. Smak ziemniaków na lekko orzechowy zmienia kumin, znany również jako kmin rzymski.

Czosnek, cebula lub… cytrusy
Intensywny smak ziemniaków możliwy jest dzięki dodaniu do nich czosnku lub cebuli. Czosnek możesz dorzucić na surowo lub upiec z ziemniakami. Jeśli zdecydujesz się na surowy czosnek, doda on potrawie ostrości. Pieczony będzie z kolei słodszy i delikatniejszy. Aby nadać ziemniakom głębokiego smaku, dodaj cebulę podsmażoną na złoty kolor.
Chcesz zupełnie zmienić posmak ziemniaków? Ciekawym sposobem będzie dodanie cytrusów zamiast soli. Skrop ziemniaki sokiem z cytryny, jeśli chcesz podkreślić ich naturalny smak i dodać świeżości. Głębi warzywom dodać może również ocet jabłkowy lub balsamiczny. Możesz też skusić się na dorzucenie do ziemniaków skórki cytrusowej, aby smakowały niepowtarzalnie.
Chrupiący dodatek do ziemniaków
Jak nadać ziemniakom ciekawy posmak i teksturę? Wystarczy dorzucić do nich pestki dyni lub słonecznika, które dodadzą ziemniakom chrupkości i orzechowego aromatu. Delikatnie słodkawy posmak zrobi wrzucenie do nich orzechów laskowych lub włoskich. Z kolei sezam zarówno biały, jak i czarny doda ziemniakom niesamowitego, nieco orientalnego wyrazu.
Jak widzisz, ziemniaki bez soli wcale nie muszą być mdłe i niesmaczne. Wystarczy, że sięgniesz po odpowiednie przyprawy, zioła lub inne dodatki, aby odkryć nowe oblicze tego popularnego warzywa. Próbuj różnych smaków, aby znaleźć swoje ulubione połączenia. Dzięki dobranym dodatkom ziemniaki staną się prawdziwym hitem każdego posiłku – i to bez dodatku soli.