Włóż to do chlebaka – pieczywo będzie jak wyjęte z pieca!

Nic nie smakuje tak doskonale, jak chrupiąca skórka i miękki środek ciepłego chleba. Niestety, po kilku godzinach od zakupu twardnieje i robi się suchy lub przeciwnie – wilgotny i podatny na pleśń. Jak przechowywać pieczywo, aby dłużej cieszyć się jego świeżością? Przeczytaj.
Z tego artykułu dowiesz się:
Domowy trik na świeży chleb
Dlaczego pieczywo szybko czerstwieje? Musisz wiedzieć, że to zupełnie naturalne zjawisko, które jest wynikiem zachodzących w nim przemian skrobi. Po wypieku skrobia zaczyna się krystalizować, tracąc wodę, w związku z czym nieodpowiednio zabezpieczone pieczywo szybciej wysycha. Nadmiar wilgoci tworzy warunki sprzyjające rozwojowi grzybów i bakterii, co doprowadza z kolei do powstawania pleśni. Kluczowe jest zatem znalezienie równowagi między dostępem powietrza do pieczywa a kontrolą jego wilgotności.
Chcesz, aby twój chleb zachował smak i chrupkość, a przy tym nie spleśniał? Wystarczy, że włożysz do chlebaka… dwie kostki cukru. Dzięki ich obecności wilgoć z powietrza zostanie skutecznie pochłonięta, co ograniczy rozwój pleśni i zapobiegnie zawilgoceniu chleba.
To prosty, niedrogi i całkowicie bezpieczny trik, dzięki któremu przedłużysz świeżość bułek, rogalików czy bagietek. Pieczywo przechowywane w takich warunkach na dłużej zachowa swoją strukturę, a jego smak będzie przypominać wypieki prosto z pieca.
Skuteczne sposoby na zabezpieczenie chleba
Szukając odpowiedniego pojemnika do przechowywania pieczywa, zwróć uwagę na modele wykonane z materiałów naturalnych, które umożliwiają cyrkulację powietrza. Świetne są chlebaki drewniane i ceramiczne, ponieważ chronią pieczywo przed wysychaniem i ograniczają rozwój mikroorganizmów.
Metalowe czy plastikowe chlebaki nie zawsze się sprawdzają. W przeciwieństwie do tych z naturalnych materiałów, sztuczne tworzywo nie „oddycha” i może gromadzić wilgoć. To na pewno nie będzie sprzyjać uchronieniu chleba przed pleśnią. Aby uniknąć namnażania bakterii, równie ważne jest regularne czyszczenie chlebaka – minimum raz w tygodniu.
Jak jeszcze można skutecznie zabezpieczyć chleb?
- Możesz owinąć go w bawełnianą lub lnianą ściereczkę, aby pozwolić pieczywu „oddychać”. W ten sposób jednocześnie ochronisz chleb przed wysychaniem. Naturalna tkanina zapobiegnie też skraplaniu pary wodnej.
- Warto wykorzystać np. papier pergaminowy lub woreczki lniane – są lepsze niż foliowe opakowania, które zatrzymują wilgoć.
- Jeśli nie planujesz zjeść pieczywa w ciągu 1-2 dni, pokrój je na kromki, po czym zabezpiecz folią spożywczą i włóż do zamrażalnika. Tak zabezpieczony chleb możesz przechowywać nawet 2-3 miesiące.
Za wszelką cenę unikaj jednak przechowywania pieczywa w lodówce – niska temperatura nie zatrzymuje procesu czerstwienia, lecz go przyspiesza. Nie chowaj też chleba w plastikowe torby, ponieważ utrzymują one nadmiar wilgoci, a to sprzyja rozwojowi pleśni. Zanim włożysz świeżo upieczony chleb do chlebaka, daj mu też ostygnąć. Z gorącego pieczywa wyparowuje woda, która osiada na ściankach pojemnika.
Przeczytaj też: Czy czerstwe pieczywo jest zdrowe?

Co jeszcze włożyć do chlebaka, aby zachować świeżość chleba?
Nie tylko kostki cukru mogą przedłużyć świeżość pieczywa. Do chlebaka możesz włożyć również m.in.:
- Ryż w woreczku – zadziała podobnie jak cukier, pochłaniając wilgoć.
- Skórkę jabłka – zapobiega wysychaniu pieczywa, jednak pleśnieje, w związku z czym trzeba ją często wymieniać.
- Suchy liść laurowy – pochłania wilgoć i jednocześnie odstrasza mole spożywcze. Poza tym nadaje pieczywu delikatnie ziołowy aromat.
Dzięki prostym trikom, takim jak kostki cukru w chlebaku czy przechowywanie pieczywa w lnianej ściereczce, unikniesz marnowania żywności i przez kilka dni będziesz cieszyć się smacznym chlebem.