Wystarczy jeden domowy składnik, by chleb był świeży jak z pieca nawet po kilku dniach!

Nie ma nic lepszego niż chrupiąca skórka i miękki wnętrze świeżego chleba. Niestety, po pewnym czasie od zakupu staje się twardy i suchy lub odwrotnie – wilgotny i podatny na pleśń. Jak przechowywać chleb, by dłużej zachował świeżość? Dowiedz się więcej.
- Jak przedłużyć świeżość pieczywa?
- Jak przechowywać chleb, by był świeży?
- Proste triki na dłuższą świeżość pieczywa
Jak przedłużyć świeżość pieczywa?
Dlaczego pieczywo szybko staje się czerstwe? Powinieneś wiedzieć, że to całkowicie normalny proces, który wynika z przemian zachodzących w skrobi. Po upieczeniu skrobia zaczyna się krystalizować, tracąc wodę, co sprawia, że niewłaściwie przechowywane pieczywo szybciej wysycha. Nadmiar wilgoci stwarza warunki sprzyjające rozwojowi pleśni i bakterii, co prowadzi do powstawania pleśni. Kluczowe jest więc znalezienie balansu pomiędzy dostępem powietrza do pieczywa a kontrolą jego wilgotności.
Chciałbyś, aby twój chleb zachował smak i chrupkość, a przy tym nie pleśniał? Wystarczy, że umieścisz w chlebaku… dwie kostki cukru. Dzięki nim wilgoć z powietrza zostanie skutecznie wchłonięta, co ograniczy rozwój pleśni i zapobiegnie zawilgoceniu chleba.
To łatwy, tani i całkowicie bezpieczny sposób, dzięki któremu przedłużysz świeżość bułek, rogalików czy bagietek. Pieczywo przechowywane w takich warunkach znacznie dłużej zachowa swoją strukturę, a jego smak będzie przypominać wypieki prosto z piekarnika.
Jak przechowywać chleb, by był świeży?
Poszukując właściwego schowka na chleb, zwróć uwagę na wersje stworzone z surowców naturalnych, które pozwalają na przepływ powietrza. Bardzo dobre są chlebaki z drewna i ceramiki, gdyż zabezpieczają pieczywo przed wysychaniem i ograniczają rozwój mikroorganizmów.
Chlebaki z metalu czy plastiku nie zawsze są skuteczne. W przeciwieństwie do tych z naturalnych materiałów, sztuczne tworzywo nie „oddycha” i może zatrzymywać wilgoć. To na pewno nie sprzyja ochronie chleba przed pleśnią. Aby unikać rozwoju bakterii, równie ważne jest systematyczne mycie chlebaka – przynajmniej raz w tygodniu.
Jak jeszcze można efektywnie zabezpieczyć chleb?
- Możesz owinąć go w bawełnianą lub lnianą ściereczkę, aby pozwolić pieczywu „oddychać”. Dzięki temu jednocześnie zabezpieczysz chleb przed wysychaniem. Naturalna tkanina zapobiegnie także skraplaniu się pary wodnej.
- Można wykorzystać np. papier pergaminowy lub worki lniane – są lepsze niż foliowe opakowania, które zatrzymują wilgoć.
- Jeśli nie zamierzasz zjeść pieczywa w ciągu 1-2 dni, pokrój je na kromki, zabezpiecz folią spożywczą i włóż do zamrażarki. Tak przechowywany chleb można trzymać nawet 2-3 miesiące.
Za wszelką cenę unikaj jednak przechowywania chleba w lodówce – niska temperatura nie hamuje procesu czerstwienia, a wręcz go przyspiesza. Nie wkładaj też chleba do plastikowych toreb, ponieważ zatrzymują one nadmiar wilgoci, co sprzyja rozwojowi pleśni. Przed umieszczeniem świeżo upieczonego chleba w chlebaku, pozwól mu wystygnąć. Z gorącego pieczywa wyparowuje woda, która osiada na ściankach pojemnika.
Przeczytaj także: Czy czerstwe pieczywo jest zdrowe?

Proste triki na dłuższą świeżość pieczywa
Nie tylko cukier w kostkach może zabezpieczyć pieczywo przed szybkim zepsuciem. Do pojemnika na chleb można dodać także takie rzeczy jak:
- Ryż w torebce – działa podobnie do cukru, absorbując nadmiar wilgoci.
- Skórka z jabłka – zapobiega wysychaniu chleba, jednak szybko się psuje, więc trzeba ją regularnie wymieniać.
- Suszony liść laurowy – wchłania wilgoć i dodatkowo odstrasza owady spożywcze. Daje też pieczywu delikatny ziołowy zapach.
Dzięki prostym sposobom, takim jak cukier w kostkach umieszczony w pojemniku na chleb lub przechowywanie pieczywa w lnianej ściereczce, zapobiegniesz marnowaniu jedzenia i będziesz mógł cieszyć się świeżym chlebem przez kilka dni.