Włóż surowy ryż do lodówki - twoja kuchnia ci podziękuje!

Większość ludzi dobrze wie, że ugotowany ryż powinno się przechowywać w lodówce. W ten prosty sposób można uniknąć namnażania się groźnych bakterii. Z kolei suchy ryż, który pozostanie zamknięty i odpowiednio zabezpieczony, można trzymać w szafce kuchennej. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się jednak, co może się wydarzyć, gdyby schować do lodówki... suchy ryż? Odpowiedź może cię zaskoczyć.
- Ryż – naturalny osuszacz i pochłaniacz nieprzyjemnego zapachu
- Czy ryż trzeba wymieniać?
- Ryż nie tylko do jedzenia…
Ryż – naturalny osuszacz i pochłaniacz nieprzyjemnego zapachu
Jak skutecznie poradzić sobie z nadmiarem wilgoci w lodówce? Niecodziennym, ale niezwykle skutecznym sposobem jest schowanie do środka nieugotowanego ryżu. Woreczek z ryżem będzie w naturalny sposób chłonąć wodę z otoczenia, dzięki czemu w lodówce zapanuje bardziej suchy mikroklimat.
Zbyt wysoka wilgotność sprzyja powstawaniu nieprzyjemnych zapachów, a także przyspiesza psucie się żywności. Dzięki temu prostemu trikowi możesz ograniczyć nieświeżą woń i wydłużyć świeżość niektórych produktów spożywczych.
Ryż ma jeszcze jedno ciekawe zastosowanie w kuchni – działa jak naturalny neutralizator aromatów. Z twojej lodówki wydobywa się brzydka woń, mimo że ją umyłeś i uporządkowałeś? Winowajcą może być wilgoć lub resztki zapachów pochodzące z żywności. Woreczek ryżu zadziała jak pochłaniacz zapachów. Okazuje się, że w taki sposób można poradzić sobie z przykrym aromatem – i to bez użycia chemikaliów i ponoszenia dodatkowych kosztów.
Czy ryż trzeba wymieniać?
Oczywiście, że tak! Ryż schowany do lodówki nie będzie działać w nieskończoność. Z czasem przestanie spełniać swoją funkcję – będzie pochłaniać zbyt wiele wilgoci, zbryli się, zrobi miękki, a z czasem może zacząć brzydko pachnieć. Wszystko to są sygnały, że należy go wymienić. Warto to robić co kilka tygodni, w zależności od warunków panujących w lodówce.
Istnieją jeszcze inne domowe sposoby walki z wilgocią i nieprzyjemną wonią w kuchni. Jednym z nich jest używanie zmielonej kawy. Mimo że metoda jest bardzo skuteczna, jest też wyraźnie droższa i wymaga częstszej wymiany. Ryż pod tym względem wypada znacznie korzystniej niż kawa – jest tani, łatwo dostępny i może służyć nawet przez kilka tygodni.

Ryż nie tylko do jedzenia…
Dzięki suchemu ryżowi można wspomóc utrzymanie świeżości w lodówce. Jednak zdecydowanie nie zastąpi on systematycznego mycia i przeglądu jej zawartości. Problem pogłębić może przechowywanie zepsutych lub przeterminowanych produktów w chłodziarce. Warto więc przynajmniej raz w tygodniu robić przegląd. To, co trzeba jak najszybciej zużyć, ustawiaj z przodu. Produkty z dłuższym terminem schowaj głębiej.
Czy słyszałeś o tym, że suchy ryż sprawdza się nie tylko w lodówce, ale też na przykład w… szafie? Włóż go do małej miseczki lub bawełnianego woreczka, aby pozbyć się wilgoci i ochronić ubrania przed nieprzyjemnymi zapachami oraz rozwojem pleśni. W chłodniejszych miesiącach, gdy wilgotność w mieszkaniu rośnie, ten prosty patent może okazać się zbawienny.
Podobną funkcję ryż może pełnić w torbach sportowych, szufladach czy zamkniętych pudełkach z obuwiem. Dzięki swojej chłonności będzie stanowić doskonałą ochronę przed wilgocią. Będzie też skutecznie sprzyjać utrzymaniu czystości oraz świeżości.
Przeczytaj też: Jak gotować ryż w torebkach?