Włóż czosnek niedźwiedzi do woreczka strunowego – efekt cię zaskoczy!

Czosnek niedźwiedzi, który znany jako również dziki czosnek, to roślina o delikatnym, czosnkowym aromacie i subtelnym smaku. W Polsce cieszy się coraz większą popularnością z uwagi na łatwą uprawę i cenne właściwości zdrowotne. Wiosną czosnek niedźwiedzi pojawia się na halach targowych i w sklepach. Dowiedz się, jak go przechowywać i dlaczego warto włączyć go do codziennego menu.
Z tego artykułu dowiesz się:
Właściwości zdrowotne czosnku niedźwiedziego
Uprawa czosnku niedźwiedziego cieszy się coraz większą popularnością w naszym kraju. Polacy polubili się z rośliną, zwłaszcza że bez problemu uprawiać ją można we własnym ogrodzie.
Czosnek niedźwiedzi lubi stanowiska cieniste i wilgotne – z żyzną, próchniczą glebą. Roślina jest mrozoodporna i łatwa w uprawie, a jej liście można zbierać już wczesną wiosną. Właśnie teraz jest doskonały moment na to, aby zrobić zapasy czosnku niedźwiedziego na cały rok.
Dlaczego warto uprawiać czosnek niedźwiedzi? Otóż nie tylko ze względu na zastosowanie w kuchni, które jest niezwykle wszechstronne. Z czosnku niedźwiedziego przygotować można m.in. znakomite pesto na kanapki. Roślinę warto uprawiać również z uwagi na jej bogate właściwości odżywcze i zdrowotne:
- Czosnek niedźwiedzi zawiera związki siarki, które wspierają układ sercowo-naczyniowy. Dzięki temu pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu LDL. Podnosi jednocześnie poziom cholesterolu HDL.
- Roślina znakomicie działa przeciwzakrzepowo, zmniejszając ryzyko zakrzepów.
- Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym czosnek niedźwiedzi chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, spowalnia procesy starzenia się organizmu i wspiera profilaktykę nowotworową.
- Czosnek niedźwiedzi wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze oraz skutecznie wspomaga walkę z infekcjami.
Przechowywanie czosnku niedźwiedziego, krok po kroku
Aby móc przez cały rok cieszyć się smakiem czosnku niedźwiedziego, warto go zakonserwować.
- Zamrożenie świeżych liści – to jeden z najłatwiejszych sposobów na zakonserwowanie czosnku niedźwiedziego. Po dokładnym umyciu i osuszeniu pokrój roślinę na drobniejsze fragmenty i włóż do woreczków strunowych. Tak przechowywany czosnek niedźwiedzi zachowa swój idealny aromat nawet przez kilka miesięcy.
- Zamrażanie liści w kostkach lodu – liście czosnku posiekaj, włóż do foremek na lód i zalej wodą lub oliwą. Po zamrożeniu przechowuj kostki lodu z czosnkiem w woreczkach w zamrażarce. Podczas gotowania porcje możesz bezpośrednio dodawać do dań.
- Suszenie liści – zrób to w suszarce do warzyw lub w piekarniku z termoobiegiem, ustawionym na niską temperaturę (maksymalnie 50 st. C). Po ususzeniu przechowuj czosnek w szczelnym słoiku, z dala od światła i wilgoci.
- Kiszenie czosnku niedźwiedziego – dla fanów wyrazistszego smaku. W tym celu przygotuj solankę (np. 1 łyżka soli na 1 l wody), zalej nią liście w słoikach i odstaw na kilka dni w temperaturze pokojowej. Po fermentacji słoiki przechowuj w chłodnym miejscu (np. w spiżarni).
- Marynowanie czosnku niedźwiedziego – najlepiej w occie jabłkowym lub winnym, z dodatkiem przypraw (np. pieprzu, ziela angielskiego, liścia laurowego).
Niezależnie od wybranej metody konserwacji czy sposobu przechowywania, dobra obróbka czosnku niedźwiedziego pozwoli cieszyć się jego smakiem i właściwościami zdrowotnymi przez cały rok.
Przeczytaj też: Jak zrobić sałatkę z czosnku niedźwiedziego?

Czosnek niedźwiedzi w kuchni – tak go wykorzystaj!
Wszechstronność czosnku niedźwiedziego sprawia, że można go wykorzystać w różnorodnych potrawach. Świeże liście wspaniale komponują się np. z sałatkami, dodając im wyrazistości. Można z nich przygotować również aromatyczne pesto, które będzie świetnym dodatkiem do kanapek i makaronu. Sprawdzi się też jako marynata do mięsa.
Ciekawym pomysłem na wykorzystanie czosnku niedźwiedziego jest… zupa krem. Aby ją przygotować, musisz zeszklić cebulę na maśle, dodać pokrojone ziemniaki i zalać bulionem warzywnym. Po ugotowaniu ziemniaków wystarczy, że dorzucisz posiekane liście czosnku niedźwiedziego, będziesz gotować wywar przez kilka minut, a następnie całość zmiksujesz na gładki krem. Pozostaje ci już tylko doprawić zupę do smaku odrobiną śmietany, solą i pieprzem. Proste, prawda?
Włączenie czosnku niedźwiedziego do codziennej diety to doskonały sposób na wzbogacenie smaku potraw i solidne wsparcie zdrowia. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji do wypróbowania go w swojej kuchni, najwyższy czas nadrobić zaległości.