Włosi płaczą, gdy widzą, jak gotujemy makaron. Robimy podstawowy błąd

Makaron można znaleźć w prawie każdej kuchni. Jest tani, uniwersalny, a na jego bazie można przygotować dziesiątki potraw. Choć większość osób uważa, że gotowanie makaronu jest proste, niektórzy wciąż popełniają te same błędy. Niestety, przez nie makaron traci smak i teksturę. Znani z perfekcyjnej kuchni Włosi niekiedy łapią się za głowę, widząc, jak źle traktujemy ich ukochany produkt. Sprawdź, jak dobrze gotować makaron.
- Jak poprawnie ugotować makaron?
- Te błędy popełnia większość osób, gotując makaron
- Triki na idealny makaron – Włosi wiedzą, jak to zrobić!
Jak poprawnie ugotować makaron?
Choć makaron najczęściej kojarzy się z Włochami, jego historia sięga znacznie dalej. Archeologom udało się odkryć, że pierwsze makarony przygotowywano już kilka tysięcy lat temu w Chinach. Do Europy dotarły później, prawdopodobnie za sprawą kupców i podróżników. Włoscy kucharze udoskonalili recepturę i uczynili z makaronu swój symbol narodowy. Dziś naprawdę ciężko wyobrazić sobie tradycyjną kuchnię włoską bez makaronu.
Jak ugotować makaron? Może się wydawać, że wystarczy garnek z wodą i kilka minut cierpliwości. W rzeczywistości jednak dosłownie każdy szczegół ma znaczenie – od ilości wody aż po moment wrzucenia makaronu do garnka. Włoscy kucharze uważają, że makaron musi mieć przestrzeń, aby się w nim swobodnie poruszać. Garnki używane do gotowania makaronu powinny być odpowiednio duże – na każde 100 g makaronu przypadać musi co najmniej litr wody.
Do wrzątku powinno się dodać sól, ale dopiero po zagotowaniu wody. Ten moment decyduje o smaku makaronu. Przyjmuje się, że idealna proporcja to 1 płaska łyżeczka soli na litr wody. Woda powinna wrzeć, zanim wrzucimy do niej makaron – tylko w ten sposób zachowa sprężystość i nie zrobi się papkowaty.
Makaron należy gotować bez przykrywki, od czasu do czasu mieszając – nie może przywrzeć do dna. Włoscy kucharze zalecają, aby nie gotować go dłużej, niż zaleca producent. Najlepiej, gdy makaron pozostanie lekko twardy w środku (al dente). W tej formie będzie nie tylko smaczniejszy, ale również zdrowszy – nie spowoduje bowiem gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.
Te błędy popełnia większość osób, gotując makaron
Powszechny błąd to używanie zbyt małej ilości wody do gotowania makaronu. W efekcie staje się klejący i nie może równomiernie ugotować. Druga dość częsta pomyłka to dodawanie oleju do wody. Wielu ludzi uważa, że zapobiega sklejaniu się makaronu. Tymczasem tłuszcz sprawia, że sos w ogóle do niego nie przylega.
Kolejny problem związany jest z przegotowaniem makaronu. Wielu Polaków uważa, że powinien być miękki jak kluski. Tymczasem Włosi traktują to niemal jak kulinarne faux pas! Makaron al dente uważają za najlepszy. Właśnie taki ma lekką sprężystość i delikatnie stawia opór pod zębami – nie rozkleja się i doskonale chłonie aromaty sosu.
Niektórzy z nas po ugotowaniu zalewają makaron zimną wodą, aby go „zahartować”. Niestety, to kolejny błąd! Woda wypłukuje skrobię, która nadaje mu smak i pomaga zagęścić sos. Jeśli nie chcesz, aby makaron się posklejał, od razu go odcedź i wymieszaj z dodatkiem oliwy lub z sosem.

Triki na idealny makaron – Włosi wiedzą, jak to zrobić!
Włosi mają kilka niepisanych zasad, dzięki którym makaron zawsze im się udaje.
- Należy gotować go w mocno osolonej wodzie.
- Nigdy nie przygotowuje się makaronu i sosu osobno. Makaron powinien spędzić ostatnie 1-2 minuty bezpośrednio w sosie, aby nasiąknąć jego aromatem.
- Warto zachować odrobinę wody po gotowaniu – ma skrobię, która świetnie łączy składniki sosu, sprawiając, że staje się gładki i kremowy.
Uwaga! Nie każdy makaron pasuje do każdego sosu. Długie nitki, takie jak spaghetti czy tagliatelle, najlepiej komponują się z sosami na bazie oliwy lub pomidorów. Grubsze makarony (np. penne) są idealne do sosów śmietanowych lub mięsnych. Warto więc zawsze starannie dopasować rodzaj makaronu do planowanego dania.
Przeczytaj też: Najciekawsze pomysły na dania z makaronem