Wegańska i bezglutenowa Wigilia? Nic strasznego! Przepisy są dziecinnie proste
W Święta spotykamy się w gronie najbliższych, nawet takich, których nie widzieliśmy cały rok. Warto wziąć pod uwagę zdrowie i upodobania kulinarne wszystkich gości. Dlatego przygotuj z nami przepisy na dania wigilijne w wersji wegańskiej i bezglutenowej, tak by wszyscy byli zadowoleni. Pierogi bez glutenu, śledzie z boczniaków czy bezglutenowy wegański makowiec - co wybierzesz?
Z tego artykułu dowiesz się:
Pierogi i uszka zrobisz bez glutenu
Osoby niespożywające glutenu stoją przed nie lada wyzwaniem w okresie świątecznym, gdy królują pierogi i uszka na wigilijnych stołach. Na szczęście ciasto na pierogi nie wymaga użytku mąki pszennej i można przygotować je z użyciem mąk bezglutenowych tj. mąka ryżowa i ziemniaczana.
Potrzebne będzie:
- 75 g mąki ryżowej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mielonego siemienia lnianego
- 200 ml ciepłej wody
- Łyżeczka oleju
- Łyżeczka soli
Wymieszaj w misce suche składniki. Dodaj olej i wlej ciepłą wodę. Zacznij delikatnie mieszać, następnie zacznij wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. Na czas przygotowania farszu umieść ciasto w misce i przykryj folią spożywczą. Ciasto jest gotowe do użycia.
Idealny zamiennik śledzi? Boczniak
W diecie wegańskiej nie spożywa się ryb, dlatego też należy mieć rozwiązanie dla popularnych na wigilijnym stole śledzi. Świetnie w tym miejscu odnajdują się boczniaki, które po odpowiednim przyrządzeniu smakują tak samo.
Żeby uzyskać takie wegańskie śledzie, wykorzystasz:
- Boczniaki ok. 200 g
- Garść glonów nori
- 3 liście laurowe
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- 5 łyżek sosu sojowego
- Szklanka oliwy
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki octu jabłkowego
- Sól, pieprz
Boczniaki umyj i pokrój w cienkie paski. Do garnka wlej 1,5 l wody, dodaj glony, liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy i łyżeczkę soli. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie dodaj boczniaki i gotuj je przez 3 minuty. Odstaw garnek z palnika i zostaw na 15 minut. Z pomocą łyżki cedzakowej wyciągnij z wywaru boczniaki i przyprawy. Zostaw całość do wystygnięcia.
W międzyczasie pokrój cebulę w piórka. W misce wymieszaj boczniaki, cebulę, oliwę, ocet, musztardę, sól oraz pieprz i przełóż do słoika. Wstaw do lodówki na minimum dobę przed podaniem.
Pozostały wywar możesz wykorzystać do innych dań.
Może w tym roku zamiast karpia skusisz się na selera?
Karp co roku wzbudza wiele emocji wśród konsumentów. Niektórzy kochają jego smak, inni nienawidzą. Na szczęście dla fanów smaku karpia, którzy decydują się na dietę wegańską, istnieje równie smaczna roślinna alternatywa.
- Duży korzeń selera
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren jałowca
- 3 łyżeczki glonów wakame
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 płaty nori
- Olej, mleko sojowe, mąka, bułka tarta, sól i pieprz
Selera obierz, umyj i pokrój w grube plastry. W garnku zagotuj wodę z glonami wakame, sosem sojowym, jałowcem, pokrojoną cebulą, liśćmi laurowymi, zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Dodaj seler i gotuj do miękkości.
Ugotowany seler owiń w płaty nori. W misce wymieszaj napój roślinny, mąkę tworząc ciasto naleśnikowe. Selera maczaj w cieście, następnie obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni.
Tak przygotowanego wegańskiego karpia możesz wykorzystać do przygotowania ryby po grecku.
Makowiec w wersji wegańskiej i bez glutenu
Oprócz dań wytrawnych podczas świąt nie może zabraknąć również słodkiego deseru, najlepiej w postaci smacznego makowca. I to ciasto również można wykonać w wersji wegańskiej i bezglutenowej, dzięki czemu każdy będzie mógł zachwycać się słodkim smakiem.
Potrzebne składniki:
- 250 g mixu bezglutenowego do wypieku chleba
- Szczypta soli
- 20 g świeżych drożdży
- 30 g cukru
- 100 g śmietanki wegańskiej, w temperaturze pokojowej
- 3 łyżeczki bezglutenowego zastępnika jaj w proszku
- 120 ml letniej wody
- Puszka masy makowej bezglutenowej
Drożdże rozpuść w 4 łyżkach letniej wody. Mix bezglutenowy wsyp do miski, dodaj zastępnik jaj, wodę i ubij całość aż powstanie piana. Po tym dodaj drożdże, śmietankę, cukier i olej. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie, elastyczne i błyszczące. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
Następnie zagnieć ciasto na stolnicy oprószonej mixem bezglutenowym. Jeśli ciasto klei ci się do rąk, to dodaj jeszcze 1-2 łyżki mixu bezglutenowego. Rozwałkuj na równomierny prostokąt.
Rozprowadź masę makową na cieście, zostawiając zapas 1-2 cm bez masy. Zacznij zwijać rulon od dłuższego boku, bez pozostawionego marginesu. Pozostały margines sklej z rulonem, tak by farsz nie wypadał. Owiń ciasto dość ciasno papierem do pieczenia, dzięki czemu urośnie na długość i nie popęka podczas pieczenia. Odstaw na 20 minut. Piecz w 180 st. C. z funkcją termoobiegu, przez około 20 minut.
Źródło:
- https://veganbanda.pl/recipe/sledzie-z-boczniakow/
- https://bezglutenowamama.pl/swiateczne-mini-strucle-makowe-bez-glutenu-bez-jaj-bez-mleka
- https://natemat.pl/257781,dania-na-wigilie-przepis-na-weganskiego-karpia-jako-potrawe-wigilijna